VR-y nice: op verkenning met de Meta Quest 3

VR-y nice: op verkenning met de Meta Quest 3

Geplaatst: 9 januari 2024 - 11:29

Gertjan Groen

De Meta Quest 3 is alweer enkele maanden op de markt. Op deze VR-bril kun je games spelen die op de bril zelf zijn geïnstalleerd, maar ook vanaf een pc – al dan niet draadloos. Bovendien kun je de headset inzetten als virtueel beeldscherm, bioscoopscherm of voor allerlei andere toepassingen. Meta zet met de Quest 3 nog meer in op het zogeheten mixed reality, waarin de werkelijkheid en virtuele wereld met elkaar samensmelten. We praten je bij over de mogelijkheden en zetten onze ervaringen uiteen.

Virtual reality is nog niet echt mainstream, maar er worden wel stappen gemaakt door grote bedrijven als Meta (beter bekend als Facebook), Sony en Apple. Ze proberen een breder publiek aan te trekken. Naast de nieuwe Meta Quest 3, die we hier uitlichten, zagen we bijvoorbeeld de introductie van de Sony PlayStation VR2 en toonde Apple de geavanceerde maar prijzige Vision Pro, die over enkele maanden op de markt wordt gebracht. We praten je bij over de leukste toepassingen voor de Quest 3 en zetten onze ervaringen voor je uiteen.

0

Powered by

logo

Standalone vr

De Quest 3 is een standalone VR-bril, en is daardoor niet afhankelijk van bijvoorbeeld een PlayStation of dure game-pc. Dat houdt het relatief gezien betaalbaar, al moet je voor de 128 GB-uitvoering wel 549 euro neertellen. Dat is naar onze mening wel gerechtvaardigd gezien de verbeterde hardware, en in het bijzonder de pancakelenzen. Ook heeft het apparaat een krachtiger processor, met ongeveer twee keer meer grafische rekenkracht, en een hogere schermresolutie. Twee handcontrollers zijn inbegrepen. De afgeprijsde Quest 2 blijft niettemin interessant als voordelig alternatief.

VR-y nice: op verkenning met de Meta Quest 3-Cz95OhiHS8a1mZ4XnFSHAA

© Nate Webster

De Meta Quest 3 is een standalone vr-bril.

Bediening

Via het menu dat in de bril wordt geprojecteerd kun je alles bedienen en toepassingen installeren – met je handen of door de controllers als aanwijzer te gebruiken. Je kunt veel installeren, maar niet onbeperkt: grotere titels zijn namelijk al snel zo’n 15 GB, en het nieuwe Asgard’s Wrath 2 vraagt zelfs het dubbele. De bewuste titel is overigens gratis voor kopers van een Quest 3 en ontving reeds zeer lovende reviews.

Het toont aan dat standalone vr zich kan meten met titels voor de pc, terwijl het spel nog niet eens volledig is geoptimaliseerd voor de Quest 3. Bij ruimtegebrek kun je games overigens verwijderen en op een later moment weer opnieuw downloaden uit je catalogus. Een alternatief is de stap naar de 512GB-uitvoering (699 euro). Een tussenmodel is er helaas niet.

VR-y nice: op verkenning met de Meta Quest 3-TjD6y4isTFC0OfS1NB0ftg

Voor de bediening kun je de handcontrollers gebruiken, maar vaak ook gewoon je handen.

Accessoires

Meta levert diverse accessoires voor de Quest 3, maar tegen hoge prijzen. De standaarduitrusting is gelukkig meer dan toereikend om mee te starten. Het voornaamste minpunt is de standaard elastieken hoofdband, die zeker bij langere sessies wat kan irriteren. Gelukkig zijn er meerdere alternatieven; van Meta zelf, maar ook van andere fabrikanten. Wij hebben goede ervaringen met de hoofdband van Zybervr.

Door de relatief korte batterijduur van ongeveer twee uur kun je een externe batterij overwegen. Er zijn eventueel ook hoofdbanden waarin zo’n batterij is geïntegreerd. Hoewel de Quest 3 prima past voor brildragers, kun je ook speciale opzetlenzen overwegen, met de sterkte en cilinder van je bril.

Watch on YouTube

Hoe te beginnen?

Heb je nog geen ervaring met VR, dan kan de start wat uitdagend zijn. Gelukkig helpen enkele vooraf geïnstalleerde toepassingen je goed op weg. De app First Steps helpt bij de interactie met de virtuele wereld, en in First Hand worden de mogelijkheden voor handtracking gedemonstreerd. Vervolg zeker je verkenningstocht met First Encounters, waarin je mixed reality kunt ervaren. Daarbij worden de camera’s op de VR-bril gebruikt, die het beeld opvangen, zodat de ruimte om je heen in de VR-bril kan worden getoond. Dit wordt ook wel passthrough genoemd.

Op dit camerabeeld worden vervolgens virtuele objecten getoond, waardoor het lijkt of die zich in je eigen woonkamer bevinden. Bij First Encounters stuiteren bijvoorbeeld buitenaardse wezens je eigen woonkamer binnen, waar je ze op speelse wijze met een pistool kunt bedwingen. Het is een heel leuke feature, en er zijn duidelijk stappen gemaakt ten opzichte van de Quest 2. Overigens werkt het wel het best in een goed verlichte ruimte. Een bijkomend voordeel van mixed reality is dat je minder afgesloten wordt van de wereld om je heen.

Toepassingen

Om meer uit je VR-bril te halen, zul je vrij snel op zoek gaan naar andere (gratis of betaalde) games en toepassingen. Het aanbod is groot, met stevige producties als het reeds genoemde Asgard’s Wrath 2 en Assassin's Creed Nexus VR, maar ook bekende klassiekers als Beat Saber, Pistol Whip en Superhot VR. Probeer de Quest 3 ook eens als levensecht bioscoopscherm met bijvoorbeeld Skybox.

Mixed reality wordt ook al vrij creatief benut. Zo kun je in Lego Bricktales objecten met Lego bouwen die daarna tot leven komen. Met Eleven Table Tennis speel je een opvallend realistisch potje tafeltennis in je eigen woonkamer. Ook PianoVision is een vermelding waard. Hiermee kun je op een virtuele piano spelen, maar óók met een echte piano verbinden via een midi-kabel. In je VR-bril zie je dan jouw piano, waarbij een projectie tijdens het spelen van een nummer exact laat zien welke toetsen je in moet drukken en met welke vinger.

VR-y nice: op verkenning met de Meta Quest 3-F3iDEjUfTjO8WLlk1DekNg

PianoVision kan aanwijzingen geven via mixed reality bij het spelen op een echte piano.

Verbinden met de pc

De Quest 3 blijkt zeer geschikt voor het spelen van VR-titels vanaf de pc of zelfs voor ‘platte’ games, die je dan in het groot ziet. Dat kan behalve via een kabel ook draadloos. De vertraging blijkt minimaal als je een goed wifi-netwerk hebt. Je kunt Air Link gebruiken van Meta zelf, maar ook het alternatieve Virtual Desktop of het nieuwe Steam Link.

Die extra bewegingsvrijheid is een groot pluspunt, in vergelijking met pc-gebonden VR-brillen en ook de Sony PlayStation VR2. Daar ben je met een vaak stugge kabel aan de pc gesnoerd. De VR-bril blijkt overigens ook heel bruikbaar als virtuele desktop voor een pc, met meerdere schermen die je kunt indelen en verplaatsen.

Praktische tips

Het blijkt dat je met vrij weinig moeite vaak wel zo’n 25 procent op aankopen bij de Meta Store kunt besparen via kortingscodes. Houd er daarnaast rekening mee dat als een gekochte toepassing niet bevalt, je om een terugbetaling kunt vragen als je de titel minder dan twee weken terug hebt gekocht, en minder dan twee uur lang hebt gespeeld.

Mis je iets in het aanbod, dan kun je eens op SideQuest kijken, een populair platform met titels die niet in de officiële downloadwinkel zijn opgenomen. Wil je familieleden op weg helpen? Je kunt het beeld van de VR-bril handig streamen naar de Meta Quest-app op een smartphone. Je ziet dan wat iemand in de VR-bril ziet en kunt gemakkelijker aanwijzingen geven.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten