Microsoft Mesh: Microsoft omarmt toekomst van mixed reality

© PXimport

Microsoft Mesh: Microsoft omarmt toekomst van mixed reality

Game accessoires

Geplaatst: 26 maart 2021 - 07:01

Aangepast: 25 november 2022 - 10:51

Wesley Akkerman

Tijdens de jaarlijkse Ignite-conferentie van Microsoft heeft het bedrijf Microsoft Mesh gepresenteerd. Dit is een platform voor augmented en virtual reality, dat aangedreven wordt door Azure. Maar wat is precies de bedoeling van dat platform?

Microsoft Mesh wordt een platform waardoor verschillende mensen prettig met elkaar kunnen samenwerken. Je kunt namelijk virtuele ervaringen met elkaar delen, die je beleeft in mixed reality. Ontwikkelaars moeten genoeg tools tot hun beschikking krijgen, die vervolgens via de Microsoft HoloLens, de mixedrealitybril van het bedrijf, beleefd kunnen worden. Uiteindelijk is het de bedoeling dat groepen mensen samenwerken aan projecten via zogenaamde ‘holoportation’. 

Microsoft Mesh: samen werken in mixed reality

Holoportation is de naam die Microsoft gegeven heeft aan de samenwerkingsfunctionaliteit van Microsoft Mesh. Mensen met wie je op dat moment samenwerkt, die niet bij je in de buurt zijn, zien dan een virtuele versie van jou staan in hun gemengde realiteit. Ook kan er een avatar van jouw digitale persoonlijke geprojecteerd worden in een fysieke omgeving. Dat is de laag toegevoegde werkelijkheid die je alleen kunt zien met een speciale augmentedrealitybril.

In de demo die Microsoft tijdens zijn presentatie gaf, legde het bedrijf vooral de nadruk op presentatiesoftware, meetings die gehouden worden in virtuele omgevingen en zelfs de populaire augmentedrealitygame Pokémon Go in mixed reality. De tools die ontwikkelaars tot hun beschikking hebben stellen hen in staat ervaringen te maken voor het Microsoft Mesh-platform. Maar er kunnen ook dingen gemaakt worden die je beleeft in virtual reality of op je smartphone.

Augmented reality wordt de toekomst

Met deze ontwikkelingen laat Microsoft zien dat het op het gebied van virtual, augmented en mixed reality bereid is te blijven investeren in nieuwe technologie; met name natuurlijk in het HoloLens-platform. Microsoft gelooft, net als bijvoorbeeld Apple, dat augmented reality de volgende grote doorbraak in de techwereld is en eenzelfde rol kunnen gaan spelen als smartphones vandaag de dag doen. Apple investeert achter de schermen ook flink in augmented en mixed reality.

De iPhonemaker zou namelijk werken aan drie type apparaten die mixed, augmented en virtual reality presenteren. In 2022 zouden Apple een headset op de markt willen brengen voor mixed en augmented reality. In 2025 verschijnt er mogelijk een ar-bril, terwijl we tussen 2030 en 2040 speciale lezen met ar-ondersteuning zouden kunnen verwachten, aldus analist Ming-Chi Kuo. Die analist houdt Apple nauwlettend in de gaten en heeft het nog wel eens bij het juiste eind.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000