Lettertypes herkennen en installeren met WhatTheFont

© PXimport

Lettertypes herkennen en installeren met WhatTheFont

Software

Geplaatst: 18 april 2018 - 06:55

Aangepast: 14 december 2022 - 11:33

Redactie

Heb je een mooi lettertype gezien dat je zelf ook wel zou willen gebruiken? Je hoeft geen expert meer te zijn om het lettertype te achterhalen. We laten je zien hoe je met WhatTheFont het lettertype kunt herkennen, waarna we het font op internet opzoeken en installeren.

Stap 1: WhatTheFont

De website van WhatTheFont is gespecialiseerd in het herkennen van fonts. Dit kan op meerdere manieren. We maken onderscheid tussen het herkennen van letters die je op een website tegenkomt en lettertypes ‘uit de echte wereld’. We beginnen met deze laatste benadering. Maak met je camera of smartphone een foto van een stukje tekst waarvan je het lettertype wilt weten. Een lettertype op een witte achtergrond werkt het beste voor de herkenning. Open de foto in een beeldbewerkingsprogramma (of gebruik www.picresize.com) en snijd een stukje tekst uit. Een paar woorden is voldoende. Bewaar de afbeelding en upload deze vervolgens.

© PXimport

Stap 2: Downloaden en installeren

WhatTheFont probeert de letters in je foto te vinden en deelt deze op in ‘vakjes’. Controleer of de letters in de vakjes goed zijn herkend en corrigeer ze waar nodig. Als een letter niet goed wordt herkend, laat je het vakje leeg. Zodra je klaar bent, zal What The Font je tekst analyseren en toont een lijst met visueel vergelijkbare fonts. Achter de fonts vind je een link waar je het lettertype kunt downloaden. Zoeken via Google kan natuurlijk ook. Bekende fontbestanden zijn ttf (True Type Tont) en otf (Open Type Font). Beide soorten zijn eenvoudig toe te voegen aan Windows. Dubbelklik op het ttf- of otf-bestand voor een voorbeeldweergave en klik op Installeren.

© PXimport

Stap 3: Direct van het web

Als je tijdens het surfen een mooi lettertje tegenkomt op een website, is herkennen nog eenvoudiger. Gebruik je Google Chrome, installeer dan de WhatFont-extensie. De extensie toont een icoontje in Chrome. Door hierop te klikken, verandert je muisaanwijzer in een vraagteken. Beweeg dit over de lettertypes van een website en je krijgt direct te zien om welk lettertype het gaat. Als je op een stukje tekst klikt, zie je gedetailleerde informatie. Gebruik Google om het lettertype te vinden of blader door de gratis fontcollectie van www.1001freefonts.com.

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000