Netwerkbereik vergroten met de beste powerline-adapters

© PXimport

Netwerkbereik vergroten met de beste powerline-adapters

Geplaatst: 28 december 2020 - 08:40

Aangepast: 17 november 2022 - 08:57

Maikel Dijkhuizen

De aanleg van een uitgebreid bekabeld netwerk is doorgaans veel werk. Een gemakkelijke en doeltreffende oplossing is (een deel van) het netwerk via het stroomnet te laten lopen. We bespreken hieronder enkele van de beste powerline-adapters in allerlei prijsklassen.

Fabrikanten van powerline-adapters schetsen van hun producten een rooskleurig beeld waarbij er duizelingwekkende netwerksnelheden haalbaar zouden zijn. In werkelijkheid ligt dat iets genuanceerder. De beschikbare download- en uploadsnelheid is namelijk sterk afhankelijk van de kwaliteit van het koperdradennetwerk en laat zich hierdoor lastig voorspellen. Het is een kwestie van uitproberen, waarbij onder meer het aantal groepen en aangesloten apparaten een grote invloed hebben.

Gelukkig gebruiken elektronicamerken steeds betere en efficiëntere technieken om de verbinding een duwtje in de rug te geven. Bij aanwezigheid van een stroomnetwerk met aardedraad is mimo bijvoorbeeld een waardevolle toevoeging. Hierbij wordt de datastroom over verschillende aders verdeeld. Het resultaat is meer bandbreedte. Verder voorzien fabrikanten de producten van steeds snellere chips, zodat er hogere snelheden mogelijk zijn.

Afhankelijk van het gekozen product profiteren gebruikers van aanvullende mogelijkheden. Zo bevatten de betere powerline-adapters meerdere gigabitpoorten, wifi-ondersteuning en een geïntegreerd stopcontact. We bespreken zeven modellen.

Devolo Magic 2 LAN triple

© PXimport

Deze powerline-set heeft maar liefst drie gigabitpoorten, zodat je ook in een garage of slaapkamer allerlei apparatuur via een snoertje kunt aansluiten. De theoretische overdrachtssnelheid ligt op 2400 Mbit/s, al kom je daar in de praktijk waarschijnlijk lang niet bij in de buurt. Dankzij mimo-technologie gebruikt de netwerktoepassing drie aders van het elektriciteitsnet, mits er aardedraad voorhanden is.

Hoe dan ook, de snelheid en stabiliteit zijn vergeleken met de eerste generatie behoorlijk opgeschroefd. Een nieuwe G.hn-chip is hiervoor grotendeels verantwoordelijk. Volgens het Duitse merk overbrugt de Devolo Magic 2 LAN triple onder ideale omstandigheden een afstand tot vijfhonderd meter. De verbinding is beveiligd via 128-bit-aes-encryptie. Het uitwisselen van beveiligingssleutels tussen de adapters gebeurt automatisch en duurt enkele minuten.

Via een mobiele app of meegeleverde software houd je de actuele status van het netwerk in de gaten. Fijn is dat je vanwege het geïntegreerde stopcontact geen stroompunt verliest. De langwerpige behuizing is wel wat aan de grote kant, dus mogelijk zit deze powerline-adapter een naastgelegen stopcontact in de weg. Bij de Starter Kit levert de fabrikant twee netwerkkabels mee. Naast de startset verkoopt Devolo deze powerline-adapter ook los, zodat je het netwerk naar behoefte uitbreidt.

Devolo Magic 2 Wifi next

© PXimport

Met de Devolo Magic 2 Wifi next voeg je een mesh-netwerk aan de woning toe. Mobiele apparaten switchen via de access point steering-functie automatisch naar het krachtigste toegangspunt. Bij meerdere gelijktijdige verbindingen biedt het mesh-systeem dankzij ondersteuning voor mu-mimo voldoende netwerkcapaciteit. Een satelliet binnen het draadloze netwerk raakt hierdoor niet snel overbelast, zodat gebruikers in de praktijk minder wachttijden ervaren.

Via de 5GHz-frequentieband bedraagt de theoretische snelheid 867 Mbit/s, terwijl er via de 2,4GHz-frequentieband in het gunstigste geval 300 Mbit/s haalbaar is. Volgens het Duitse merk is het starterspakket goed voor een dekking van zo’n 120 vierkante meter. Via het elektriciteitsnet ligt de maximale datadoorvoer op 2400 Mbit/s. Ten opzichte van de eerste generatie is er een snellere G.hn-chip ingebouwd. De afstand via het kopernetwerk reikt onder optimale omstandigheden tot vijfhonderd meter.

De adapter heeft een geïntegreerd stopcontact en bevat aan de onderzijde twee gigabitpoorten. Om hackers buiten de deur te houden, doet de powerline-set een beroep op 128-bit-aes-encryptie. Een extra powerline-adapter is los verkrijgbaar voor een adviesprijs van 129,90 euro, net zoals een zogeheten Multiroom Kit met drie adapters. De hier besproken Starter Kit heeft twee powerline-adapters.

TP-Link TL-WPA4220TKIT

© PXimport

De TP-Link TL-WPA4220TKIT is al een tijdje beschikbaar en is nog altijd bij zo’n beetje iedere (online) elektronicawinkel verkrijgbaar. Begrijpelijk, want deze betaalbare powerline-set biedt veel waar voor zijn geld. Zo levert de Chinese netwerkproducent naast het basisstation twee adapters mee, zodat je internet aan twee ruimtes kunt toevoegen. Elke adapter heeft twee netwerkpoorten.

Vergeleken met duurdere producten is de theoretische doorvoersnelheid wel een stuk lager, namelijk hoogstens 600 Mbit/s. TP-Link claimt dat het signaal via het stroomnet een maximale afstand overbrugt van driehonderd meter. Net als nagenoeg alle hedendaagse powerline-adapters gebruikt ook dit exemplaar voor de beveiliging 128-bit-aes-encryptie. Een interessant extraatje is dat de adapters een 2,4GHz-radio met een maximale overdrachtssnelheid van 300 Mbit/s hebben ingebouwd.

Met één druk op de knop deel je de ssid en het wachtwoord van je router met de geïntegreerde range-extenders. In tegenstelling tot veel andere producten bevat dit type helaas geen stopcontact. Naast de drie adapters telt de productdoos verder drie ethernetkabels met een lengte van twee meter. Voor het beheer van het netwerk kunnen gebruikers een mobiele app of software installeren. Controleer daarmee de snelheid van powerline-verbindingen en voeg desgewenst een gastnetwerk toe.

TP-Link TL-PA4010 KIT

© PXimport

Zoek je een goedkoop powerline-setje zonder overbodige poespas, dan is de simpel uitgevoerde TL-PA4010 KIT een lucratieve optie. Als je online even speurt, vind je dit goedkope product namelijk voor een bedrag van ergens tussen de drie en vier tientjes. Verwacht geen wifi, een geïntegreerd stopcontact of meerdere ethernetpoorten met ondersteuning voor hoge datasnelheden.

Deze doodeenvoudige powerline-set houdt het namelijk bij de kern en dat is een internetsignaal van A naar B transporteren. De theoretische doorvoersnelheid ligt hierbij op 600 Mbit/s met een maximaal bereik van driehonderd meter. De startset bestaat uit twee gelijke adapters waarmee gebruikers via het stroomnet slechts één ethernetaansluiting aan een ruimte toevoegen. Dankzij de aanwezige pair-knop brengt het powerline-systeem snel een beveiligde netwerkverbinding tot stand, waarbij het product gebruikmaakt van 128-bit-aes-versleuteling.

Aan de hand van drie indicatoren controleer je op ieder moment de huidige netwerkstatus. Is er geen verbinding actief, dan schakelt de TL-PA4010 (net als bijna alle powerline-adapters) automatisch naar een energiebesparende modus. Vergeleken met uitgebreidere producten valt de behuizing relatief klein uit. Een voordeel, want daardoor zit deze adapter mogelijk geen naastgelegen stopcontact in de weg. Een adapter meet slechts 6,5 × 5,2 × 2,85 centimeter.

AVM FRITZ!Powerline 1260E WLAN Set

© PXimport

De prijzen van deze veelzijdige powerline-set lopen nogal uiteen. Wanneer je goed zoekt, schaf je dit product voor minder dan 150 euro aan. De AVM FRITZ!Powerline 1260E biedt veel gebruiksgemak. Zo verlies je in ruimtes waar je een netwerkaansluiting wilt toevoegen in elk geval geen stopcontact, want de adapter beschikt over een geïntegreerd exemplaar. Verder kunnen gebruikers een mesh-netwerk opzetten, waarbij de wifi-radio’s zowel een 5GHz- als 2,4GHz-signaal uitzenden. De maximale snelheden bij een draadloze verbinding liggen respectievelijk op 866 en 400 Mbit/s.

Voor de beveiliging van het draadloze netwerk doe je een beroep op wpa2-encryptie. Via de wps-knop wissel je eenvoudig beveiligingssleutels tussen apparaten uit. Bij gebruik van powerline bedraagt de snelheid op papier 1200 Mbit/s, al zul je dat in de praktijk niet halen. Bevat het stroomnetwerk een aardedraad, dan geeft de FRITZ!Powerline 1260E de netwerksnelheid overigens wel een flinke oppepper. Het product ondersteunt namelijk mimo-technologie.

Voor het aansluiten van netwerkapparaten zijn er op de adapter twee gigabitpoorten aanwezig. Gunstig is de ondersteuning voor quality of service, zodat belangrijk dataverkeer tijdens piekmomenten voorrang krijgt. Denk onder meer aan voip-gesprekken en videostreams. Dit powerline-setje vormt vanuit de fabriek een goede combinatie met een AVM FRITZ!Box-router. Als je netwerktoegang aan extra kamers wilt toevoegen, breid je het powerline-systeem naar behoefte uit.

D-Link DHP-P601AV

© PXimport

Powerline-adapters met een geïntegreerd stopcontact zijn vaak behoorlijk aan de maat. De D-Link DHP-P601AV valt met 11,3 × 5,8 × 3,8 centimeter relatief bescheiden uit, zodat je niet zoveel ruimte rondom een wandstopcontact hoeft vrij te maken. De witte behuizing bevat drie groene indicatielampjes waarmee je onder meer de actuele status van het netwerk controleert. Verder telt de onderzijde van iedere powerline-adapter een gigabitpoort, pair-toets en resetknopje.

De overdrachtssnelheid bedraagt in theorie 1000 Mbit/s. Het inwendige stopcontact beschikt over een speciaal filter, zodat signaalruis van verbonden elektrische apparaten de kwaliteit van de verbinding niet belemmeren. Gebruikers activeren het powerline-systeem door op de pair-toets te drukken. Voor de veiligheid is er 128-bit-aes-encryptie actief. Op momenten dat de adapters enige tijd geen gegevens versturen of ontvangen, schakelt de DHP-P601AV op eigen houtje over naar de slaapmodus. Volgens D-Link levert dat een aanzienlijke energiebesparing op.

Heb je interesse in dit betaalbare product? Let dan goed op, want sommige (web)winkels verkopen onder exact dezelfde productnaam een powerline-set zonder geïntegreerd stopcontact. Dit betreft in werkelijkheid de DHP-601AV, zonder P direct voor de 6. De overige specificaties zijn nagenoeg identiek vergeleken met de hier besproken DHP-P601AV. Het model zonder stopcontact is bij veel verkoopadressen een tientje goedkoper.

Netgear PL1000

© PXimport

Hoewel netwerkspecialist Netgear al enige tijd geen nieuwe powerline-adapters heeft uitgebracht, is deze PL1000 nog volop verkrijgbaar. Voor een bedrag van zo’n vijftig euro haal je een startset met twee adapters in huis. Tot zover niets nieuws onder de zon, want er zijn natuurlijk wel meer powerline-producten in deze prijsklasse te koop.

De PL1000 onderscheidt zich van veel concurrerende producten door een gigabitpoort beschikbaar te stellen. Een interessant gegeven, al bepaalt de kwaliteit van het elektriciteitsnet of je daadwerkelijk iets aan de extra capaciteit van deze aansluiting hebt. Op papier is er een doorvoersnelheid van 1000 Mbit/s haalbaar. Volgens het Amerikaanse concern overbrugt het signaal een maximale afstand van vijfhonderd meter.

Naast een ethernetpoort bevat de onderzijde van de behuizing een pair- en resetknop. Wifi-ondersteuning en een geïntegreerd stopcontact hoef je op deze simpele powerline-adapter niet te verwachten. Wegens het gebrek aan extra functies is de behuizing niet zo groot, namelijk 10 × 5,9 × 3,6 centimeter. Netgear levert twee ethernetkabels mee, zodat je na het uitpakken direct een router en willekeurig netwerkapparaat kunt verbinden.

0,0

ONS OORDEEL

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000