YouTube Unblocker blijkt gevaarlijke Firefox-add-on

Mozilla heeft de populaire Firefox-add-on YouTube Unblocker ironisch genoeg geblokkeerd. Deze bleek namelijk stiekem Adblock Converter mee te installeren, die door virusscanners als malware wordt aangemerkt.

YouTube Unblocker kon dit doen door aanpassingen aan de veiligheidsinstellingen van de browser te doen in het user.js-bestand. Daarmee kon de blocklist van Firefox genegeerd worden, die normaal gesproken schadelijke add-ons buiten de deur houdt.

De honderdduizenden gebruikers van YouTube Unblocker kozen voor de add-on om YouTube-video's te bekijken die eigenlijk niet afgespeeld kunnen worden in hun regio. Het advies aan hen is dan ook om deze direct te deïnstalleren.

Add-on verwijderen in Safe Mode

Daarna moet ook nog de schadelijke Adblock Converter worden verwijderd. Die is binnen Firefox alleen te vinden in de Safe Mode, verder zit 'ie goed verborgen. Ook moet de installatiemap van Firefox opgeschoond worden van alle verwijzingen naar de add-ons. 

Blocklist opnieuw inschakelen

Tot slot moet de blocklist weer handmatig ingeschakeld worden. Dat kan door in de adresbalk about:config te typen en daar 'enable' te kiezen bij de volgende instellingen: Xpinstall.signatures.required, extensions.blocklist.enabled, extensions.blocklist.url, extensions.blocklist.detailsURL en extensions.blocklist.itemURL.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000