Waarom apps Bluetooth-toegang vragen in iOS 13

© PXimport

Waarom apps Bluetooth-toegang vragen in iOS 13

Netwerk

Geplaatst: 5 oktober 2019 - 11:20

Aangepast: 16 november 2022 - 09:21

Justin Doornekamp

In het nieuwe mobiele besturingssysteem van Apple, iOS 13, vragen apps om toegang tot Bluetooth. In sommige gevallen is dat nodig om connectie te maken met bepaalde accessoires, maar in veel gevallen is toegang geven helemaal niet nodig. Waarom wil een app als Facebook of McDonald’s zo graag toegang tot Bluetooth?

In iOS 13 heeft Apple een veiligheidsmaatregel getroffen, waarin telefoongebruikers eerst akkoord moeten geven voordat apps verbinding mogen maken met een Bluetooth-apparaat. Voorheen hoefde dit niet. Nu apps om toegang moeten vragen, valt het op hoeveel applicaties eigenlijk gebruikmaken van jouw Bluetooth-gegevens. Voor diverse apps als Facebook of McDonald’s klinkt het helemaal niet logisch om toestemming te geven, terwijl je voor andere apps mogelijk zonder nadenken akkoord geeft. Want als je een draadloze koptelefoon hebt, dan moet je wel toestemming geven, toch?

In werkelijkheid hebben apps voor je draadloze koptelefoon eigenlijk helemaal geen toestemming nodig om een Bluetooth-verbinding te maken met je smartphone. De koptelefoons maken namelijk los via de systeeminstellingen verbinding met je telefoon. Daar hoef je geen akkoord voor te geven via een app. Enkel als er een update beschikbaar is voor je koptelefoon, kan het nodig zijn dat de app van je koptelefoon een Bluetooth-verbinding nodig heeft.

Voor commerciële doeleinden

Wat is dan wel de reden dat zoveel bedrijven toegang willen tot je Bluetooth-gegevens?

Veel bedrijven gebruiken je Bluetooth-gegevens voor commerciële doeleinden. Gebruikers kunnen door de gegevens beter gevolgd worden, via speciale bluetooth-kastjes die bijvoorbeeld in winkels hangen. Het idee is dat er met deze data nog meer gepersonaliseerde advertenties voorgeschoteld kunnen worden.

© PXimport

Apple wil je daarvan bewuster maken en stelt als eis dat apps je goedkeuring moeten vragen voor het delen van Bluetooth-gegevens. Maar toch blijft het in veel gevallen onduidelijk waar de gegevens precies voor gebruikt worden. McDonald’s en Facebook kunnen Bluetooth gebruiken om te bepalen of je in de buurt bent, maar wat er vervolgensmet deze informatie wordt gedaan is onbekend.

Veel duidelijker is bijvoorbeeld de melding van Fitbit. Deze app zegt alleen toestemming te vragen, zodat de app verbinding kan maken met je tracker om je sportieve activiteiten bij te houden. Mogelijk zorgt de nieuweveiligheidsmaatregel van Apple er op termijn voor dat bedrijven meer inzicht geven in waarom ze graag je Bluetooth-gegevens willen hebben.

Vraag je voor nu van tevoren goed af of je wel toestemming wilt geven. In veel gevallen zal het niet per se nodig zijn, ook niet om je draadloze koptelefoon te kunnen gebruiken.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000