🐜 Nooit meer mierenoverlast in huis? Bestrijden en voorkomen doe je zo

© Ivan Paunovic (Whitechild)

🐜 Nooit meer mierenoverlast in huis? Bestrijden en voorkomen doe je zo

Geplaatst: 17 juli 2024 - 08:38

Redactie ID.nl

Mieren zijn nijvere diertjes: ze zijn georganiseerd, werken hard en zijn ongelooflijk sterk. Allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar je wilt ze níet in je keuken of in de rest van je huis. In dit artikel delen we tips om mieren te bestrijden én om te verhinderen dat ze in de toekomst terugkomen.

Ook lezen: Dit kun je doen tegen muggen en muggenbeten

Hoe komen mieren in de keuken terecht?

Mieren vinden vaak hun weg naar huizen op zoek naar water en voedsel. Ze worden vooral aangetrokken door suikerhoudende etenswaren en materialen. Geen wonder dat de keuken een echte trekpleister voor ze is. Maar ook in andere ruimtes waar gegeten en gedronken wordt, kunnen ze vinden wat ze zoeken.

Door hun kleine formaat kunnen mieren gemakkelijk binnenkomen via de kleinste scheurtjes en openingen in muren, ramen en vloeren. Onderweg laten ze geursporen achter, de zogenaamde feromonen, die door andere mieren kunnen worden gevolgd (meer over feromonen verderop). Als een mier in jouw huis voedsel vindt en dit terugbrengt naar het nest, creëert hij e een soort 'route' die de rest van de kolonie kan volgen.

De schade die mieren in (en om) huis kunnen veroorzaken

Hoewel mieren op zichzelf niet gevaarlijk zijn voor je huis (in tegenstelling tot bijvoorbeeld termieten, die zich door hout heen eten en zo draagbalken en kozijnen kunnen aantasten), kunnen ze nog steeds aanzienlijke overlast en schade veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan:

Voedselbesmetting

Mieren zijn constant op zoek naar voedsel en zullen zich verzamelen rond alle etenswaren die ze vinden. Dit betekent dat als ze een weg naar je keuken vinden, ze bacteriën kunnen overbrengen op voedsel of kookoppervlakken waar ze overheen lopen. Dat zou kunnen leiden tot voedselvergiftiging.

Ongemak en stress

Een miereninvasie kan een hoop stress opleveren. Het is niet prettig over je keukenvloer te zien krioelen of om een kolonne mieren op je aanrecht te vinden. Bovendien kunnen sommige mieren bijten of steken, wat op zijn minst onaangenaam, maar soms zelfs ronduit pijnlijk kan zijn.

Schade aan tuin en gazon

Mieren kunnen aanzienlijke schade toebrengen aan tuinen en gazons. Ze kunnen planten en graswortels loswoelen door de grond te verplaatsen en mierenhopen te creëren. Bepaalde soorten mieren, zoals bladsnijdermieren, kunnen zelfs stukken blad afsnijden en ze terug naar hun kolonie dragen, waar ze dienen als grondstof voor voeding van mierenlarven.

Mieren op suiker

© RHJ - stock.adobe.com

6 Tips om mieren te bestrijden

1: Wis het feromonenspoor

Feromonen zijn chemische signalen die mieren en andere insecten gebruiken om met elkaar te communiceren. Een van de meest opvallende manieren waarop mieren deze feromonen gebruiken, is door een geurpad of feromeenspoor te creëren. Wanneer een mier voedsel vindt, zal hij een feromeenspoor achterlaten van het voedsel naar het nest . Dit pad maakt het voor andere mieren uit de kolonie mogelijk om het voedsel te vinden. Door het feromeenspoor te verstoren – dat doe je bijvoorbeeld door het gebied grondig schoon te maken vmet zeep en water – kun je voorkomen dat andere mieren het pad volgen.

2: Gebruik mierenlokdozen

Mierenlokdozen bevatten gif dat mieren naar hun kolonie meenemen, waardoor je het probleem bij de bron aanpakt. Deze lokdozen zijn veilig voor huisdieren en kinderen, zolang ze niet worden geopend.


0

Powered by

logo

3: Natuurlijke bestrijdingsmiddelen

Er zijn ook natuurlijke middelen die kunnen helpen bij het bestrijden van mieren. Een mengsel van water en azijn kan bijvoorbeeld een effectief afschrikmiddel zijn. Mieren houden niet van de geur van azijn en het kan hun geursporen uitwissen.

4: Maak je eigen mierenlokdoos

Meng gelijke delen borax en suikerwater en plaats dit mengsel in bijvoorbeeld een dop van een frisdrankfles. De mieren zullen aangetrokken worden door de suiker en de borax zal hen doden.

5: Gebruik diatomeeënaarde

Dit natuurlijke poeder (waarvoor je bij o.a. Bol.com terecht kunt) kan rond de randen van je huis worden gestrooid om een barrière te vormen die mieren niet kunnen oversteken.

6: Professionele bestrijdingsdiensten

Als de mierenplaag te groot is om zelf aan te pakken, kan het inschakelen van een professional de beste optie zijn. Een bestrijdingsdienst heeft toegang tot krachtigere middelen en kan zowel de mieren in je huis als het nest buiten aanpakken.

Mieren op vloer

© Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio

Een feromonenspoor van mieren.

5 Tips om mieren te voorkomen

1: Houd je huis schoon

Mieren komen op voedselresten af, dus zorg ervoor dat je keuken en eetruimtes altijd schoon zijn. Veeg kruimels op, was gebruikte borden en glazen onmiddellijk af en sluit voedselverpakkingen goed af.

2: Dicht scheuren en gaten

Mieren kunnen door de kleinste openingen je huis in komen. Loop je huis na op mogelijke toegangspunten en dicht deze af.

3: Houd je tuin onder controle

Veel mieren bouwen hun nesten in de tuin en komen van daaruit het huis binnen. Zorg ervoor dat je tuin goed wordt onderhouden om mierennesten te voorkomen. Snoei bijvoorbeeld struiken en bomen zodat ze niet tegen je huis aan groeien.

4: Voorzichtig met water

Net als voedsel trekt water mieren aan. Droog daarom je aanrecht en gootsteen na gebruik en repareer eventuele lekkende kranen of pijpen.

5: Gebruik natuurlijke afschrikmiddelen

Naast azijn zijn er nog vele andere natuurlijke stoffen die mieren niet prettig vinden. Denk bijvoorbeeld aan kaneel, pepermuntolie of koffiedik. Door deze rondom mogelijke toegangspunten te plaatsen, kun je mieren op een natuurlijke manier afschrikken.

Met deze tips kun je mieren effectief bestrijden en voorkomen. Zo kun je genieten van je huis zonder ongewenste mierenbezoekjes!

Tip 3 🌳✂️ Dus? geregeld snoeien!

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten