9 slechte schoonmaakgewoontes waar je zo snel mogelijk mee moet stoppen
Het huishouden … Er zijn wel leukere manieren om je tijd te besteden. Je hebt intussen zelf waarschijnlijk een soort routine ontwikkeld, zodat alles zo snel mogelijk gaat. Maar sommige schoonmaakgewoontes doen meer kwaad dan goed. Dit zijn 9 dingen die je voortaan beter kunt vermijden!
⏱ 9 dingen die je beter uit je schoonmaakroutine kunt slopen: 1. Te veel schoonmaakmiddel gebruiken 2. Schoonmaken met vieze schoonmaakspullen 3. Eén desinfecterend doekje voor heel de badkamer 4. Schoonmaakspullen verkeerd bewaren 5. De instructies niet lezen 6. Agressieve schoonmaakmiddelen kiezen 7. Stoffen ná het stofzuigen 8. Halverwege stoppen 9. Blíjven uitstellen
❌ Te veel schoonmaakmiddel gebruiken
Een beetje schoonmaakmiddel helpt. Dan werkt méér vast beter. Of sneller. Toch? Nee! Sterker nog: wanneer je te veel gebruikt, kan er een vettig laagje achterblijven dat juist vuil aantrekt. Maak je op een later tijdstip met een ander middel schoon, dan zouden beide middelen in het ergste geval ook nog met elkaar kunnen gaan reageren. En dat zou (in het uiterste geval, dat dan weer wel) kunnen zorgen voor dampen die je liever niet wilt inademen. Het advies is dan ook: per keer maar één middel gebruiken en op het etiket kijken in welke dosering. Staat er op het etiket dat je moet naspoelen of het oppervlakte na het schoonmaken moet afnemen met water? Doe dat dan ook. Bonus: door de juiste dosering aan te houden, hoef je minder snel weer een nieuwe fles te kopen. Katjing!
❌ Schoonmaken met vieze schoonmaakspullen
Hoe kun je schone resultaten verwachten als je schoonmaakspullen zelf vies zijn? Als je wasmachine vies ruikt door vetluis zullen ook je kleren gaan stinken. Als de zak of opvangcontainer van je stofzuiger vol zit, kan er echt niet veel stof meer bij. En wanneer je een dweil na gebruik niet schoonspoelt maar gewoon laat drogen, zul je er bij een volgende keer schoonmaken vooral vuil en bacteriën mee verspreiden. Dus: maak ook je schoonmaakspullen schoon. Reinig geregeld je wasmachine, leeg de stofzuiger op tijd en spoel je dweil, zwabber en doekjes goed om in water waaraan je wat desinfecterend middel toevoegt. Vervang ze ook om de zoveel tijd.
Lees ook: Vetluis in je wasmachine? Zo kom je er vanaf!
❌ Eén desinfecterend doekje voor heel de badkamer
Natte doekjes: dé uitvinding voor wie snel wil schoonmaken. Maar één doekje gebruiken voor én de wasbak én het toilet én de tegels én de deurklinken én de lichtschakelaar? Nee. Daarvoor is de hoeveelheid desinfecterend middel die op een doekje zit veel te klein. Dat merk je zelf ook: als je bijvoorbeeld de wasbak hebt schoongemaakt, is het doekje bijna droog. En dat is hét moment dat je bacteriën van het ene oppervlak naar het andere gaat verspreiden. Dus? Gebruik meer doekjes en zorg ervoor dat je met het doekje (of de doekjes) waarmee je het toilet aanpakt niet ook nog iets anders gaat schoonmaken. Wil je echt goed schoonmaken, gebruik dan niet altijd alleen maar wegwerpdoekjes (tip: koop ze in bulk), maar maak ook om de zoveel tijd eens gewoon een sopje.
Lees ook: Zo krijg je vieze voegen weer schoon
©Victor Mulero
❌ Schoonmaakspullen verkeerd bewaren
Natuurlijk, je kunt al je flessen schoonmaakmiddelen ergens op een plank in de badkamer zetten, of in een hoekje van de keuken. Maar dat is niet slim én niet handig. Om met het eerste te beginnen: sommige middelen moet je per se donker en/of koel bewaren, omdat anders de werkzaamheid ervan na verloop van tijd achteruit gaat. En andere middelen zijn bijvoorbeeld brandgevaarlijk, waardoor in een doos naast je gasfornuis ook weer niet de aangewezen plek is. Om nog maar te zwijgen van vergiftigingsgevaar: vooral wanneer je thuis kleine kinderen hebt rondlopen, is het belangrijk dat je alles wegbergt op een plek waar zij niet bij kunnen! Op het etiket van schoonmaakmiddelen staat hoe je ze moet bewaren. Doe dat dan ook. En doe het veilig. En wat betreft dat handig waar we het ook al even over hadden? Wil je het jezelf helemaal makkelijk maken, zorg dan dat je alle spullen die je voor een bepaalde ruimte nodig hebt verzamelt en wegbergt in die ruimte – bijvoorbeeld je badkamer of keuken. Zo heb je ze altijd snel bij de hand.
❌ De instructies niet lezen
Heb je ooit een vervelende schoonmaakklus nog een keer moeten doen (denk bijvoorbeeld aan kalkaanslag op tegels proberen te verwijderen), omdat het leek alsof het schoonmaakmiddel niet werkte? Zoiets kan ook aan jou liggen … had je de gebruiksaanwijzing wel gelezen? Veel schoonmaakmiddelen moeten eerst even inwerken. Soms is dat een half minuutje, soms vijf minuten, soms nog langer. Neem dus even de tijd om te het etiket (waar dat meestal op staat) te lezen. En volg de instructies. Grote kans dat het na de aangegeven tijd wél moeiteloos lukt. Daarmee bespaar je jezelf dus én frustratie én tijd. Een echte win-winsituatie dus!
❌ Agressieve schoonmaakmiddelen kiezen
Wat geldt voor de dosering schoonmaakmiddelen (niet te veel!), geldt ook voor de soort: kies niet een te agressief middel. Natuurlijk, wanneer je een scheut bleekwater over je vieze eettafel giet, lost het vuil heus wel op. Maar de bleek zelf kan vlekken achterlaten op je tafelblad. Met een mild schoonmaakmiddel krijg je je tafel ook wel schoon!
Welk middel voor welk materiaal?
Acryl (badkuip, douchecabine)
• Badkamerreiniger specifiek voor acryl
• Oplossing van azijn & water tegen kalk
• Let op! Gebruik geen schuursponsjes: die kunnen krassen veroorzaken
Beton (vloeren, werkbladen)
• pH-neutrale vloerreiniger
• Oplossing van azijn & water, maar met voorzichtigheid
Composiet/natuursteen (aanrechtbladen, tegels)
• Zachte reiniger (pH-neutraal) om geen schade te veroorzaken
• Steenolie of impregneermiddel na het reinigen om te beschermen
• Let op! Gebruik geen oplossing van azijn & water: azijn kan natuursteen aantasten
Glas (ramen, spiegels)
• Glasreiniger
• Verdunde azijnoplossing voor een streeploze glans
Hout (tafels, kasten, stoelen, vloeren etc.)
• Allesreiniger of een sopje van milde zeep met water
• Meubelpolish voor bescherming en glans
• Oplossing van azijn & water voor lichte vlekken
Kunststof (vensterbanken, tafelbladen, armaturen etc.)
• Allesreiniger
• Oplossing van azijn & water voor ontkalken
• Afwasmiddel & water voor vetvlekken
Laminaat (vloeren, werkbladen)
• Dweilen met alleen water of met een specifieke laminaatreiniger
• Let op! Geen stoomreinigers gebruiken: deze kunnen laminaat beschadigen
Leer (meubels, bekleding)
• Leerreiniger voor schoonmaken
• Leerconditioner voor het behoud van soepelheid
Marmer (tafelbladen, badkamertegels)
• Milde zeepoplossing of specifieke marmerreiniger
• Impregneermiddel om te beschermen tegen vlekken en erosie
Porselein/keramiek (toiletpot, wastafel, tegels etc.)
• Toiletreiniger
• Schuurmiddel voor aanslag en kalk
• Oplossing van azijn & baking soda voor natuurlijke reiniging
• Bleekwater (voor hardnekkige vlekken)
Roestvrij staal (kranen, apparatuur)
• Roestvrijstaalreiniger voor een streeploze glans
• Oplossing van azijn voor vingerafdrukken
• Baking soda & water voor hardnekkige vlekken
Tapijt/bekleding
• Tapijtreiniger voor vlekken en algemene reiniging
• Stoomreiniger voor diepe reiniging en desinfectie
❌ Stoffen ná het stofzuigen
Stel je voor dat stofdeeltjes zo groot zijn als broodkruimels en stel je dan voor wat er gebeurt wanneer je pas gaat stoffen ná het stofzuigen. Precies, you get the picture. Altijd eerst stoffen dus. En doe dat van boven naar beneden. Als allerlaatste pak je dan de stofzuiger en zuig je al het stof in één keer op.
Lees ook: Je stofzuiger onderhouden: dit moet je weten
❌ Halverwege stoppen
Huishouden is niet leuk. Dus is het heel verleiding om een vervelende klus op te breken door tussendoor bijvoorbeeld je Instagram te checken of koffie te gaan drinken. Maar daar doe je jezelf geen gunst mee. Niet alleen blijft er tijdens zo’n pauze de hele tijd iets aan je knagen (“Eerst afmaken! Eerst afmaken!”), ook moet je weer in je klus komen. Liever even doorzetten dus. Veel klusjes kosten niet meer tijd dan een kwartiertje of een halfuur. Heb je echt weinig tijd? Deel dan een grote taak op. Heel je woonkamer opruimen en schoonmaken lukt niet in een kwartier, maar vijftien minuten is meestal wel genoeg om alle rommel op te bergen, even een doekje over de salontafel te halen en oude kranten uit het zicht te leggen. Dan kun je later (zei daar iemand: wanneer je schoonmoeder weer weg is?) het stoffen en stofzuigen voor je rekening nemen.
❌ Blíjven uitstellen
We denken allemaal weleens: ach, dat doe ik morgen wel. Of van het weekend. Maar wanneer je dat blíjft denken, komt er een moment dat de klus welhaast epische proporties heeft aangenomen, waardoor de moed je helemaal in de schoenen kan zakken. De gouden tip is: houd het gewoon elke dag even bij. Zorg in ieder geval dat je elke dag de vaatwasser in- en uitruimt, elke dag een vochtig doekje over de wc en het aanrecht haalt (niet hetzelfde doekje natuurlijk) en eens in de week stofzuigt. Wanneer je ook nog elke week een wasje draait, ben je eigenlijk altijd redelijk ‘bij’.
(Over wasjes draaien gesproken ...) 👇🏻
Draaien maar!
Populaire wasmachines tot 1000 euro
Powered by Kieskeurig.nl