Zo blijf je Windows XP ook in 2014 gebruiken

© PXimport

Zo blijf je Windows XP ook in 2014 gebruiken

Software

Geplaatst: 7 oktober 2013 - 09:16

Aangepast: 24 november 2022 - 10:27

Redactie Computer!Totaal

In juli 2014 zal Microsoft de ondersteuning voor Windows XP Service Pack 3 stopzetten. Hier leggen we uit wat dat betekent, en hoe je Windows XP toch nog relatief veilig kunt blijven draaien nadat Microsoft de ondersteuning beëindigt.

De beëindiging van de ondersteuning voor Windows XP betekent dat Microsoft niet langer beveiligingsupdates voor het besturingssysteem zal produceren of bugs zal repareren. Het betekent ook dat je geen (gratis of betaalde) hulp of technische ondersteuning meer kunt krijgen.

XP is een gerijpt OS

Met zijn twaalf jaar is XP een gerijpt besturingssysteem, maar dat betekent niet dat het tegen toekomstige aanvallen beschermd is. Exploits die in nieuwere versies van Windows gevonden worden, zullen waarschijnlijk getest worden om te zien of ze gebruikt kunnen worden om Windows XP aan te vallen, en als dat lukt hoef je niet op de hulp van Microsoft te rekenen om het probleem op te lossen. Er kunnen andere manieren zijn om zo'n exploit te voorkomen, maar dan zal je afhankelijk zijn van derden om ze te vinden.

Bovendien is het goed mogelijk dat er mensen zijn die ontdekte exploits hebben achtergehouden zodat ze die kunnen gebruiken zodra Microsoft geen updates meer produceert - zodat deze nog niet gebruikte kwetsbaarheden nooit gerepareerd worden.

Het einde van de ondersteuning van XP betekent niet dat de activeringsservers uitgezet zullen worden, dus het opnieuw installeren van het besturingssysteem zou altijd mogelijk moeten blijven. Het kan ook dat Microsoft na het einde van de ondersteuning de eis om XP te activeren op een gegeven moment zal uitschakelen.

Maar we adviseren om een volledige image back-up te maken van alle pc's waarop je een schone herinstallatie van Windows XP wilt kunnen uitvoeren. Dit is sneller dan alles opnieuw installeren, en alle benodigde updates worden dan ook al geïnstalleerd zonder dat je ze opnieuw hoeft te downloaden.

© PXimport

Achtergrond: Moet je Windows XP blijven gebruiken?

Nieuws: Windows XP heeft nog 1 jaar te leven

How To: Bestanden delen tussen XP en Windows 7

Nieuws: Microsoft lokt XP-gebruikers met upgradekorting

How To: Windows XP Slaapstand voorprogrammeren

De eerstvolgende keer dat je een schone herinstallatie uitvoert, installeer alle beschikbare service packs en updates, en maak een image (ook wel "ghosting" genoemd) met behulp van software zoals Acronis True Image. Maak er een voor elke pc.

Slipstream installatie cd

Het einde van de ondersteuning van Windows XP betekent niet dat Windows Update ineens niet meer zal werken. Het betekent alleen dat er geen nieuwe updates meer zullen verschijnen. Maar Microsoft kan er natuurlijk altijd voor kiezen om ze op een bepaald moment alsnog te verwijderen.

Als je liever geen image van je harde schijf maakt, kun je een zogenoemde 'slipstream' installatie cd voor XP maken met daarop SP3 en alle resterende updates die gepubliceerd zijn tot het einde van de ondersteuning. Hierdoor hoef je niet na de installatie van SP3 alle updates opnieuw te downloaden elke keer dat je XP opnieuw installeert.

© PXimport

Een eenvoudige manier om dit te doen is met nLite. Dit is een grafisch hulpprogramma waarmee je je eigen Windows XP installatie cd kunt maken met service packs en updates naar keuze, zodat ze - wanneer je jouw installatieschijf gebruikt - al voorgeïnstalleerd zijn. Je kunt ook je eigen selectie van extra drivers en applicaties toevoegen als je nog meer tijd wilt besparen.

Dit is een vrij vertaald artikel van onze zustersite PCAdvisor.co.uk, geschreven door Paul Monckton. De mening van de auteur komt niet per definitie overeen met die van ComputerTotaal.nl.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000