Tijdreizen in Google Maps; Zo doe je dat

© PXimport

Tijdreizen in Google Maps; Zo doe je dat

Geplaatst: 2 juli 2014 - 07:30

Aangepast: 16 november 2022 - 09:55

Martin Gijzemijter

Google bewijst de wereld een gigantische dienst door alles zo zorgvuldig in kaart te brengen, onze planeet wordt letterlijk gearchiveerd. Nu komt daar nog een extra laag bij, namelijk het in kaart brengen van de wereld in verschillende periodes. De nieuwe functie in Google Maps is fantastisch.

Het nut

Het lijkt natuurlijk niet heel erg zinvol, hetzelfde gebied weer helemaal opnieuw in kaart brengen, maar historisch gezien is dat uiteraard juist heel nuttig. Dat ene terras op de hoek van de straat in Amsterdam líjkt misschien niet zo heel interessant vanuit persoonlijk oogpunt, maar het kan op termijn heel goed helpen bij het in kaart brengen van het verloop van de stad. Of bijvoorbeeld bij filmopnamen, om te laten zien hoe een bepaalde straat er in een bepaalde tijd uit zag. Maar ook om zelf een beeld te krijgen van het verloop van bepaalde situaties, kan de tijdmachine van Google Maps heel handig zijn. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Freedom Tower (de oude Twin Towers), die je in onvoltooide staat én in voltooide staat kunt zien.

 

© PXimport

De tijdmachine van Google Maps geeft je een interessante blik in de (recente) geschiedenis.

Werken met de tijdmachine

De tijdmachine in Google Maps werkt heel eenvoudig, maar helaas uiteraard alleen op plekken waar de Google auto meerdere keren is langsgereden. Het is helaas nog niet mogelijk om Google aan te laten geven waar dat precies is, dus je zult even moeten zoeken naar bewonderenswaardige locaties en zien of de tijdmachine daar actief is.

Wanneer je eenmaal zo'n locatie hebt gevonden (zoals de open deur: Times Square) dan zie je linksboven een klokje staan naast de datum. Klik je hierop, dan verschijnt er een schuifregelaar, waarmee je letterlijk door de tijd kunt schuiven. Zo zie je dus in één oogopslag wat er op de plek in kwestie veranderd is door de jaren heen.

 

© PXimport

Met de schuifregelaar kun je letterlijk door de tijd heen scrollen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000