Geen adware meer met Unchecky

Gratis software is natuurlijk heel erg fijn omdat het, wel, gratis is. Nadeel is dat er toch op een manier geld verdiend moet worden en vaak gebeurt dat in de vorm van extra, ongewenste software die wordt aangeboden tijdens de installatie. Unchecky voorkomt dat je die software ooit nog installeert.

Unchecky is een handig, klein programmaatje met maar één doel: je beschermen tegen de extra software, vaak adware, die wordt meegeleverd met gratis software. Het is eenvoudig daar in te trappen, als je even niet oplet en zomaar alles accepteert, en met aanbiedingen in de installatie die speciaal gemaakt zijn om te lijken alsof ze onderdeel zijn van het programma zelf, maar daadwerkelijk er alleen zijn om geld te verdienen. Ook bijvoorbeeld grote websites zoals Download.com maken zich er schuldig aan, waarbij deze zelfs een eigen schil om de installatie legt waarin nare software wordt aangeboden. Ook daar maakt dit tooltje korte metten mee.

Unchecky houdt de pc continu in de gaten en kijkt of er software wordt geïnstalleerd. Als dat het geval is, zorgt het er automatisch voor dat de extra software standaard niet is aangevinkt in de installatie. Unchecky werkt als Windows-service, dus je merkt er bijna niets van. Het draait altijd op de achtergrond met weinig verbruik van systeembronnen en het werkt zichzelf automatisch bij, zodat de nieuwste installaties automatisch worden herkend.

Je downloadt Unchecky vanaf de website. Klik op de oranje Download-knop en voer het gedownloade bestand uit. Geen zorgen, Unchecky zelf levert geen adware mee in de installatie. Klik op Installeren om de installatie te starten en klik achteraf op Voltooien. Vanaf nu is de Unchecky-service actief en beschermt deze je tegen installaties die misbruik maken van je vertrouwen.

Als je toch een programma vergeet uit te vinken, dan waarschuwt Unchecky je hiervoor

© PXimport

Je kunt nu het programma testen, door even een installatie te starten die veel adware meelevert, zoals bijvoorbeeld Freemake Video Converter of uTorrent. Unchecky zal overigens niet alle installaties herkennen, dus het is belangrijk om toch nog op te letten, maar het is bijvoorbeeld ideaal als tooltje om te installeren op een pc van iemand die wat minder pc-kennis heeft, om deze schoon te houden. In het geval dat je toch per ongeluk een ongewenst programma tijdens de installatie aanvinkt, zal Unchecky daarvan melding maken en om bevestiging vragen.

Om te zien waar Unchecky je allemaal tegen heeft beschermd, klik je hiervoor in het systeemvak van de Windows-taakbalk met de rechtermuisknop op het oranje Unchecky-pictogram en klik je op Unchecky. Klik nu op de knop Activiteiten-log om te zien wat er allemaal is gedaan door het programma. Als je overigens dit pictogram in het systeemvak wilt verbergen, ga je naar het tabblad Instellingen en klik je op Meldingikoon niet weergeven. Daarna klik je op Toepassen om de instellingen actief te maken.

Je ziet zo eenvoudig waar Unchecky je allemaal tegen heeft beschermd

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten