Thuiskopieheffing in strijd met EU-regelgeving

Stichting de Thuiskopie heft een thuiskopievergoeding van alle importeurs en fabrikanten over data-cd's en dvd's zonder te kijken naar het gebruik van deze dragers. Dit betekent dat deze vergoeding zowel voor particulieren als bedrijven wordt geheven. Volgens de Haagse rechtbank is dit in strijd met de Europese regelgeving.

De nieuwe Thuiskopieheffing is vanaf 1 januari van dit jaar ingegaan en geldt ook voor smartphones, tablets en laptops. De thuiskopievergoeding wordt vastgesteld door de Stichting Onderhandelingen Thuiskopievergoeding (SONT) die door de minister is aangewezen. Deze moet door de fabrikanten en importeurs worden betaald aan Stichting de Thuiskopie, die over de inning en verdeling van de vergoedingen gaat.

Imation voor rechter gedaagd
Stichting de Thuiskopie heeft Imation voor de Haagse rechtbank gedaagd voor het niet afdragen van de thuiskopievergoeding over de levering van blanco data-cd's en dvd's. Hierbij gaat het om een bedrag van ruim 1,1 miljoen euro over de periode van juni 2010 tot en met september 2011. De importeur en verkoper van optische dragers weigert deze thuiskopievergoeding sinds juni 2010 te betalen voor de levering aan professionele klanten. Bovendien verrekent Imation ook de (teveel) betaalde thuiskopievergoeding voor dragers die voor juni 2010 zijn geleverd aan professionele partijen. Het bedrijf baseert zich hierbij op basis van de Europese regelgeving.

Alleen voor privépersonen
De Haagse rechtbank stelt Imation in het gelijk. De rechtbank oordeelt dat het op basis van de Europese regelgeving, het Padawan-arrest, alleen is toegestaan om een heffing te vragen voor dragers die door privépersonen worden gebruikt. Beide partijen zullen opnieuw voor de rechtbank moeten verschijnen om vast te stellen welke bedragen over en weer gevorderd mogen worden.

Mutualisation
Imation is sinds 1999 actief op de Nederlandse markt. Voorheen hadden de Nederlandse partijen met elkaar afgesproken om de thuiskopievergoeding te berekenen voor leveringen aan zowel particulieren als bedrijven. Dit wordt mutualisation genoemd. Dit systeem zou volgens Stichting de Thuiskopie ooit zijn voorgesteld door de betalingsplichtige bedrijven om de uitvoering aanzienlijk eenvoudiger maken. Zo kunnen de administratiekosten worden teruggedrongen. Bovendien is de huidige thuiskopievergoeding op een lager bedrag vastgesteld dan bij een vrijstellingsregeling voor professioneel gebruik.

Systeem op de schop
Dit systeem op basis van mutualisation kan volgens de Haagse rechtbank op de schop omdat deze geen onderdeel uitmaakt van de SONT-besluiten. Uiteraard zullen de concurrenten van Imation nu ook minder willen betalen bij de levering aan professionele klanten. In het geval van Imation gaat het om bedragen die zijn betaald vanaf juli 2006. De periode daarvoor is ondertussen verjaard. Of de thuiskopieheffing voor particulieren binnenkort wordt verhoogd en wat de gevolgen zijn voor het totaalbedrag is niet bekend.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000