© PXimport

Kies veilige wachtwoorden

Laptops & ultrabooks

Geplaatst: 20 juli 2022 - 05:50

Aangepast: 14 december 2022 - 09:37

Partnerredactie

Onlangs sloeg een Britse wetenschapper alarm. Onderzoek toont aan dat de meeste websites te kort schieten bij de controle van de veiligheid van gebruikerswachtwoorden. Websites met verouderde sterktemeters voor wachtwoorden zetten de gebruikers op het verkeerde been. Zorg daarom zelf voor een goed en veilig wachtwoord.

#brandedcontent - Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Bitdefender

Waarom een veilig wachtwoord 

Op websites gebruik je een persoonlijk account. Je logt in met je gebruikersnaam of e-mailadres en een wachtwoord. Het wachtwoord zorgt dat anderen geen toegang tot je account krijgen, net als de sleutel voor het slot op de voordeur.

Het is belangrijk dat de bescherming van je account afdoende is en je gegevens veilig zijn. Bij het online shoppen laat je gevoelige informatie achter. Bijvoorbeeld bij het online boeken van een vakantiereis vul je allerlei gegevens in, zoals je adres, telefoonnummer, namen en geboortedata.

Je wachtwoord speelt een belangrijke rol om te voorkomen dat jouw informatie in verkeerde handen valt. Gebruik daarom altijd een veilig wachtwoord. 

Veel gebruikte wachtwoorden 

Persoonlijke gegevens zoals namen, geboortedata, telefoonnummers zijn voor criminelen waardevol, bijvoorbeeld voor het plegen van identiteitsfraude. Zij proberen via inbraak in accounts dergelijke gegevens te stelen.

Net als een inbreker gereedschap zoals een breekijzer gebruikt, gebruikt een cybercrimineel computerprogramma's om op websites in te breken. Die programma's werken met lijsten met honderden veel gebruikte wachtwoorden, zoals "12345678", "querty123", "password", "welkom01" en "iloveyou". Het programma probeert deze wachtwoorden een voor een, tot het lukt om in te loggen. 

© PXimport

Elke website een ander wachtwoord 

Regelmatig verschijnen nieuwsberichten over cybercriminelen die bij een inbraak de data van een groot aantal mensen gestolen hebben. De gestolen data, waaronder gebruikersnamen en wachtwoorden, gebruiken de criminelen zelf voor hun eigen vervolgacties, daarnaast verkopen zij de data ook aan andere criminelen.

Voorkom dat criminelen met één enkel gestolen wachtwoord toegang tot al je accounts hebben. Kies voor elke site en voor elk account een ander uniek wachtwoord. 

Wat is een veilig wachtwoord 

De werkmethodes van de criminelen ontwikkelen voortdurend en computers zijn steeds krachtiger. Dit leidt tot nieuwe inzichten over wat een veilig wachtwoord is.

Vroeger werd gezegd dat een wachtwoord een aantal speciale tekens moet bevatten, zoals &, % of $. Voor een wachtwoordkraakprogramma bestaat echter weinig verschil tussen speciale tekens of gewone letters. Veel belangrijker is de lengte van je wachtwoord. Hoe langer, hoe lastiger het door een programma te kraken is. Achttien karakters beschouwt men momenteel als veilig minimum.

De meeste mensen vinden het lastig zo'n lang wachtwoord te onthouden of in te typen. Het beste gebruik je daarvoor een wachtwoordmanager. Dit is de meest makkelijke manier om veel verschillende wachtwoorden te gebruiken. 

Wachtwoordmanager maakt het makkelijk 

Een wachtwoordmanager is een applicatie voor op je PC, laptop en je mobiele apparaat. De wachtwoordmanager onthoudt voor iedere website de gebruikersnaam en het wachtwoord wat je daar gebruikt en vult die voor je in. Hierdoor hoef je het zelf niet te typen, waardoor lange wachtwoorden geen probleem meer zijn. Wanneer de website het automatisch invullen niet toestaat, dan zorgt de wachtwoordmanager dat je de informatie eenvoudig kunt kopiëren en plakken.

Laat de wachtwoordmanager voortaan je nieuwe wachtwoorden genereren, dan wordt het nog makkelijker voor elke site een ander veilig wachtwoord te gebruiken.

© PXimport

Een goede wachtwoordmanager doet meer 

Een goede wachtwoordmanager beperkt zich niet alleen tot wachtwoorden en vult op websites ook andere gegevens automatisch voor je in, zoals een accountnaam, een klantnummer en andere informatie die je iedere keer invult. Dat is vooral handig en veilig bij webshops die je vaker bezoekt.

Creditcardgegevens vereisen een hoge beveiliging, bewaar die nooit op je PC, Mac of smartphone in een notitie. Kies hiervoor een wachtwoordmanager die de de informatie met sterke encryptie beveiligt. 

Bescherm je tegen phishing 

Phishing is een manier die cybercriminelen gebruiken om wachtwoorden te stelen, meestal via e-mail of app-berichtjes. Zij doen dit steeds slimmer waardoor phishing nauwelijks nog te herkennen is. Kies een goede uitgebreide security-scanner die tevens beschermt tegen phishing en installeer die op je PC of Mac, smartphone en tablet. Wij kiezen voor Bitdefender Antivirus Plus, die via de Safepay browser en VPN ook je online aankopen extra beveiligt.

De wachtwoordmanager herkent de site waar je wilt inloggen en verstrekt het bijbehorende wachtwoord. Malafide nagebootste inlogpagina's staan daarbij buiten spel. 

Meerdere apparaten 

Zet al je accounts in de wachtwoordmanager, dan hoef je voortaan alleen nog het master-wachtwoord te onthouden, dit is het wachtwoord waarmee je inlogt in de wachtwoordmanager zelf. Kies een wachtwoordmanager die voor meerdere apparaten naast elkaar geschikt is en de informatie onderling synchroniseert. Gebruik je dezelfde wachtwoordmanager op meerdere apparaten, zoals je PC of Mac, smartphone en/of tablet, dan heb je vanaf al deze apparaten toegang tot al je accounts.

Een wachtwoordmanager biedt alleen maar voordelen. Wij raden de krachtig beveiligde Bitdefender wachtwoordmanager aan, die uitgebreide mogelijkheden biedt en makkelijk in gebruik is. 

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000