Zo krijg je gedeelde mappen in Windows 10 weer terug

© PXimport

Zo krijg je gedeelde mappen in Windows 10 weer terug

Geplaatst: 17 september 2018 - 09:53

Aangepast: 14 december 2022 - 11:29

Mark Gamble

Heb je onlangs Windows 10 opnieuw geïnstalleerd? Dan heb je misschien gemerkt dat je in sommige gevallen geen toegang meer kunt krijgen tot gedeelde mappen. Als je NAS namelijk gebruik maakt van het SMB 1.0-protocol, dan is de toegang vanaf Windows 10 geblokkeerd. Maar via dit trucje schakel je SMB/CIFS weer in.

Het SMB-protocol (Server Message Block) of CIFS (Common Internet File System) is bedoeld om toegang te krijgen tot externe apparaten die al dan niet tot je thuisnetwerk behoren. In Windows 10 kon je altijd eenvoudig een verbinding maken met je NAS door slechts het intypen van de naam van je NAS, voorgelopen door twee back-slashes, bijvoorbeeld \\MEDIABESTANDEN.

Uitgeschakeld na schone installatie

Heb je Windows 10 onlangs opnieuw geïnstalleerd, dan is het je misschien opgevallen dat je geen toegang meer kunt krijgen tot bijvoorbeeld je NAS of andere gedeelde mappen van andere computers op je netwerk. Sinds de 1709-update is de SMB/CIFS-functie uitgeschakeld, maar alleen als je Windows 10 opnieuw hebt geïnstalleerd; bij een zogeheten in place-update wordt deze functie niet aangeraakt en heb je waarschijnlijk geen problemen om verbinding te maken met gedeelde mappen.

Inschakelen van SMB/CIFS

Gelukkig is het inschakelen van de SMB 1.0/CIFS eenvoudig, want het is niet zo dat die functie is verdwenen. Instellen doe je als volgt: open het Configuratiescherm en kies voor Programma's en Onderdelen . Vervolgens klik je aan de linkerkant op Windows-onderdelen in- of uitschakelen.

Er verschijnt nu een lijst met Windows-opties die je aan- of uit kunt zetten. Scroll in de lijst naar beneden tot je een optie Ondersteuning voor SMB 1.0/CIFS voor het delen van bestanden tegenkomt.

Vervolgens zet je het 'hoofdvinkje' aan, zodat ook de onderliggende vinkjes worden ingeschakeld.

Schakel SMB 1.0/CIFS weer in om toegang te krijgen tot NAS-apparaten die dit protocol ondersteunen.

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten