ID.nl logo
VR-y nice: op verkenning met de Meta Quest 3
Huis

VR-y nice: op verkenning met de Meta Quest 3

De Meta Quest 3 is alweer enkele maanden op de markt. Op deze VR-bril kun je games spelen die op de bril zelf zijn geïnstalleerd, maar ook vanaf een pc – al dan niet draadloos. Bovendien kun je de headset inzetten als virtueel beeldscherm, bioscoopscherm of voor allerlei andere toepassingen. Meta zet met de Quest 3 nog meer in op het zogeheten mixed reality, waarin de werkelijkheid en virtuele wereld met elkaar samensmelten. We praten je bij over de mogelijkheden en zetten onze ervaringen uiteen.

In dit artikel vertellen we je meer over onze ervaringen met de Meta Quest 3-headset, de nieuwste VR-bril van het bedrijf achter onder meer Facebook. Zo lees je onder meer over:

  • Wat deze standalone-headset zo bijzonder maakt

  • De bediening van de headset

  • Welke accessoires er zoal zijn

  • Hoe je van start gaat en welke toepassingen er zijn

  • Hoe je verbindt met je pc

  • En geven we je nog wat praktische tips!

  • Lees ook: Gezond worden door te gamen? Met deze VR-apps kan het!

Virtual reality is nog niet echt mainstream, maar er worden wel stappen gemaakt door grote bedrijven als Meta (beter bekend als Facebook), Sony en Apple. Ze proberen een breder publiek aan te trekken. Naast de nieuwe Meta Quest 3, die we hier uitlichten, zagen we bijvoorbeeld de introductie van de Sony PlayStation VR2 en toonde Apple de geavanceerde maar prijzige Vision Pro, die over enkele maanden op de markt wordt gebracht. We praten je bij over de leukste toepassingen voor de Quest 3 en zetten onze ervaringen voor je uiteen.

Standalone vr

De Quest 3 is een standalone VR-bril, en is daardoor niet afhankelijk van bijvoorbeeld een PlayStation of dure game-pc. Dat houdt het relatief gezien betaalbaar, al moet je voor de 128 GB-uitvoering wel 549 euro neertellen. Dat is naar onze mening wel gerechtvaardigd gezien de verbeterde hardware, en in het bijzonder de pancakelenzen. Ook heeft het apparaat een krachtiger processor, met ongeveer twee keer meer grafische rekenkracht, en een hogere schermresolutie. Twee handcontrollers zijn inbegrepen. De afgeprijsde Quest 2 blijft niettemin interessant als voordelig alternatief.

©Nate Webster

De Meta Quest 3 is een standalone vr-bril.

Bediening

Via het menu dat in de bril wordt geprojecteerd kun je alles bedienen en toepassingen installeren – met je handen of door de controllers als aanwijzer te gebruiken. Je kunt veel installeren, maar niet onbeperkt: grotere titels zijn namelijk al snel zo’n 15 GB, en het nieuwe Asgard’s Wrath 2 vraagt zelfs het dubbele. De bewuste titel is overigens gratis voor kopers van een Quest 3 en ontving reeds zeer lovende reviews.

Het toont aan dat standalone vr zich kan meten met titels voor de pc, terwijl het spel nog niet eens volledig is geoptimaliseerd voor de Quest 3. Bij ruimtegebrek kun je games overigens verwijderen en op een later moment weer opnieuw downloaden uit je catalogus. Een alternatief is de stap naar de 512GB-uitvoering (699 euro). Een tussenmodel is er helaas niet.

Voor de bediening kun je de handcontrollers gebruiken, maar vaak ook gewoon je handen.

Accessoires

Meta levert diverse accessoires voor de Quest 3, maar tegen hoge prijzen. De standaarduitrusting is gelukkig meer dan toereikend om mee te starten. Het voornaamste minpunt is de standaard elastieken hoofdband, die zeker bij langere sessies wat kan irriteren. Gelukkig zijn er meerdere alternatieven; van Meta zelf, maar ook van andere fabrikanten. Wij hebben goede ervaringen met de hoofdband van Zybervr.

Door de relatief korte batterijduur van ongeveer twee uur kun je een externe batterij overwegen. Er zijn eventueel ook hoofdbanden waarin zo’n batterij is geïntegreerd. Hoewel de Quest 3 prima past voor brildragers, kun je ook speciale opzetlenzen overwegen, met de sterkte en cilinder van je bril.

Watch on YouTube

Hoe te beginnen?

Heb je nog geen ervaring met VR, dan kan de start wat uitdagend zijn. Gelukkig helpen enkele vooraf geïnstalleerde toepassingen je goed op weg. De app First Steps helpt bij de interactie met de virtuele wereld, en in First Hand worden de mogelijkheden voor handtracking gedemonstreerd. Vervolg zeker je verkenningstocht met First Encounters, waarin je mixed reality kunt ervaren. Daarbij worden de camera’s op de VR-bril gebruikt, die het beeld opvangen, zodat de ruimte om je heen in de VR-bril kan worden getoond. Dit wordt ook wel passthrough genoemd.

Op dit camerabeeld worden vervolgens virtuele objecten getoond, waardoor het lijkt of die zich in je eigen woonkamer bevinden. Bij First Encounters stuiteren bijvoorbeeld buitenaardse wezens je eigen woonkamer binnen, waar je ze op speelse wijze met een pistool kunt bedwingen. Het is een heel leuke feature, en er zijn duidelijk stappen gemaakt ten opzichte van de Quest 2. Overigens werkt het wel het best in een goed verlichte ruimte. Een bijkomend voordeel van mixed reality is dat je minder afgesloten wordt van de wereld om je heen.

Toepassingen

Om meer uit je VR-bril te halen, zul je vrij snel op zoek gaan naar andere (gratis of betaalde) games en toepassingen. Het aanbod is groot, met stevige producties als het reeds genoemde Asgard’s Wrath 2 en Assassin's Creed Nexus VR, maar ook bekende klassiekers als Beat Saber, Pistol Whip en Superhot VR. Probeer de Quest 3 ook eens als levensecht bioscoopscherm met bijvoorbeeld Skybox.

Mixed reality wordt ook al vrij creatief benut. Zo kun je in Lego Bricktales objecten met Lego bouwen die daarna tot leven komen. Met Eleven Table Tennis speel je een opvallend realistisch potje tafeltennis in je eigen woonkamer. Ook PianoVision is een vermelding waard. Hiermee kun je op een virtuele piano spelen, maar óók met een echte piano verbinden via een midi-kabel. In je VR-bril zie je dan jouw piano, waarbij een projectie tijdens het spelen van een nummer exact laat zien welke toetsen je in moet drukken en met welke vinger.

PianoVision kan aanwijzingen geven via mixed reality bij het spelen op een echte piano.

Verbinden met de pc

De Quest 3 blijkt zeer geschikt voor het spelen van VR-titels vanaf de pc of zelfs voor ‘platte’ games, die je dan in het groot ziet. Dat kan behalve via een kabel ook draadloos. De vertraging blijkt minimaal als je een goed wifi-netwerk hebt. Je kunt Air Link gebruiken van Meta zelf, maar ook het alternatieve Virtual Desktop of het nieuwe Steam Link.

Die extra bewegingsvrijheid is een groot pluspunt, in vergelijking met pc-gebonden VR-brillen en ook de Sony PlayStation VR2. Daar ben je met een vaak stugge kabel aan de pc gesnoerd. De VR-bril blijkt overigens ook heel bruikbaar als virtuele desktop voor een pc, met meerdere schermen die je kunt indelen en verplaatsen.

Praktische tips

Het blijkt dat je met vrij weinig moeite vaak wel zo’n 25 procent op aankopen bij de Meta Store kunt besparen via kortingscodes. Houd er daarnaast rekening mee dat als een gekochte toepassing niet bevalt, je om een terugbetaling kunt vragen als je de titel minder dan twee weken terug hebt gekocht, en minder dan twee uur lang hebt gespeeld.

Mis je iets in het aanbod, dan kun je eens op SideQuest kijken, een populair platform met titels die niet in de officiële downloadwinkel zijn opgenomen. Wil je familieleden op weg helpen? Je kunt het beeld van de VR-bril handig streamen naar de Meta Quest-app op een smartphone. Je ziet dan wat iemand in de VR-bril ziet en kunt gemakkelijker aanwijzingen geven.

▼ Volgende artikel
Consumenten testen: de Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90
© Philips
Huis

Consumenten testen: de Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90

Met de Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90 haal je een authentieke tapervaring in huis. Dit apparaat houdt een 6-litervaatje tot 30 dagen vers en gekoeld, met een instelbare temperatuur tussen 0 en 12 graden. Maar hoe presteert deze biertap volgens gebruikers? Biedt hij echt de café-ervaring thuis? Het Review.nl Testpanel deelt zijn ervaringen.

Partnerbijdrage - in samenwerking met Philips

De Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90 is ideaal voor bierliefhebbers die thuis willen genieten van vers getapt bier. Met een digitaal display waarop de temperatuur, versheid en het resterende biervolume af te lezen zijn, is het een heel gebruiksvriendelijk apparaat. De tap kan bier op een gewenste temperatuur tussen 0 en 12 graden houden en zorgt met een constante druk voor een stevige schuimkraag.

De Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90 heeft van de testers een gemiddelde reviewscore van 8,5 gekregen. Vooral de gebruiksvriendelijkheid, de smaak van het bier en de temperatuurregeling worden geprezen. Hieronder worden de ervaringen van de testers uitgebreid besproken.

Installatie

Veel testers noemen de eenvoudige installatie als een groot pluspunt. MaikeZ zegt: "Het installeren van het apparaat is erg eenvoudig. Dankzij de bijgevoegde afbeeldingen kun je stap voor stap zonder problemen het vaatje plaatsen." Tester G. is het hier helemaal mee eens: "De onderdelen waren eenvoudig in elkaar te plaatsen. Ook het plaatsen van een vaatje gaat vlug. Even goed doorduwen zodat het tapsysteem op het vat klikt, in de machine plaatsen en klaar."

©Philips

Temperatuurregeling en koelproces

Een van de belangrijkste aspecten van een thuistap is de temperatuurregeling, en hier zijn de meeste testers positief over. Tester G. zegt: "Het bier blijft mooi koel op de ingestelde temperatuur." Ook KevinH merkt op dat het bier altijd perfect koel is.

Wel vinden testers dat het koelen van een nieuw vaatje tijd kost. Tester MaikeZ zegt: "Na het installeren duurt het even voordat je kunt genieten, want het duurt ongeveer 12 uur om een vaatje op kamertemperatuur volledig te koelen." Tester B. vult aan: "Bij het plaatsen van het eerste vat duurt het ongeveer 12-14 uur voordat het vat gekoeld was."

Smaak en kwaliteit van het bier

Bijna alle testers zijn enthousiast over de smaak van het bier uit de PerfectDraft HD3770/90. Tester R. zegt: "Qua smaak is het beter dan het flesje of blikje, en dat hebben al mijn gasten en vrienden gemerkt." KevinH noemt het "een droom voor thuis: het  smaakt als vers bier van de tap." Tester R. zegt: "De schuimlaag is top!" Tester E. voegt toe: "De biertjes hebben een constante druk, en daardoor krijg je keer op keer een perfect getapt glas." Een enkeling vindt dat de keuze in bier niet groot genoeg is. Zo zegt Tester B.: "Het aanbod aan biersoorten is niet zo groot als in de supermarkt, en je bent gebonden aan de merken die geschikt zijn voor de PerfectDraft." Tester M. wijst echter op de site PerfectDraft.com: "Daar heb je een heel ruim assortiment aan bier dat je kunt bestellen." Dat kun je overigens ook doen via de handige PerfectDraft-app.

©Philips

Schoonmaak en hygiëne

De meeste testers vinden het schoonmaken van deze thuistap makkelijk. Tester H. zegt: "Bakjes kunnen in de vaatwasser." Tester G. merkt op: "Na het tappen lekken er wat druppels uit de tap die worden opgevangen in een lekbakje. Dit kun je er heel eenvoudig uithalen en reinigen." Jos vult nog aan: "Het hygiënische systeem, waarbij je voor elk vat een nieuwe tapbuis gebruikt, is een pluspunt."

"Het bier is altijd perfect koel en smaakt als vers bier van de tap."

- KevinH

Geluidsniveau en formaat

Hoewel de meeste testers tevreden zijn, wordt het geluidsniveau af en toe als een minpunt genoemd. Tester G. zegt: "Het lawaai is aanwezig, je hoort het, maar het is acceptabel. Omdat het in de keuken staat is het niet storend." Zo zegt een van de testers: "Het is een vrij groot apparaat en de biervaatjes (6l) zijn ook vrij groot. " Of de tap iets voor je is, zal dus ook afhangen van hoeveel plaats er in de keuken is." Bij Tester B. is dat in ieder geval geen probleem: "Het design van het apparaat vind ik persoonlijk geslaagd. Het oogt mooi en de afmetingen zijn ideaal voor mijn keuken, niet te groot en niet te klein."

©Philips

✅ Pluspunten

  • Makkelijk te installeren

  • Perfect gekoeld bier

  • Duidelijke display

  • Smaak beter dan uit fles of blik

❌ Minpunten

  • Lange koeltijd

  • Geluid bij koelen en tappen

Eindoordeel

De Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90 is een gebruiksvriendelijke en stijlvolle biertap waarmee bierliefhebbers thuis kunnen genieten van een vers getapt glas bier. Testers waarderen vooral de smaak, temperatuurregeling en het gemak van installatie. Het gemiddelde cijfer van een 8,5 laat zien dat zij dik tevreden zijn.

Ontdek de Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90

Op Kieskeurig.nl
▼ Volgende artikel
Zo vind je altijd en overal toegankelijke routes met Google Maps
© Aga Rad
Huis

Zo vind je altijd en overal toegankelijke routes met Google Maps

Wist je dat je met Google Maps toegankelijke plekken in de buurt kunt opzoeken? In dit korte tipartikel leggen we uit waar je de instelling binnen de app vindt. Dan kun je wellicht jezelf of een ander daarmee helpen.

Mocht je meteen willen weten waar je moet zijn, volg dan de onderstaande stappen:

  • Open Google Maps
  • Tik op je profielfoto
  • Ga naar de instellingen
  • Tik op Toegankelijkheidsinstellingen
  • Zet de grijze schuifregelaar om
  • Nu kun je met deze extra filter zoeken

Google Maps heeft een verborgen instelling waarmee plekken die verschillende toegankelijkheidsopties bieden zichtbaar worden. Je kunt die om verschillende redenen nodig hebben: je loopt bijvoorbeeld achter een kinderwagen, je zit in een rolstoel of je wilt juist iemand in een rolstoel begeleiden. Wat de reden ook is, met deze handige tip maak je het jezelf en een ander gemakkelijker.

Zodra je de toegankelijkheidsmogelijkheden in de app hebt geactiveerd, krijg je toegang tot een aantal nieuwe filters, zoals een rolstoel. Zo kun je dus van tevoren bekijken of een bepaalde plek ruimte biedt voor objecten met grote en kleine wielen.

Toegankelijkheidsopties Google Maps activeren

Het activeren van die verborgen Toegankelijkheidsopties is zo gepiept. Open de app Google Maps op je Android-toestel, iPhone of iPad en tik vervolgens op je profielfoto. Er verschijnt een contextueel menu waarin je onderin Instellingen ziet staan. Tik daarop en scrol daarna naar beneden voor het kopje Toegankelijkheidsopties. In dit venster zie je tekst en uitleg staan, evenals een enkele schuifregelaar. Als het goed is, is die grijs. Door er één keer op te tikken, verplaats je de schuif naar rechts en krijgt die een kleurtje.

Hiermee heb je de extra filters binnen Google Maps geactiveerd. Als je nu op zoek gaat naar een plek die je wilt bezoeken, kun je bijvoorbeeld de rolstoelknop selecteren om te zien of het gebouw toegankelijk is voor mensen die niet of moeizaam lopen. Mocht je een plek of stad willen verkennen, dan staat er voortaan ook een rolstoelpictogram bij de standaardinformatie, zodat je in één oogopslag kunt zien waar je terechtkunt. Selecteer de plek die je wilt bezoeken en druk op het informatieknopje. Vervolgens kun je zien wat de plek dan rolstoeltoegankelijk maakt.