Hatsjoe! Zo houd je je huis vrij van allergenen

Hatsjoe! Zo houd je je huis vrij van allergenen

Geplaatst: 3 februari 2024 - 11:56

Aangepast: 10 april 2024 - 10:59

Dewi Hoijtink

Een loopneus, non-stop niezen, jeukende ogen of huiduitslag: allergische klachten kunnen je dagelijks leven flink belemmeren. Vaak zijn zulke klachten een reactie op een overvloed aan allergenen in huis. Hoewel het niet mogelijk is om álle allergenen in huis te verwijderen, kom je met een paar simpele aanpassingen al een heel eind. Zo pak je dat aan.

Huisstofmijt en schimmels zijn gek op warmte en vocht. Ze nestelen zich dus graag in je bed, maar ook gestoffeerde meubels en vloerbedekkingen zijn favoriet bij deze minuscule beestjes. Om allergische klachten te verminderen, is het dus noodzaak om je huis zo stofvrij mogelijk te houden. Misschien ben je niet allergisch voor huisstofmijt of (sporen van) schimmels, maar voor de haren of huidschilfers van je huisdier. Goed nieuws: ook in dat geval zul je met de onze tips een duidelijke verlichting van je klachten ervaren.

Tip 1: Ventileer regelmatig

Broeierige ruimtes die niet of nauwelijks worden geventileerd zijn een walhalla voor mijten en schimmels. Onder deze omstandigheden kunnen ze zich makkelijk vermenigvuldigen en zullen ze dus ook een hoop uitwerpselen verspreiden. Van die uitwerpselen (en dus niet van het diertje zelf) krijg je allergische klachten. Regelmatig ventileren is bij allergieën daarom een must. Door ramen en eventueel deuren open te zetten, wordt warme binnenlucht vervangen door frisse, koude buitenlucht. En daar houden allergenen niet van.

Ventileren raam openzetten

© Ronstik

Let op: ben je allergisch voor pollen? Dan is ventileren op natuurlijke wijze meestal geen goed idee, aangezien je hiermee juist pollen naar binnen lokt. Omdat ook bij hooikoorts een goede luchtkwaliteit essentieel is, kun je een pollenfilter overwegen. Met zo'n rooster kun je het huis 24 uur per dag ventileren, zonder dat je klachten verergeren.

Tip 2: Kies een stofzuiger met HEPA-filter

Voor mensen met allergieën bestaan er stofzuigers met speciale HEPA-filters (High Efficiency Particulate Air). Standaard stofzuigers zuigen dan wel stof en vuil op, maar ze blazen ook weer lucht uit. Daardoor komen kleine deeltjes opnieuw in de omgeving terecht. De meeste HEPA-filters houden daarentegen ruim 99 procent van de stofdeeltjes tegen, waardoor de lucht in je huis schoon blijft. HEPA-filters zijn ook los te koop: let er dan wel op dat het filter geschikt is voor het model stofzuiger dat je hebt. Veel HEPA-filters passen op meerdere modellen van hetzelfde merk.

Wanneer je last heb van allergieën, kun je het huis het beste meerdere keren per week stofzuigen. Heb je hier geen tijd voor? Een robotstofzuiger is ideaal om dagelijks kleine hoeveelheden stof op te zuigen. Ook hier bestaan HEPA-filters voor. 

0

Powered by

logo

Tip 3: Dweil na het stofzuigen

Om het aantal allergenen in huis verder te minimaliseren, is het verstandig om de vloer na het stofzuigen ook nog even te dweilen. Zo weet je zeker dat je al het stof en vuil meepakt. Je kunt dit het beste ongeveer een halfuurtje na het stofzuigen doen: eventuele ronddwarrelende stofdeeltjes afkomstig uit de stofzuiger hebben dan genoeg tijd om op de grond terecht te komen. Tenzij je een stofzuiger met HEPA-filter hebt natuurlijk; in dat geval kun je meteen gaan dweilen.

Tip 4: Stof kleine oppervlakten af

Ook de kleinere oppervlakten van het huis trekken vuil en stof aan: denk aan vensterbanken, kasten, boekenplanken en het tv-meubel. Vergeet dus ook niet deze oppervlakten regelmatig af te stoffen. Microvezeldoekjes zijn hiervoor het meest geschikt; deze bevatten minuscule vezels die stof en vuil beter vasthouden dan traditionele doekjes. Voor het beste resultaat maak je het doekje van tevoren een beetje vochtig. Heb je nog een ouderwetse plumeau in huis liggen? Gooi die maar in de prullenbak, want die verspreidt stofdeeltjes alleen maar

Hatsjoe! Zo houd je je huis vrij van allergenen-a4g31FisRvWTnSKXqbvQoQ

Tip 5: Kies de juiste schoonmaakmiddelen

Mensen met allergieën zijn vaak ook gevoelig voor bepaalde bestanddelen van schoonmaakmiddelen. Wil je zeker weten jouw klachten tijdens het schoonmaken niet verergeren, ga dan voor milieuvriendelijke varianten met daarin zo min mogelijk schadelijke chemicaliën. Vertrouw een fles daarbij nooit op z’n uiterlijk, maar check van tevoren altijd het ingrediëntenlabel op potentieel irriterende stoffen. Ammoniak, D-limoneen, formaldehyde, natriumhypochloriet en natriumlaurylsulfaat zijn typische voorbeelden van stoffen die allergische reacties kunnen veroorzaken.

Tip 6: Houd je slaapkamer vrij van huisstofmijt

Een volwassene verliest ’s nachts gemiddeld een halve liter vocht. Een groot deel daarvan komt in het beddengoed en matras terecht. Onder de dekens is het daarnaast lekker warm. De slaapkamer is dus bij uitstek de plek waar mijten en schimmels volop hun gang kunnen gaan. Maak om die reden wekelijks je slaapkamer grondig schoon. Was lakens en kussenslopen minstens één keer per week en stofzuig dan meteen de vloer, ook onder het bed. Stof meubels, lampen, plafondventilators, boekenplanken en eventuele jaloezieën af. Was stoffen gordijnen regelmatig; kunststof luxaflex zijn sowieso het best bij allergieën. Houd daarnaast kastdeuren gesloten en kies voor hypoallergeen beddengoed. En vergeet uiteraard niet te ventileren.

Tip 7: Zuiver de lucht in huis

Een luchtreiniger kan een mooie aanvulling zijn op je schoonmaakroutine. Deze apparaten halen kleine stofdeeltjes uit de lucht met behulp van bepaalde filtertechnologieën, waardoor de lucht binnenshuis weer fris en schoon wordt. Het kan een uitdaging zijn om de juiste luchtreiniger te kiezen, want het aanbod is groot en niet alle luchtreinigers zijn even geschikt voor allergieën. Zo moet een luchtreiniger voor allergieën de lucht in een ruimte minimaal 3,5 uur verversen. Voor astma is dit bijvoorbeeld 5 uur.

Luchtreiniger

© Adrian_ilie825

Hoe kies je nu de beste luchtreiniger voor jouw situatie? Ten eerste moet je weten hoe groot de ruimte is waarin je de lucht wilt zuiveren; dit bepaalt de capaciteit van het apparaat dat je nodig hebt. Vervolgens kijk je goed naar welke deeltjes een luchtreiniger uit de lucht haalt. Voor allergieën is een luchtreiniger met HEPA-filter nodig. Er zijn bijvoorbeeld ook apparaten met koolstoffilters en UV-filters op de markt, maar die hebben weer andere toepassingen.

Tip 8: Kies de juiste temperatuur en luchtvochtigheid 

Mijten en schimmels floreren in temperaturen rond de 25 graden. Onder de 22 graden krijgen de beestjes het lastig. Zorg er dus voor dat de temperatuur in huis niet boven de 22 graden uitstijgt. Ook de luchtvochtigheid is belangrijk: is die hoger dan 60 procent, dan neemt het aantal allergenen in huis makkelijk toe. Een ontvochtiger helpt het vochtgehalte in een ruimte te reguleren. Wel kunnen deze apparaten behoorlijk wat stroom vreten. Hier lees je hoe je de juiste energiezuinige luchtontvochtiger kiest.


Is je huis een soort sauna door de hoge luchtvochtigheid?

Zet een ontvochtiger in voor een beter binnenklimaat!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten