OneDrive als netwerkschijf

Het gebruik van opslagdiensten in de cloud is erg handig, maar wij worden soms wat moe van alle clients die we nodig hebben. Door OneDrive als netwerkschijf te gebruiken, betekent dat alweer een client minder.

Er zijn namelijk behoorlijk wat diensten: Google Drive, Dropbox, OneDrive, met elk hun eigen client die je RAM en CPU gebruiken. Om dit tegen te gaan, kan het handig zijn om een clouddienst als netwerkschijf te gebruiken, zodat je op die schijf direct je wijzigingen maakt en geen client nodig hebt om wijzigingen te detecteren en te synchroniseren. Dit is mogelijk met OneDrive van Microsoft, via een omweg.

Om te beginnen, ga je naar onedrive.live.com en log je in met je Microsoft-account. Na het aanmelden verschijnt het hoofdscherm van OneDrive. Je hebt nu de CID van je OneDrive nodig: de unieke locatie van jouw OneDrive-schijf op de servers van Microsoft. Deze bevindt zich in de adresbalk, als volgt: https://onedrive.live.com/?cid=JOUW_CID, maar staat standaard niet in beeld. Het lukte ons de CID in beeld te krijgen door even op Foto's te klikken links in de balk en vervolgens na het laden op het OneDrive-logo bovenaan, naast de blokjes. Is de CID eenmaal in beeld, kopieer deze zodat je door kunt naar de volgende stap.

Ga nu naar de Windows Verkenner en vervolgens naar Deze pc. Klik op het tabblad Computer in de ribbon op de optie Netwerkverbinding maken. Selecteer bij Station je gewenste stationsletter voor OneDrive. Vul nu bij Map het volgende adres in: https://d.docs.live.net/JOUW-CID waarbij je dus JOUW-CID vervangt door je daadwerkelijke CID. Klik op Voltooien en Windows gaat proberen verbinding te maken met je OneDrive-map. Het zal na enige tijd vragen om je inloggegevens van je Microsoft-account.

De link in de wizard Netwerkmap toevoegen in Windows Verkenner invoeren

© PXimport

Als je authenticatie in twee stappen hebt aanstaan, zal je in deze stap een speciaal appwachtwoord moeten genereren. Dat kun je snel doen via account.live.com, Beveiliging & Privacy, Meer beveiligingsinstellingen en vervolgens door onderaan bij App-wachtwoorden te kiezen voor de optie Maak een nieuw app-wachtwoord. Je krijgt meteen een appwachtwoord gepresenteerd dat je kunt kopiëren. Terug in het aanmelddialoog van de netwerkschijf kun je je wachtwoord nu invullen en is het handig om Mijn referenties onthouden aan te vinken, zodat je niet steeds je wachtwoord en gebruikersnaam opnieuw hoeft te typen na opnieuw opstarten.

Het is nog wel handig om nog even de naam van de netwerkmap te veranderen, gezien deze wel heel vreemd is. Hiervoor klik je met de rechtermuisknop op de netwerkmap en kies je voor Naam wijzigen. Nu kun je de map hernoemen naar bijvoorbeeld OneDrive.

Na het aanmelden verschijnt de OneDrive-map in de Windows Verkenner. De prestaties van OneDrive op deze manier zijn niet geweldig, maar het is best wel te doen. Je kunt gewoon werken met OneDrive als in andere mappen: het openen en opslaan van bestanden werkt prima.

Update: zoals in de reacties wordt aangegeven, heeft Microsoft OneDrive bijgewerkt waardoor de methode om de CID te verkrijgen niet langer werkt. Een alternatief is om in OneDrive een bestand te selecteren, er met de rechtermuisknop op te klikken en te kiezen voor Insluiten. Klik op Genereren om een HTML-link te maken. In die link bevindt zich de CID voor jouw OneDrive, achter '/embed?cid=' (met dank aan Ta Chiang).

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten