Als eerste de nieuwste Windows-functies met Windows Insider

© CIDimport

Als eerste de nieuwste Windows-functies met Windows Insider

Geplaatst: 9 oktober 2017 - 09:00

Aangepast: 26 augustus 2022 - 16:44

Redactie

Het duurt niet zo lang meer voor de Fall Creators Update voor Windows 10 uitkomt. Wil je niet wachten? Dan kun je er nu alvast mee aan de slag als zijnde Windows Insider. Zodra je je daarvoor hebt aangemeld, heb je in de toekomst de nieuwste Windows-functies altijd als eerste!

Lees hier wat er zoal nieuw is in de aankomende Fall Creators Update, en waar je als Windows Insider nu al gebruik van kan maken.

Updates komen eerder op je computer binnen zodra je aangemeld bent voor het Windows Insider-programma. Je krijgt op dit gebied dus voorrang van Microsoft. Maar het kan ook voorkomen dat Microsoft functies test die het uiteindelijk toch niet redden – bijvoorbeeld omdat ze teveel problemen veroorzaken. 

Het installeren van deze updates is namelijk niet zonder risico. De testversies van Windows 10 (Insider-builds geheten) zijn lang niet altijd even stabiel. Laat je dus niet afschrikken door problemen met drivers die je eerst niet had, of door software die ineens niet meer naar behoren werkt. Uitproberen op eigen risico, dus.

Tip: Je kunt er ook voor kiezen om Insider-builds alleen te installeren op een tweede (knutsel)-pc, in plaats van de computer die je dagelijks nodig hebt. Mocht er iets misgaan, dan heb je altijd nog een pc om op terug te vallen. En vergeet niet: maak eerst een backup van je belangrijke bestanden.

Aanmelden voor Windows Insider 

Wanneer je deze workshop volgt, is het van belang dat je huidige Windows 10-installatie up-to-date is. Ga daarvoor naar Instellingen / Bijwerken en beveiliging / Windows Update. Daar hoort te staan: Uw apparaat is up-to-date. En als het niet zo is, dan kun je in dit menu ook de meest recente updates binnenhalen.

Je kunt pas meedoen aan het Insider-programma van Windows 10 zodra je daarvoor bent aangemeld met een Microsoft account. Ga eerst naar de bijbehorende site en druk op Aan de slag. Voer vervolgens de inloggegevens in van je Microsoft-account. Zodra je de boodschap 'Welkom bij het programma, insider' voorgeschoteld krijgt, hoef je hier verder niets meer te doen.

Je staat nu bijna op het punt om Insider-builds te ontvangen, maar eerst moet je Microsoft-account aan je Windows 10-installatie koppelen. Mocht je dit nog niet gedaan hebben, doe dit dan onder Instellingen / Bijwerken en beveiliging / Windows Insider-programma / Windows Insider-account. Druk hier op Een Microsoft-account koppelen en log vervolgens in met je gebruikelijke gegevens.

Windows Insider-updates ontvangen

Goed, nu is het eindelijk zo ver. Klik in hetzelfde submenu onder Insider Preview-builds ontvangen op Aan de slag. Er opent een blauw schermpje, waar Microsoft je nog eens op de hoogte brengt van de risico's. Druk op Volgende, en kies er in het volgende scherm voor om de computer opnieuw op te starten. Nu is het een kwestie van wachten. 

Het kan tot 24 uur duren voor de eerste Windows Insider-update op je computer binnenkomt. Dit gebeurt verder op dezelfde manier als reguliere updates. Na de eerste update zie je op je rechtsonder op je desktop twee regels tekst: “Windows 10 Home / Pro Insider Preview”, gevolgd door “Evaluatie-exemplaar” en het huidige build-nummer. Zo weet je te allen tijde welke Insider-versie op je systeem aanwezig is.

In principe ben je nu klaar, maar standaard krijg je nog altijd niet als eerste de nieuwste updates binnen. Als je dat wel wil, is inschrijven voor de zogeheten 'fast ring' vereist. Dit is het distributiekanaal waar updates als eerste en snelste in opduiken, vaak zelfs op wekelijkse basis. Het andere insider-niveau is de slow ring, naast de standaard (en de langzaamste) Release Preview-ring. 

© CIDimport

De updates die hierop binnenkomen, zijn reeds getest door Insiders in de fast ring. De kans op bugs is daardoor veel kleiner, maar het wachten duurt dan wel langer. Je kiest zelf welk Insider-niveau het beste bij je past onder Instellingen / Bijwerken en beveiliging / Windows Insider-programma / Insider-niveau kiezen. Je kunt dit overigens later altijd weer wijzigen.

Je kunt op verschillende manieren op de hoogte blijven van de nieuwe Windows 10-functies. Zodra er een nieuwe build lanceert, meldt Microsoft namelijk altijd wat je ervan verwachten kunt. Houd daarvoor de blog van Windows goed in de gaten. Of gebruik de Feedback-hub, die standaard in Windows 10 aanwezig is. Je vindt deze simpelweg in het startmenu terug.

Windows Insider stoppen

Wil je geen Windows Insider meer zijn? Dan kun je jezelf uitschrijven voor het Insider-programma. Ga daarvoor naar Instellingen / Bewerken en beveiliging / Windows Insider-programma en klik op Geen Insider Preview-versies meer ontvangen. In het blauwe venster dat opent, geef je in het dropdown-menu aan hoe lang je geen Insider-updates wilt krijgen - hoogstens tot 7 dagen. Dit is dus een tijdelijke oplossing. 

Als je helemaal geen Insider-builds meer wilt ontvangen, is het de bedoeling om Windows 10 opnieuw te installeren. Daarna draai je namelijk weer de meest recente ‘stabiele’ versie van het besturingssysteem. Gelukkig kan dat in Windows 10 vrij eenvoudig. Ga naar Instellingen / Bijwerken en beveiliging / Systeemherstel / Deze pc opnieuw instellen / Aan de slag. Terugkeren naar een schone Windows-installatie kan zelfs met behoud van je bestanden. 

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000