Nextcloud 10 en ownCloud 9.1 integreren tweefactorauthenticatie

Zowel ownCloud 9.1 als de bètaversie van Nextcloud 10 integreren tweefactorauthenticatie. Daarmee bevestigen zowel het originele project als de recente fork hun focus op veiligheid.

Toen anderhalve maand geleden een groep ontwikkelaars van opensource cloudopslagdienst ownCloud aankondigde dat ze een fork van het project creëerden, leek de toekomst voor ownCloud er somber uit te zien. Het project lijkt zich echter voorlopig herpakt te hebben en kondigt prompt versie 9.1 van de Community Edition aan.

De methode voor tweefactorauthenticatie laat nu meer technologieën en tokens toe via plug-ins. Voorheen was tweefactorauthenticatie alleen mogelijk via SAML/Shibboleth. Zo krijgen beheerders nu de mogelijkheid om individuele tokens uit te schakelen. Externe providers kunnen nu ook apps ontwikkelen die de gebruiker om een tweede factor vragen wanneer ze met hun ownCloud-wachtwoord inloggen.

In ownCloud 9.1 Enterprise Edition kun je nu triggers aan nieuwe en gewijzigde bestanden toekennen. Dat maakt het bijvoorbeeld mogelijk om documenten automatisch naar pdf om te zetten of naar een specifieke ontvanger te e-mailen. En Windows-netwerkschijven moeten niet meer periodiek gescand worden op wijzigingen; ownCloud 9.1 Enterprise Edition genereert in een technology preview notificaties voor bestandswijzigingen.

Nextcloud 10 bèta

Ook de fork Nextcloud staat niet stil en heeft vandaag een bètaversie van Nextcloud 10 uitgebracht. Ook hierin staat tweefactorauthenticatie centraal. Het log-insysteem ondersteunt nu immers authenticatieplug-ins, waardoor niet alleen tweefactorauthenticatie maar ook apparaatspecifieke wachtwoorden mogelijk zijn.

Actieve log-insessies zijn in een lijst op te vragen en ongeldig te maken door ze uit de lijst te verwijderen. Beheerders kunnen tweefactorauthenticatie ook op de commandline per gebruiker in- of uitschakelen.

Verder krijgt Nextcloud 10 ook bescherming tegen brute-force aanvallen: standaard vertraagt de software meerdere aanmeldpogingen vanaf hetzelfde ip-adres. Ook notificaties voor veranderingen op Windows-netwerkschijven komen in versie 10.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000