Help! Mijn stofzuiger stinkt

© AK | ID.nl

Help! Mijn stofzuiger stinkt

Geplaatst: 27 oktober 2023 - 17:28

Aangepast: 21 mei 2024 - 08:12

Redactie ID.nl

Onmisbaar voor een schoon en fris huis: je stofzuiger. Helaas kan deze onmisbare huishoudhulp na verloop van tijd een vieze geur gaan verspreiden. Gelukkig zijn er manieren om nare luchtjes te verwijderen en te voorkomen dat de stofzuiger gaat stinken.

Lees ook: Stofzuiger zonder stofzak schoonmaken: zo doe je dat!

De oorzaken van stofzuigergeurtjes zijn divers. Vuil en stof hopen zich op in filters, op borstels en andere onderdelen. Ook blijven pluisjes en haren zitten in de rolborstel. Daarnaast veroorzaken vocht en bacteriën in de stofzuigerzak of (bij een zakloze stofzuiger) het opvangreservoir vieze geurtjes. Etensresten en kruimels die bederven stinken ook. Maar een geur kan er ook op wijzen dat er iets stuk is aan je stofzuiger.

GeurMogelijke oorzaak
Zure/muffe geurVocht en bacteriën in zak/reservoir
BrandgeurDefect elektrisch onderdeel
VisgeurEtensresten in mondstuk
Chemische geurSchoonmaakmiddelen, rook
Stoffige geurVuil in filters en borstels

Zo reken je af met een stinkende stofzuiger

Als je stofzuiger geurtjes en vieze luchtjes verspreidt, is het tijd om in te grijpen. Dat doe je op een aantal manieren:

Stofzuigergeur verwijderen = eerst schoonmaken!

Wat al enorm helpt, is wanneer je alle filters regelmatig goed uitklopt en schoonmaakt. Zit er een (uit)wasbaar filter in, dan kun je dat na het uitkloppen ook nog afspoelen onder de kraan. Laat het filter dan wel helemaal drogen voordat je het weer terugplaats in de stofzuiger.

Verder is het ook belangrijk om regelmatig de borstels en mondstukken te reinigen (tip: met een tandenstoker kun je makkelijk vastzittende haren of pluizen lospeuteren). Leeg verder de stofzak regelmatig (bij voorkeur na ieder gebruik) en vervang hem voordat hij helemaal vol zit. Heb je een stofzuiger zonder zak? Leeg dan de stofcontainer elke keer nadat je hebt gestofzuigd. . Verder is het belangrijk om de stofzuigerzak of -container na elk gebruik te legen. De binnenkant kun je schoonmaken worden met een vochtige doek en soda of azijn.

Stofcontainer stofzuiger

© Nedopekin Yuriy | maryviolet

Zorg voor een frisse geur

Strooi vervolgens wat baking soda in de stofzak of het reservoir. Dat absorbeert vieze luchtjes. Actieve kool doet hetzelfde. Heb je een aquarium, dan heb je dat waarschijnlijk al in huis. Ook zijn er speciale staafjes of zakjes verkrijgbaar, waardoor het tijdens het stofzuigen bijvoorbeeld gaat ruiken naar lavendel of citroen. Wat je ook kunt doen, is wat wasmiddelpoeder op de vloer strooien voordat je aan de slag gaat. Ook daarvan gaat het tijdens het stofzuigen lekker ruiken. Komt de vieze geur vooral uit de stofzuigerslang? Spuit daar dan een beetje parfum of luchtverfrisser in.

Vieze geurtjes voorkomen

Naast regelmatig schoonmaken en regelmatig lezen (hoe en wat lees je hierboven) zorg je er ook voor dat je de stofzuiger opbergt op een droge, koele plek. Tot slot is het verstandig regelmatig te controleren op etensresten. Zuig je die op, dan is het helemaal belangrijk om de stofzuiger na gebruik eerst goed te legen.

0

Powered by

logo

Watch on YouTube

Download nu het Stofzuigerwijzer Eindrapport 2024

Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl Stofzuigerwijzer-resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl nieuwsbrief.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten