Dit zijn de tech-trends van 2019

© PXimport

Dit zijn de tech-trends van 2019

Geplaatst: 1 januari 2018 - 06:22

Aangepast: 16 november 2022 - 09:26

Justin Doornekamp

Het jaar is weer voorbijgevlogen en voordat je het weet is het alweer januari. Wat brengt het nieuwe jaar op het vlak van technologie? Een aantal voorspellingen.

Ieder jaar komt er wel iets nieuws uit, of het nu de nieuwe iPhone is of een coole VR-bril. We kunnen er dan ook wel zeker van zijn dat er in 2019 de nodige technologische vooruitgang wordt geboekt. Op welk vlak blijft natuurlijk altijd gissen, maar op basis van de huidige ontwikkelingen zijn er wel wat voorspellingen te doen.

1) Autonome robots

In het afgelopen jaar werden er al flinke stappen gezet in de ontwikkeling van robots, vooral met de eerste 'menselijke' robot Sophia, die dit jaar alweer drie jaar oud werd. In drie jaar is de robot flink verbeterd, vooral als het gaat om het begrijpen van nuances in plaats van enkel de basisemoties. De verwachting is dat robots als Sophia op vrij korte termijn al receptionisten kunnen vervangen. Volgens advies- en onderzoeksbureau Gartner worden nu al autonome robots als de Knightscope K5 ingezet door grote bedrijven als Microsoft en Uber om onder meer parkeerterreinen te beveiligen.

2) Verdere ontwikkeling van virtual reality

In het afgelopen jaar hebben we al veel gehoord over virtual reality (VR) en augmented reality (AR), maar dit is nog maar het begin. Het mooie van zowel VR als AR, is dat de technologie breed inzetbaar is en dus niet alleen maar te gebruiken valt in de entertainmentindustrie. Vooral de gaming-industrie zet nu in op virtual reality, maar ook in de zorg zal het gebruik van VR steeds vaker voorkomen. Beginnende verpleegkundigen, dokters en vooral chirurgen zouden flink profiteren van deze technologie, die het mogelijk maakt om zonder risico's te oefenen met bijvoorbeeld operaties. Ook op het gebied van marketing, educatie en rehabilitatie zou VR en AR van pas komen.

VR-brillen zullen volgend jaar meer toepassingen krijgen.

© PXimport

3) Blockchain

De Blockchain wordt vaak in verband gebracht met cryptovaluta als Bitcoin, maar dit is slechts één toepassing voor de Blockchain. Velen denken dat cryptomunten niet kunnen bestaan zonder blockchain en dat de blockchain niet kan bestaan zonder cryptomunten. Hoewel het eerste punt wellicht waar is, is het tweede punt dat zeker niet.

Blockchain is de cryptomarkt ontgroeid en langzaam worden er nieuwe toepassingen gevonden. Één daarvan is het gebruik van de blockchain in combinatie met IoT-apparaten, maar ook overheden zullen de technologie omarmen. De blockchain kan veilig grote hoeveelheden data opslaan en dat overal ter wereld en op ieder moment. En dat is interessant voor overheden. Toch vraagt een overstap op de blockchain door overheden om veel geduld, dus het is goed mogelijk dat we dit in 2019 nog niet zien, ondanks dat er wellicht een aanzet wordt gedaan. Dat de blockchain volgend jaar weer een nieuwe stap zal zetten, lijkt evenwel onvermijdelijk.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000