Voettekst toevoegen in Word: Dit zijn je opties

© PXimport

Voettekst toevoegen in Word: Dit zijn je opties

Geplaatst: 3 mei 2020 - 09:03

Aangepast: 14 december 2022 - 13:15

Toon van Daele

Wil je een voettekst toevoegen in Word, dan zijn daarvoor verschillende mogelijkheden. In dit artikel kijken we ernaar en komen ook kopteksten en voetnoten aan bod. Zo realiseer je een professioneel ogend Word-document.

Om je documentpagina’s van een consistente kop- of voettekst te voorzien, ga je als volgt te werk. Open het tabblad Invoegen en klik op Voettekst in de rubriek Koptekst en voettekst. Je kunt uit een twintigtal ontwerpen kiezen, waarna je in de rubriek Positie de hoogte van de voettekst vanaf de onderkant van de pagina instelt (in cm). Wij willen de voettekst zelf opvullen met eigen gegevens en dus opteren wij voor Leeg (drie kolommen).

Door ergens in je Word-document te klikken verlaat je de bewerkingsmodus van de voettekst. Klik opnieuw in de voettekst of ga naar Invoegen, Voettekst, Voettekst bewerken om die alsnog verder aan te passen.

Kop/voettekst aanpassen

Stel nu dat je op oneven pagina’s links de datum wilt, in het midden de documenttitel en rechts het paginanummer, terwijl je die volgorde op even pagina’s omgedraaid wilt.

Selecteer om te beginnen op de eerste pagina (met een oneven nummer) de eerste kolom van je voettekst, met de tekst [Typ hier]. In het lint openen nu automatisch de Hulpmiddelen voor kop- en voettekst. Hier klik je in de rubriek Invoegen op Datum en tijd en kies je het gewenste formaat, waarbij je al dan niet een vinkje plaatst bij Automatisch bijwerken. Open nu het tabblad Bestand, Info en klik bij Eigenschappen naast de ingang Titel, waar je de documenttitel invult. Die plaats je als volgt in de middelste kolom van je voettekst: klik op Info over document en selecteer Documenttitel.

Over naar de derde en laatste kolom van je voettekst, waar we een paginanummer willen. Dat voeg je als volgt toe: klik opnieuw op Info over document en kies Veld. Bij Veldnamen selecteer je Page en kies je een geschikte lay-out voor het paginanummer.

 

© PXimport

In het lint van Hulpmiddelen voor kop- en voettekst plaats je vervolgens een vinkje bij Even en oneven pagina’s verschillend, waarna je het ontwerp aanpast bij Voettekst even pagina. Je kunt ook gemakshalve het ontwerp van een oneven pagina kopiëren en plakken, waarna je het handmatig aanpast voor je even paginanummers.

Voetnoten toevoegen

Een tekst met wat meer wetenschappelijke of academische allures bevat natuurlijk ook de nodige voetnoten (onderaan de betreffende pagina’s) en soms ook eindnoten (achteraan het document). Die zijn vrij eenvoudig te maken. We nemen voetnoten als voorbeeld.

Klik op de plaats waar je een voetnoot wilt. Open het tabblad Verwijzingen en kies Voetnoot invoegen – je treft hier trouwens ook Eindnoot invoegen aan. Onderaan de pagina verschijnt een horizontale lijn met de nodige ruimte voor het intikken van je voetnoot. Dubbelklik op het cijfer of symbool naast de voetnoot om naar de verwijzing in het document terug te keren.

Je kunt nu onder meer de opmaak van je voetnoten aanpassen. Op het tabblad Verwijzingen klik je op het pijlknopje rechtsonder de rubriek Voetnoten. Er verschijnt een dialoogvenster waar je bijvoorbeeld een ander opsommingsteken of symbool kunt aanduiden. Ook kun je aangeven of de nummering doorlopend moet zijn of opnieuw moet beginnen bij elke nieuwe pagina of sectie.

Pas je bepaalde onderdelen aan, dan maak je tenslotte bij Wijzigingen toepassen op duidelijk of de aanpassingen gelden voor de voetnoten van het gehele document of alleen voor die van de huidige sectie.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000