© CIDimport

Windows 10: Conclusie

Software

Geplaatst: 29 juli 2015 - 05:00

Aangepast: 26 augustus 2022 - 22:08

Redactie

Windows 10 is nieuw, maar toch ook weer niet. Het besturingssysteem pakt de vertrouwde elementen van oudere Windows-versies en geeft ze een modern sausje, en dat werkt uiteindelijk erg prettig. Er zitten geen radicale veranderingen in, en het is niet de 180-graden ommezwaai die je in Windows 8 plotseling kreeg. In plaats daarvan is Windows 10 een besturingssysteem dat mobiel en desktop erg goed bij elkaar weet te brengen - wat Windows 8 eigenlijk nooit kon.

1. Inleiding

2. Het uiterlijk

3. Dagelijks gebruik

4. Het vernieuwde startmenu

5. Virtuele bureaubladen

6. Standaard-apps

7. Edge

8. Cortana

9. Store

10. Conclusie


De opvallendste nieuwe verandering is het startmenu, dat de beste elementen van Windows 7 en Windows 8 pakt. Op de oude, vertrouwde plek teruggezet, is het startmenu de centrale hub van Windows 10. Dit is waar je je programma's opstart, waar je je documenten vindt, en van waaruit je hele computer kan worden bestuurd. Het mooie van het nieuwe startmenu is dat het voor iedereen geschikt is. Je kunt er namelijk lekker simpel een alfabetische lijst met apps zien, er is ook ruimte voor live-tegels waardoor je direct kunt zien hoeveel ongelezen emails je nog hebt of welke agenda-afspraken er nog aan zitten te komen.

 

 

Zoekfunctie

Uniek en handig is ook de zoekfunctie in Windows 10. Die komt in de vorm van Cortana, de persoonlijke assistent die de concurrentie aan moet gaan met Apples Siri en Google Now. Vergis je echter niet, want de zoekfunctie die onderaan in de taakbalk staat kan veel meer dan het instellen van herinneringen. Je kunt direct beginnen te zoeken naar een app of een document, of je kunt de zoekfunctie gebruiken om op internet te zoeken.

Dat maakt de zoekfunctie extreem handig, en het middelpunt van je hele OS. Programma's openen, of juist een specifiek document vinden werkt nu direct door alleen maar even op de Windows-toets te drukken en beginnen te typen.

 

 

Cortana

Je hebt voor de slimme assistent wel te maken met Cortana, en die is nog allesbehalve perfect. Ze bestaat nog niet zo lang als Google Now en Siri, en dat is wel te merken. Cortana heeft namelijk nog veel moeite met sommige zinnen en zoektermen, en je moet heel specifiek kunnen aangeven wat je precies nodig hebt omdat ze er anders geen chocola van weet te maken.

 

 

Virtuele bureaubladen

De zoekfunctie is één ding, maar er zijn meer functies in het nieuwe OS die Windows 10 een uitermate geschikt maken voor productiviteit. De virtuele bureaubladen zijn daar een belangrijke van. Je kunt namelijk meerdere bureaubladen aanmaken, bijvoorbeeld eentje voor werk en een andere voor persoonlijke dingen. Die hebben weliswaar een steile leercurve, maar als je eenmaal doorhebt hoe de functie werkt wordt je bijzonder productief in Windows 10.

 

 

Stabiliteit

De grote vraag is uiteindelijk hoe stabiel Windows 10 is, en of je wel moet upgraden. Dat is moeilijk te beantwoorden. Hoewel Microsoft al sinds oktober test met Technical Previews en Windows Insider-programma's, is het onmogelijk om alle mogelijke configuraties te testen. Wij hebben persoonlijk geen enkel probleem gehad met onze laptops, computers en tablets, maar we horen ook verhalen van gebruikers waarbij de drivers niet meer werken of waarbij de upgrade niet wordt doorgevoerd.

 

 

Upgraden of niet?

Onze tip: Als je niet bang bent om af en toe je hele besturingssysteem te vervangen, installeer Windows 10 dan gewoon. De voordelen zijn het absoluut waard om het nieuwe OS te proberen, en Microsoft werkt actief aan alle grote en kleine bugs die zich voordoen in Windows. Je krijgt daardoor nog steeds de beste ondersteuning, en je hoeft er niet voor te wachten tot 'patch Tuesdays'.

Wil je echter gewoon je computer zonder veel poespas gebruiken, wacht dan nog heel even. We kunnen niet garanderen dat Windows 10 bij jou vlekkeloos installeert, en het is daarom slim om nog een maandje te wachten zodat in ieder geval de belangrijkste bugs zijn gerepareerd. Het is ook goed om bij je computerfabrikant nog eens te informeren of het veilig is te upgraden. Zij kunnen je vertellen of bijvoorbeeld je drivers goed werken in Windows 10.

En hoe dan ook, hou altijd het belangrijke motto in gedachten: Before you 'Upgrade Your World', backup your world!

<- Vorige: De Store

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000