Gratis snellere wifi-verbinding

© CIDimport

Gratis snellere wifi-verbinding

Netwerk

Geplaatst: 10 juni 2011 - 10:51

Aangepast: 27 augustus 2022 - 09:10

Redactie

Uw draadloze internetverbinding kan misschien veel beter presteren. Het hutje-mutje naast, op, onder en boven elkaar wonen leidt met het groeiende gebruik van wifi soms tot snelheidsproblemen. Er is immers een beperkt aantal wifi-kanalen beschikbaar, waarop het dringen is met de buren. Een gratis programma helpt om net dat ene vrije, snelle kanaal te vinden.

Stap 1

We maken gebruik van het gratis open source programma in­SSIDer 2, te downloaden vanaf www.metageek.net/products/inssider. Het is voor zowel 32- als 64-bits versies van zo on-geveer alle voorkomende versies van Windows geschikt, dus daar hoeft u zich alvast geen zorgen om te maken.
Na downloaden unzipt u het binnengehaalde bestand en dubbelklikt u in de uitpakmap op het bestand setup.exe. Doorloop de installatiewizard en inSSIDer is klaar voor gebruik.

 

© CIDimport

 

Stap 2

U start de vers geïnstalleerde software door te dubbelklikken op het bijbehorende bureaubladpictogram. Voordat er daadwerkelijk onderzoek gedaan kan worden naar actieve wifi-netwerken dient inSSID-er eerst te weten welke wifi-adapter in uw pc aanwezig is.
In principe wordt rechtsboven in het venster automatisch de in gebruik zijnde adapter
gekozen. Mochten er meerdere in uw pc of laptop zitten, dan kunt u met het selectiemenu rechtsboven het gewenste exemplaar kiezen.

 

© CIDimport

 

Stap 3

Om met scannen te beginnen klikt u op de knop Start, ook te vinden in de rechter bovenhoek van het inSSIDer-venster. Na even wachten verschijnt een lijstje met in uw buurt actieve draadloze netwerken. Klik vervolgens op het tabblad 2,4 GHz Channels, waarna u een mooi grafisch overzicht van al deze netwerken te zien krijgt. Het is overigens normaal dat een enkel wifi-kanaal een bepaalde bandbreedte bestrijkt; om technische redenen wordt er namelijk ook data over naastliggendekanalen verzonden. In ons voorbeeld is het eigen netwerk bekend onder de naam Smerfie en zoals u kunt zien is het rondom het door ons gekozen kanaal behoorlijk druk met sterke naburige kanalen.

Stap 4

Aan de rechterkant van het spectrum vinden we vooral wat zwakkere ‘hotspots’ die hoogstwaarschijnlijk wat verder weg zijn. Controleren we vervolgens de lijst met gebruikte kanalen, dan blijkt dat – in ons geval wederom – kanaal 12 door niemand wordt gebruikt. Perfect, want dat kanaal ligt ook precies in het deel waar het een stuk minder druk is. Door nu in uw wifi-router dat specifieke kanaal in te stellen, wordt
uw eigen verbinding een stuk stabieler!

 

© CIDimport

 

Stap 5

‘Uiteraard’ bestaat er geen standaardrecept voor het instellen van een wifi-router; bij ieder merk en type werkt het net weer even anders. Maar het basisidee bestaat eruit dat u inlogt met naam en wachtwoord op de webpagina van uw router (zie handleiding voor het adres) en vervolgens op zoek gaat naar het onderdeel waar u het wifi-kanaal kunt instellen. Bij onze Netgear vonden we dat onder het kopje Wireless Settings. We kozen daar het kanaal 12, na het bevestigen van deze instellingen wordt de wifi-verbinding met uw pc of notebook even verbroken. Als het goed is, wordt al snel automatisch opnieuw verbinding gemaakt.

 

© CIDimport

 

Stap 6

Als we nu opnieuw kijken naar de grafiek in inSSIDer, dan heeft ons eigen netwerk duidelijk heel wat meer ademruimte gekregen. Dat levert in ieder geval flink wat minder storing op voor ons, maar ook voor anderen in de omgeving. Het gebruik van inSSIDer levert
dus voor iedereen een betere situatie op!

Deze workshop komt uit Computer Idee nummer 26 jaargang 2010.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000