Gebruik je iPhone of iPad als mobiele scanner

© PXimport

Gebruik je iPhone of iPad als mobiele scanner

Geplaatst: 18 juni 2019 - 06:12

Aangepast: 16 november 2022 - 09:38

Ronald Smit

Je kunt tegenwoordig moeiteloos je smartphone of tablet als scanner inzetten. De meest uitgebreide apps doen zelfs aan tekstherkenning! Beschik je over een iOS-apparaat, dan hebben we een juweel van een scanner voor je gevonden.

Readdle maakt bijzondere en bijzonder veelzijdige apps voor kantoorgebruik. Denk aan PDF Expert, de must-have PDF-reader, annotator en editor voor iOS. Of het gratis Documenten, een praktische bestandsbeheerder met duizend-en-een mogelijkheden. Maar er is ook Scanner Pro. De resultaten die deze fotoscanner behaalt zijn – nou ja we moeten het woord dan toch maar even gebruiken – fenomenaal. Zoals tegenwoordig elke fotoscanner doet, trekt het de pagina recht. Het maakt dus niet uit onder welke hoek je fotografeert. Handig, want als je last hebt van lichtvlekken op een glanzend origineel kun je die door een andere opnamehoek vaak zeer efficiënt wegwerken. Daarnaast – en nu wordt het al meer bijzonder – filtert Scanner Pro ook kreukels en dergelijke weg. En als klap op de vuurpijl beschikt het over een verbazingwekkend nauwkeurige OCR (tekstherkenning) module die paginaopmaak in stand houdt. Voor zover we kunnen nagaan wordt je document – in tegenstelling tot sommige andere apps – niet geüpload voor tekstherkenning op een server elders.

Optimaal scannen

Om een document – denk aan een tijdschriftpagina of een A4’tje te fotoscannen, tik je in het hoofdvenster van de app op de plusknop. Richt de camera op de vast te leggen pagina en wacht even. Standaard staat Scanner Pro ingesteld in auto-mode, zodra de pagina wordt herkend wordt een foto gemaakt. Gaat niet altijd goed (bijvoorbeeld afhankelijk van de achtergrond waar de pagina op ligt, contrasterende kleuren helpen). Je kunt ook naar een handmatige modus schakelen via een tik op Auto rechtsboven in beeld. Nadeel van die mode is dat je zelf de hoeken van de pagina aan moet geven. Maar da’s ook geen ramp. Vervolgens wordt de pagina rechtgetrokken en ‘schoongemaakt’, met prettig leesbare scherp ogende tekst tot gevolg. Standaard wordt je scan omgezet naar zwart-wit. Je kunt echter door midden boven op de gekozen modus te tikken schakelen. De ervaring leert overigens dat je voor tijdschriftpagina’s het best voor een color of grayscale-foto kunt kiezen. Of ga voor de ‘harde’ zwart-wit-modus als het je vooral om tekst gaat. Echter: in alle gevallen geldt dat de tekst prima leesbaar zal zijn!

OCR

Je kunt meerdere pagina’s toevoegen, of tik op de knop rechtsonder in beeld om naar de gescande pagina te gaan. Zoom eens flink in en je zult zien dat de tekst vloeiend scherp is. Om OCR uit te voeren tik je op de knop met de drie puntjes rechtsboven in beeld. Tik in het geopende menu op Recognize Text (OCR) en wacht even. Je ziet nu de pagina opnieuw, maar nu met de herkende tekst eroverheen gelegd. Je kunt het geheel als PDF bewaren en delen naar een andere app, zoals je favoriete PDF-reader. Tik daarvoor op Done en dan op de deelknop onder in beeld om vervolgens je PDF-reader te selecteren. Ook de herkende tekst wordt dan meegenomen, je kunt dus tekst selecteren of doorzoeken!

De app kan nog veel meer – zelfs faxen, maar daar moet je wat credits voor kopen – en via het instellingenmenu (tandwiel) zijn (zonder verdere kosten) meer herkenningstalen voor OCR toe te voegen. Een extreem handig tooltje dat altijd wel van pas komt!

Gebruik je iPhone of iPad als mobiele scanner-15082296

© CIDimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000