Handige sneltoetsen in Windows 10

© CIDimport

Handige sneltoetsen in Windows 10

Geplaatst: 29 juli 2015 - 08:56

Aangepast: 26 augustus 2022 - 22:08

Redactie

Als je goed met je toetsenbord weet om te gaan, heb je bijna geen muis meer nodig om Windows te bedienen. Windows 10 heeft veel dezelfde toetsenbordcombinaties als Windows 7 en Windows 8 (en 8.1), maar er zitten ook een paar nieuwe sneltoetsen in Win10 waarmee je nieuwe functies zoals de virtuele bureaubladen kunt bedienen. Dit zijn alle nieuwe toetsenbordcombinaties in Windows 10.

Wil je meer weten over Windows 10? Kijk dan op onze pagina met alles over Windows 10.

Wil je weten wat Windows 10 kost? Kijk dan hier.

En voor onze volledige review kun je hier terecht.

Standaard Windows-functies

Sommige Windows-functies blijven hetzelfde als in Windows 7 en Windows 8(.1). Om je geheugen op te frissen zijn hier alsnog een paar handige commando's die je misschien al kende.

Ctrl + Alt + Delete: De bekendste Windows-toetscombinatie, brengt je gelijk naar een scherm om je computer te vergrendelen, het taakbeheer op te starten of uit te loggen.

Ctrl + Shift + Escape: Start Taakbeheer direct op, zodat je Ctrl + Alt + Delete kunt overslaan. Je kunt in dit artikel meer lezen over wat er anders is in Taakbeheer en wat je ermee kunt.

Windows-toets + L: Vergrendelt de computer, zodat je Ctrl + Alt + Delete kunt overslaan.

Virtuele bureaubladen

We hebben de virtuele bureaubladen al uitgereid aan bod laten komen in een eerder artikel. Je kunt hier precies lezen hoe die werken.

Een virtueel bureaublad is handig als je er één wilt gebruiken voor werk en een andere voor persoonlijke zaken. Je kunt ze inschakelen via de 'Taakweergave'-knop onderaan in de taakbalk, maar het is ook mogelijk de bureaubladen met shortcuts te bedienen.

Er zijn een paar sneltoetsen mogelijk:

Windows-toets + CTRL + D: Nieuw virtueel bureaublad aanmaken (je gaat hier ook meteen naartoe)

Windows-toets + CTRL + pijltje links/rechts: Wisselen tussen virtuele bureaubladen

Windows-toets + CTRL + F4: Het huidige bureaublad sluiten (als er programma's open staan, verschuiven die automatisch naar het eerstvolgende bureaublad.

 

Taakweergave

Het wisselen tussen verschillende programma's is niet helemaal nieuw, want dat zat ook al in Windows 7 en Windows 8(.1). Toch is het goed om je nog even te wijzen op een paar handige opties in het wisselen tussen programma's.

Windows-toets + Tab: Dit is de vernieuwde multitask-weergave. Je krijgt hier alle programma's te zien die je open hebt staan. Je hoeft deze toetscombinatie maar één keer in te drukken, in tegenstelling tot Windows 7 en 8 waar je de toetsen ingedrukt moest blijven houden.

Je kunt hier wisselen tussen de programma's die je op dit moment in je virtuele bureaublad hebt openstaan. Je kunt onderaan wisselen tussen verschillende bureaubladen.

Het wisselen tussen programma's kan met de pijltjestoetsen, en je gebruikt Enterom te selecteren.

Handige sneltoetsen in Windows 10-15796703

© CIDimportAlt + Tab: Je krijgt hier dezelfde weergave als bij Windows-toets + Tab, maar dan over je openstaande tabs heen.

Om te wisselen tussen programma's in deze weergave, hou je de Alt ingedrukt, maar laat je de Tab los. Zodra je Tab weer opnieuw indrukt, kies je een ander programma. Laat je beide knoppen los, dan selecteer je dat programma en kun je er in werken.

Handige sneltoetsen in Windows 10-15796705

© CIDimport

 

 

Programma's 'vastpinnen'

Je kunt programma's in Windows 10 met een paar handige commando's aan de zijkant van het scherm 'vastpinnen', een functie die ook al bestond in Windows 7 maar die iets verfijnd is in Windows 10. Je doet dat met de volgende sneltoetsen.

Windows-toets + pijltje links/rechts: Zet een programma aan de linker- of rechterkant van het scherm.

Het programma beslaat nu automatisch de linker- of rechterhelft van je scherm. Nieuw is hier dat de andere openstaande programma's automatisch in tegelweergave aan de andere kant worden weergegeven. Kies je daar één van, dan beslaat dat programma daarna de andere helft van het scherm.

Je kunt in de tegelweergave een programma met de muis aanklikken, of met de pijltjestoetsen en Enter selecteren.

Handige sneltoetsen in Windows 10-15796706

© CIDimportWindows-toets + pijltje boven: Maak het openstaande programma fullscreen.

Windows-toets + pijltje onder: Minimaliseer het openstaande programma in de taakbalk. Of: Als je eerder met Windows-toets + pijltje boven een programma fullscreen hebt gemaakt, brengt deze toetscombinatie het programma eerst terug naar de oorspronkelijke weergave. In dat geval moet je dit dus 2 keer doen.

 

 

Schermvideo maken

Windows 10 heeft een nogal obscure ingebouwde manier om een video-opname van je beeld te maken. Je kunt er hier meer over lezen. Je roept de functie op met:

Windows-toets + Alt + G

Daarnaast kun je ook alleen een bepaald scherm opnemen.

Windows-toets + Alt + R

 

 

Opdrachtprompt

Al tijdens de aankondiging van Windows 10 maakte Microsoft al bekend dat de Opdrachtprompt een stuk meer mogelijkheden kreeg. De belangrijkste daarvan zijn de sneltoetsen, waarvan er heel veel werken in het 'command prompt'.

Ctrl + V: Plak tekst bij de cursor

Shift + Insert: Zelfde, plakt tekst bij de cursor

Ctrl + C: Kopieert geselecteerde tekst

Ctrl + Insert: Zelfde, kopieert geselecteerde tekst

Ctrl + A: Selecteert alle tekst in een regel. Als er niets op de regel staat, selecteert dit alles in de hele opdrachtprompt.

In de opdrachtprompt kun je in het algemeen de meeste commando's wel gebruiken die je ook in een gewone tekstverwerker kunt gebruiken.

Ctrl + pijltje links/rechts/boven/onder: Verschuift per tik een teken naar links of rechts, of een complete regel naar boven of beneden

Shift + pijltje links/rechts/boven/onder: Doet hetzelfde, maar selecteert dan tekens

Shift + Home: Verzet de cursor naar het begin van de regel

Shift + End: Verzet de cursor naar het begin van de regel

Ctrl + F: Laat je zoeken in de opdrachtprompt

Alt + F4: Sluit de opdrachtprompt af

 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000