Meer vrije tijd? Met deze 6 tips gaat je huishouden écht sneller

© Dmytro Vasylenko

Meer vrije tijd? Met deze 6 tips gaat je huishouden écht sneller

Geplaatst: 10 mei 2024 - 10:26

Redactie ID.nl

Ben jij ook altijd een groot deel van je weekend kwijt aan het huishouden? Zonde, helemaal nu het weer zomer wordt en je je vrije uren echt wel beter kunt besteden. Met deze 6 tips, die allemaal nauwelijks tijd kosten, win je weer heel wat uren terug!

Lees ook: 9 slechte schoonmaakgewoontes waar je zo snel mogelijk mee moet stoppen

Natte handdoeken en douchegordijn? Uithangen!

Heb jij ook de gewoonte om na het douchen de handdoek gewoon nat op de grond te laten liggen? Makkelijk, maar: niet fris. Niet alleen gaan je handdoek en je badkamer er muf van stinken, natte handdoeken op de vloer kunnen ook zilvervisjes aantrekken en zelfs zorgen voor schimmelaanslag in de voegen van je tegels (je weet wel: die lelijke zwarte puntjes). Nat in de wasmand doen is ook niet slim: dan gaat ál je wasgoed muf ruiken. Even uithangen dus tot ze droog zijn en dan in de was gooien.

Iets soortgelijks geldt voor je douchegordijn: ook dat moet goed kunnen drogen. Zorg er daarom voor dat je een paar centimeter ruimte laat aan weerszijden van het douchegordijn, zodat de lucht kan circuleren. Je komt al een eind wanneer je het helemaal dicht trekt (alsof je onder de douche staat zeg maar, niet alsof je onder de douche wilt stappen) en na het douchen een half uurtje het raam een stukje openzet.

➕ Huishoudwinst

Minder kans op schimmel. En dat scheelt tijd! Want heb je eenmaal schimmel in je badkamer, dan is het best een klus om dat weer weg te krijgen.

Lees ook: Zo kom je voor eens en altijd van die zilvervisjes af

Buitenschoenen uittrekken bij de voordeur

Maak er een gewoonte van om je schoenen uit te doen zodra je binnenkomt. Dat scheelt echt een hoop straatvuil en andere viezigheid binnen. Zet een stoel naast de deur en zet er meteen een schoenenrekje naast om het jezelf – en andere gezinsleden of gasten – makkelijk te maken.

➕ Huishoudwinst

Door dit consequent te doen, zul je al snel merken dat je minder vaak hoeft te stofzuigen en te dweilen!

Schoenenrekje

© philipp1983

0

Powered by

logo

Je bed na het opstaan opmaken

Een slordig, onopgemaakt bed ziet er rommelig uit. Daarmee wordt ook de kans groter dat je slaapkamer rommeliger wordt: want waarom zou je je kleding netjes opruimen, lege glazen naar de keuken wegbrengen of lege snack-verpakkingen weggooien als je bed toch al een rommeltje is? En wanneer je slaapkamer eenmaal een zwijnenstal is, wordt echt opruimen en schoonmaken ook een steeds grotere taak. Neem daarom ’s morgens even een paar minuten de tijd om je bedlakens glad te trekken en de kussens op te schudden. Zo start je de dag met een fris, opgeruimd gevoel. Bonus: ’s avonds in een bed stappen dat al is opgemaakt slaapt écht lekkerder!

➕ Huishoudwinst

Je verkleint de kans op rommel en je slaapt lekkerder!

Lees ook: Zo maak je goed schoon onder je bed

De koelkast niet als voorraadkast gebruiken

Natuurlijk, qua duurzaam is het een mooie gewoonte om restjes eten in bakjes te doen en die in de koelkast te zetten. Maar gaan die restjes altijd op? Als het antwoord is: meestal eigenlijk niet, dan kun je er beter mee stoppen. Niet alleen houd je je koelkast zo overzichtelijker, ook spaart dat je onnodige afwas (ja, we hebben het over die bakjes). Gaan restjes bij jou thuis meestal wél op, plak er dan een geeltje op met de datum dat ze de koelkast in gaan. Zo weet je zeker dat je niet iets eet dat je eigenlijk al te lang bewaard hebt (en dat in het ergste geval voor voedselvergiftiging zou kunnen zorgen).

➕ Huishoudwinst

Meer overzicht, minder afwas, minder kans op voedselvergiftiging.

Opgeruimde koelkast

© Odua Images

Toch iets bewaren?

Gebruik goed afsluitbare vershoudbakjes!

Vuile vaat gelijk wegwerken

Er zijn maar weinig dingen die je dag zo’n slechte start geven als de keuken binnen komen en daar geconfronteerd worden met een gootsteen vol vieze vaat – omdat je de avond ervoor geen zin meer had om af te wassen. Intussen zijn de etensresten aangekoekt, begint het misschien zelfs al een beetje te stinken en word je met een beetje pech ook nog eens begroet door een wolk fruitvliegjes. Train daarom iedereen in het huishouden om de vaat óf in de vaatwasser te zetten óf meteen af te wassen.

➕ Huishoudwinst

Hoe vuiler je vaat, hoe meer tijd het kost om alles weer schoon te krijgen. Het omgekeerde geldt ook, dus tel uit je (tijd)winst!

Lees ook: Tips om fruitvliegjes te bestrijden én te voorkomen

Volle gootsteen

© africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)

Papieren meteen opruimen

Hoewel we steeds meer belangrijke zaken digitaal afhandelen, komt er toch nog heel wat papier het huis binnen. Kranten, tijdschriften, folders, maar ook kindertekeningen, rekeningen en andere belangrijke papieren. Gooi jij ook altijd alles ergens op het bureau of een bijzettafeltje om die stoffige berg eens in de zoveel tijd door te spitten? Dat kan handiger. Zet op de plek waar je altijd kranten of tijdschriften leest een tas neer. Klaar met lezen? Meteen in de tas – die je dan geregeld even leegt in de papierbak.

Voor gewone post en papieren die je wilt bewaren, zet je een brievenbakje neer. Je bureau is daar een prima plek voor. Maak er een gewoonte van om dat eens per week te bekijken. Handel af wat je meteen kunt afhandelen. Archiveer belangrijke papieren in een ordner. Formulieren, rekeningen en andere persoonlijke post die na afhandeling weg kan, haal je bij voorkeur eerst door de papierversnipperaar.

Natuurlijk hebben kinderknutsels emotionele waarde, maar of je alles hoeft te bewaren, is nog maar de vraag. Wat je kunt doen, is van elk werkje een foto maken. De allermooiste kindertekeningen kun je inlijsten en ophangen. Sterker nog: maak daar een wisseltentoonstelling van, elke keer dat je kind met iets anders moois thuiskomt. Wil je toch alles bewaren? Koop er dan een mooie opbergdoos voor.

➕ Huishoudwinst

Je kamer blijft schoner en netter en de kans dat je naar belangrijke papieren moet zoeken wordt kleiner.

0

Powered by

logo

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten