© PXimport

Hoe snel wordt 5G?

Netwerk

Geplaatst: 14 december 2018 - 15:53

Aangepast: 16 november 2022 - 09:39

Justin Doornekamp

Grote telecomspelers zoals providers, chipmakers en smartphonefabrikanten maken zich op voor de komst van 5G-internet, dat sneller moet zijn dan je huidige internetverbinding. Maar hoe snel eigenlijk?

Telecomproviders zijn druk bezig met het testen van de eerste 5G-netwerken, om te zien hoe nieuwe antennes hiervoor ingezet kunnen worden. Daarnaast moeten de mobiele frequenties voor 5G nog worden verdeeld. Het kan dus nog even duren voordat je volledig van 5G kunt genieten. In 2019 zullen de eerste telefoonfabrikanten smartphones aankondigen die deze snelle internetverbinding ondersteunen.

5G is vol in ontwikkeling, dus het is vooralsnog onmogelijk te zeggen hoe snel je internetverbinding zal worden. Vooral hier in Nederland, aangezien nog onbekend is welke frequenties er gebruikt mogen worden. Het is wel duidelijk dat 5G significant sneller zal zijn dan het huidige 4G, mogelijk wel tientallen keren sneller. Daarmee worden op termijn vaste breedbandverbindingen wellicht ook voorbijgestreefd.

Van megabit naar gigabit

Hoewel concrete informatie over snelheden nog moet komen, geven eerste testen evenwel al een redelijk goed beeld van wat we kunnen verwachten als 5G wordt gelanceerd. Het is veilig te veronderstellen dat we bij dataoverdracht met 5G kunnen praten in termen van gigabits per seconde in plaats van megabits per seconde, zoals bij 4G. 1Gbps staat hierbij voor 1.000 Mbps en met 5G kun je deze snelheden voor het eerst bereiken op een mobiel apparaat.

In sommige schattingen wordt er al vanuit gegaan dat downloadsnelheden tot duizend keer sneller kunnen zijn dan 4G, mogelijk tot 10 Gbps of meer. Hierdoor zou het in principe mogelijk zijn om hele HD-films te downloaden in minder dan een seconde. Andere ramingen zijn iets terughoudender, maar zelfs dan wordt gemikt op snelheden die enkele tientallen malen sneller zijn dan de huidige snelheden. Ter vergelijking: met 3G zijn in principe downloadsnelheden mogelijk van 384 Kbps en met 4G 100 Mbps.

Over de uploadsnelheden is meer onduidelijkheid, maar de verwachting is dat er eveneens snelheden tot 10Gbps gehaald kunnen worden. Dit hangt uiteraard ook samen met de uiteindelijke downloadsnelheid.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000