7 tips om alles uit widgets te halen in iOS 9

© PXimport

7 tips om alles uit widgets te halen in iOS 9

Software

Geplaatst: 7 maart 2016 - 05:13

Aangepast: 14 december 2022 - 12:09

Richard Veenstra

Widgets zijn kleine apps die je kunt installeren in je berichtencentrum. Ze zijn handig om de weersvoorspelling te checken, de laatste voetbaluitslagen te weten te komen of om een overzicht van je instellingen in te zien. In dit artikel lees je hoe je ze installeert en welke widgets waardevol zijn.

Widgets ken je waarschijnlijk wel van je Mac of pc. Als je in Mac OS X in je Dock op het Dashboard klikt, krijg je toegang tot je verzameling widgets. Dit zijn in feite kleine apps die je snel en helder informatie kunnen geven. In Windows vind je deze kleine apps in het startscherm. Sinds iOS 8 kun je nu ook widgets op je iPhone installeren. Er zijn twee mogelijkheden om widgets te installeren: de eerste optie is om een speciale widgets-app te installeren van waaruit je widgets kunt selecteren. Lees ook: Met deze apps haal je alles uit je iPhone 6 en 6 Plus.

Een andere optie is om een app te installeren die ondersteuning biedt voor een widget. Je moet vervolgens handmatig de optie selecteren om widget-informatie te laten weergeven op je iPhone. Helaas kun je in de App Store niet zien of een app ondersteuning voor widgets biedt.

1 Widgets activeren

Om widgets van apps toe te staan in je berichtencentrum, veeg je van boven naar beneden op je iPhone om het berichtencentrum te openen. Tik bovenin op Vandaag en navigeer helemaal naar beneden. Tik op de knop Wijzig en je ziet welke apps die al op jouw iPhone staan, ondersteuning bieden voor een widget.

© PXimport

De app van de NOS kan zowel nieuws- als sportberichten weergeven als widget.

Wil je een widget aan je berichtencentrum toevoegen, tik dan op het groene plusje voor de naam van de app. Om een widget te verwijderen uit het berichtencentrum tik je logischerwijs op het rode minnetje.

Zoals je kunt zien, hebben sommige apps meerdere widgets. Zo kan de app van de NOS bijvoorbeeld nieuwsberichten als widget weergeven, maar het laatste sportnieuws kun je eveneens apart toevoegen. Als er een klein bolletje voor de widget staat, betekent dit dat de widget recent is geüpdatet. Om de volgorde van de widgets in je berichtencentrum te wijzigen, tik je op de drie streepjes en sleep je de widget naar de juiste plek. Sluit af door rechtsboven op Gereed te tikken. Apple heeft zelf ook een aantal widget-compatibele apps. Deze vind je bovenaan.

NOS

Score 4,5 sterren

Prijs Gratis

Omvang 18,4 MB

2 Beter weer

De standaard weer-app van de iPhone geeft weinig informatie in het berichtencentrum, installeer daarom de app Weather Underground. Je hebt de keuze uit twee widgets: WU Radar voor een buienradar en WU Weather voor een uitgebreide weersvoorspelling van de locatie waar je je bevindt. Tik in de app wel even op het tandwiel en kies bij Units de opties Celsius en Millimeters. Je kunt bovendien kiezen of je de windsnelheid in knopen, kilometers per uur of Beaufort wilt laten weergeven. Naast de temperatuur en de neerslagwaarschijnlijkheid zie je ook een gedetailleerd verloop van de dag.

Weather Underground

Score 4 sterren

Prijs Gratis (+ in-app-aankoop)

Omvang 29,8 MB

© PXimport

De widget van iTranslate is enorm handig als je snel even een woord naar het Nederlands wilt vertalen.

3 Vertalen

Een vertaal-app leent zich bij uitstek als widget. De app iTranslate levert je een hele simpele maar handige widget. Nadat je de app hebt geïnstalleerd, moet je in de app je doeltaal instellen door naar Instellingen / Vertalen naar (het) te gaan en voor Nederlands te kiezen.

Als je nu ergens op je iPhone een woord vindt dat je niet begrijpt, tik je erop en kies je voor Kopieer. Ga naar het berichtencentrum en tik onder iTranslate op Klembord vertalen, de widget analyseert zelf wat de brontaal is en geeft de Nederlandse vertaling weer.

iTranslate

Score 4,5 sterren

Prijs Gratis (+ in-app-aankoop)

Omvang 26,7 MB

4 Snelkoppelingen maken

Met Launcher maak je snelkoppelingen voor acties die je vaak uitvoert, zoals het starten van een app, het sturen van een bericht naar een bepaald persoon of de route naar je huis. Installeer de app, tik op Laten we beginnen en kies voor Oké om de app toegang tot je contacten te geven. Rechtsboven bewerk je de lanceeracties, tik op Voeg nieuwe toe en kies wat voor soort actie je wilt toevoegen. Als je bij Google Maps / Routebeschrijving bijvoorbeeld je adres bij Dest Address ingeeft, kun je altijd snel naar huis navigeren. Geef ook even aan of Google Maps de berekening voor het OV, de auto of lopend moet doen.

Launcher met widget voor Berichtencentrum

Score 4 sterren

Prijs Gratis (+ in-app-aankopen)

Omvang 8,2 MB

5 Spel

Een widget kan statisch zijn en alleen informatie leveren, maar sommige widgets zijn interactief. Minesweeper - Widget Edition kost wel 99 cent, maar je kunt dan wel een spelletje mijnenveger direct vanuit het berichtencentrum spelen. In de app kun je het niveau instellen, maar vanuit de widget heb je ook toegang tot de instellingen door op het tandwiel te tikken. Om een veld als mijn aan te wijzen, houd je je vinger op het veld en er verschijnt een vlaggetje.

Minesweeper - Widget Edition

Score 4,5 sterren

Prijs € 0,99

Omvang 539 KB

6 Sportuitslagen

Sportfanaten moeten de app 365Scores op hun iPhone hebben staan. In de app geef je aan welke uitslagen je wilt volgen. Allereerst kies je één of meerdere favoriete teams, daarna kun je competities selecteren. Als je meer over een bepaalde wedstrijd wilt weten, tik je erop in de widget en word je naar de app geleid. Hier vind je vervolgens statistieken en navigeer je eenvoudig naar eerdere wedstrijden van de twee teams. De app is vooral gericht op voetbal, maar ook sporten als rugby, tennis, basketbal en volleybal vind je terug.

365Scores - Uitslagen & Voetbalnieuws

Score 4 sterren

Prijs Gratis (+ in-app-aankoop)

Omvang 68,2 MB

7 Meerdere widgets

Als je meerdere handige widgets in je berichtencentrum wilt weergeven, installeer dan de app Vidgets. Open de app en kies welke widgets je aan het berichtencentrum wilt toevoegen door op de plus onderin te tikken. Onder System vind je bijvoorbeeld mooi vormgegeven widgets om te zien hoeveel batterij je nog hebt en hoeveel vrije schijfruimte er nog op je iPhone is. Onder App Launcher selecteer je apps die je vaak gebruikt en de meters onder Network Speed Monitor geven je een duidelijk beeld van de snelheid van je wifi-, 3G- of 4G-netwerk.

Ook de gegevens van je gps-ontvanger zijn in te zien, door op Altitude te tikken weet je precies hoe hoog je je bevindt en de Speedometer vertelt je hoe snel je loopt of rijdt. Wil je een digitale waterpas als widget toevoegen, kies dan voor Level onder Motion. Tot slot heeft Vidgets ook nog een heleboel apps voor het weer, je agenda en de tijd. Je kunt zelf de volgorde van de widgets bepalen en als je verschillende widgets van elkaar wilt scheiden, voeg je een lijn toe door op Separator te tikken. Een lege ruimte voeg je toe door op Spacer te tikken. Door twee keer op een widget in de app te tikken, kun je instellingen wijzigen of de kleur veranderen. Voor deze laatste functie moet je wel een in-app-aankoop doen.

Vidgets

Score 5 sterren

Prijs Gratis (+ in-app-aankoop)

Omvang 16,2 MB

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000