Wat is Mixed Reality en wat kun je ermee?
Wanneer je de Fall Creators Update voor Windows 10 hebt geïnstalleerd, is je pc in theorie klaar om mixed reality-toepassingen te draaien. Maar je hebt ook een bijpassende headset nodig én je hardware moet up-to-date zijn. In dit artikel vertellen we je over de benodigdheden voor gemengde realiteit en lopen we de installatie met je door. Als dat erop zit, hebben we ook nog wat leuke software-aanraders voor je!
Mixed reality is een afgeleide van virtual- en augmented reality. Bij virtual reality waan je je volledig in een digitale werkelijkheid. Alles om je heen is dus niet echt. Bekende voorbeelden van vr-headsets zijn de Oculus Rift en de HTC Vive. Bij augmented reality daarentegen zijn virtuele objecten in onze eigen wereld te zien. Zo zweven er bijvoorbeeld ineens virtuele wezentjes door je woonkamer, zoals bekend van Pokémon Go. Microsofts peperdure HoloLens voorziet in augmented reality, maar we zien de techniek toch vooral terug op smartphones.
Met gemengde realiteit zet Microsoft een verzamelterm neer voor toepassingen die onder beide categorieën kunnen vallen. Opvallend is wel dat de huidige generatie mixed-reality-headsets de traditionele augmented reality niet kunnen weergeven. In feite zijn het vooralsnog ‘gewoon’ virtual-reality-brillen. Hoe ga je ermee aan de slag?
01 Fall Creators Update
Mocht je het updaten naar de nieuwste versie van Windows 10 tot op heden uitgesteld hebben, dan is dit een mooi moment om dit toch even te gaan doen. De update komt automatisch binnen, controleer dit eventueel onder Instellingen / Bijwerken en beveiliging / Windows Update. Lukt het niet, dan kun je ook handmatig updaten via de Windows 10 Update-assistent. Maak van tevoren voor de zekerheid even een back-up van je belangrijke bestanden. Je weet maar nooit.
©PXimport
02 Loop de systeemeisen na
Loop nu even na of je pc aan alle systeemeisen voldoet. Die zijn voor mixed reality relatief laag, wanneer je je althans aan de minimale eisen houdt. Het is aan te raden om de aanbevolen hardware als leidraad voor het minimum te nemen. Hoe sneller de hardware, hoe minder vertraging er optreedt in het beeld. Dit is belangrijk, want bij een te lage framerate kan misselijkheid eerder de kop opsteken. De snelheid van wat je ziet komt dan niet overeen met wat je brein interpreteert. Daarnaast vereisen veel vr-games nu eenmaal krachtige componenten.
De bijbehorende controllers maken verbinding met je pc via bluetooth. Heeft je moederbord dat niet standaard aan boord, dan is investeren in een bluetooth-ontvanger (circa 15 euro) noodzakelijk. Weet je niet zeker of je de juiste hardware bezit? Download dan de Windows Mixed Reality PC Check-app uit de Microsoft Store. Die analyseert je systeem en laat precies zien waar upgrades nodig zijn.
©PXimport
Systeemeisen
Minimaal Processor: Intel Core i5 7200U (dualcore) Videokaart: Intel HD 620 of Nvidia MX 150/965M (on-board) Vrije schijfruimte: 10 GB Geheugen: 8 GB Usb: Versie 3.0 of 3.1 Hdmi: Versie 1.4 Bluetooth voor controllers: Versie 4.0 Aanbevolen Processor: Intel Core i5 4590 (quadcore) Videokaart: Nvidia GTX 960/1050 of AMD RX 460/560 Vrije schijfruimte: 10 GB Geheugen: 8 GB Usb: Versie 3.0 of 3.1 Hdmi: Versie 2.0 Bluetooth voor controllers: Versie 4.0
03 Investeer in een headset
Zodra je pc zowel qua software als hardware up-to-date is, heb je nog een mixed-reality-headset nodig (we korten mixed reality af als mr). Mocht je al geïnvesteerd hebben in een Rift of een Vive … helaas, die werken niet. Verschillende merken hebben inmiddels een mr-bril uitgebracht, zie het kader ‘De headsets’. Op technisch vlak zijn de verschillen tussen de headsets verwaarloosbaar, enkel het uiterlijk verschilt. Ze maken allemaal gebruik van zogeheten inside-out tracking. Dit betekent dat de headsets interne sensoren hebben die je positie in een ruimte bepalen. De Rift en de Vive gebruiken daarvoor externe camera’s, wat de installatie daarvan wat lastiger maakt. Het installeren van een mixed-reality-headset is veel eenvoudiger, waarover straks meer. De headsets zijn te koop in combinatie met bewegingsgevoelige controllers, die door Microsoft zelf zijn ontwikkeld en zodoende voor iedere bril hetzelfde zijn. Daarmee kun je je handen gebruiken in de virtuele werelden, wat wel zo realistisch is. Bediening met toetsenbord en muis of een Xbox-controller is ook een optie, maar vaak wel minder leuk.
©PXimport
De headsets
De eerste generatie mixed-reality-headsets verschillen nauwelijks van elkaar. Het enige verschil is het uiterlijk; de hardware is in alle gevallen gelijk. Ze hebben een resolutie van 2880 x 1440 pixels, een verversingssnelheid van 90 Hz en een beeldhoek van 105 graden. Houd rekening met een vanaf-prijs van 399 euro. Samsung werkt aan een bril met geïntegreerde koptelefoon, hogere resolutie en grotere kijkhoek, met amoled-schermpjes in plaats van lcd. Maar plannen om deze luxere headset naar Nederland te brengen, zijn er nog niet.
04 Sluit de headset aan
Wanneer je headset in huis is gehaald, kan de pret bijna beginnen. Het enige wat nog rest, is de installatie. Die is gelukkig binnen enkele minuten gepiept. De headsets hebben een hdmi-kabel en een usb-kabel, beide sluit je aan. Houd er dus rekening mee dat je mogelijk de hdmi-verbinding van je monitor hiervoor moet opofferen. Om toch beeld te blijven houden, is een tweede hdmi-poort nodig of een andere kabel richting de monitor, dvi bijvoorbeeld. Windows 10 herkent de headset gelijk als zodanig en de Mixed Reality-portal wordt gestart. Is dit niet het geval, dan kun je het programma zelf vinden in het startmenu.
©PXimport
05 Koppel de controllers
Klik op Aan de slag en bij de gebruiksvoorwaarden op Ik ga akkoord. In het volgende venster klik je op Volgende om de installatieprocedure van de headset en eventueel de controllers te starten. Na nog enkele keren op Volgende te hebben geklikt, ben je een beetje bekend met de knoppen op de controllers en gaat je pc naar het bluetooth-signaal ervan op zoek. Houd de Windows-toets twee seconden ingedrukt om ze aan te zetten. Daarna haal je het batterijklepje los om een koppel-knopje te vinden. Houd die ingedrukt tot de led-lampjes op de controller gaan knipperen. Wanneer beide controllers zijn ingesteld, druk je wederom op Volgende.
©PXimport
06 Bepaal je bewegingsruimte
Wanneer dit is afgerond, volgt een laatste stap waarin je aangeeft hoeveel bewegingsruimte je hebt. Zit je recht voor je computer aan een bureau? Kies dan Configureren voor zitten en staan. Je kunt dan wel rondkijken in vitual reality, maar niet heen en weer lopen. Wil je dat juist wel, kies dan Configureren voor alle ervaringen (Aanbevolen). Hiervoor heb je minimaal een oppervlakte nodig van 1,5 x 2 meter. Het kan zijn dat je daarvoor wat meubels opzij moet schuiven, zodat je daar naderhand niet over struikelt. In het volgende scherm loop je met de headset naar de pc gericht precies langs de uiterste randen van je bewegingsoppervlak, zodat de software weet waar die grenzen liggen. Als alles gelukt is, toont de Mixed Reality-portal daarna dat je headset Gereed is. Tijd om de bril op te zetten!
07 Leer virtueel rondlopen
Je komt terecht in een virtuele omgeving waarin je met name leert hoe de controllers werken. Dit is namelijk niet zo vanzelfsprekend als je zou denken, maar wordt vanzelf tweede natuur. Je beweegt aan de hand van teleportatie. Dat wil zeggen: je richt de stick naar de plek waar je heen wilt. Laat je de stick los, dan sta je daar meteen. Vrij bewegen zit er niet in, met goede reden. Deze manier van ‘rondlopen’ is verzonnen om bewegingsziekte tegen te gaan. Volg de Nederlandstalige aanwijzingen op het scherm om te leren hoe je in virtual reality met de controllers kunt wijzen en menu’s kunt bedienen. Een kind kan de was doen!
©PXimport
08 Ontdek de Cliffhouse
Aan het einde van de rit kom je uit in een vakantiehuisje, een plek die als hub dient voor het starten van mixed-reality-programma’s. In deze ruimte hangen apps en software als schilderijen aan de muren. Enkele standaardprogramma’s die hier te vinden zijn, zijn de Edge-browser en Skype. Maar je vindt ook al snel een kamer met een enorm bioscoopscherm aan de muur, waar je de films en series kunt kijken die op je pc staan. Of decoreer je digitale huisje met hologrammen. Je kunt zelf programma’s toevoegen via het menu dat opent zodra je op de Windows-toets van de controllers drukt. Zo kun je bijvoorbeeld in virtual reality aan een Word-document werken. Niet de meest effectieve manier van tekstverwerking, maar wel leuk om eens te proberen.
09 Download mixed-reality-apps
Wanneer je de besturing een beetje onder de knie hebt, kun je de Microsoft Store openen om daar verschillende mixed reality-apps te downloaden. Ook deze downloadwinkel vind je in een van de digitale kamers. Eenmaal geïnstalleerd open je de apps tevens vanuit virtual reality, je hoeft de bril dus niet af te zetten. We zetten hier tot slot enkele van de leukste apps en games voor je op een rij. Veel vr-plezier!
©PXimport
De beste Mixed Reality-apps
1 TheBlu - € 9,99
Rondbewegen in virtual reality is absoluut even wennen. Misselijkheid kan op de loer liggen, omdat je brein niet gewend is aan beweging zonder dat je daadwerkelijk zelf beweegt. Apps waarbij je alleen maar hoeft rond te kijken en verder dus stilstaat, zijn perfect om aan de digitale werkelijkheid te wennen. TheBlu is een goed voorbeeld. Dit is een collectie van korte scenario’s die zich in de oceaan afspelen. Zo sta je op een scheepswrak ineens oog-in-oog met een enorme walvis. Zeer indrukwekkend.
©PXimport
2 Bigscreen - Gratis
In het vakantiehuisje kun je al films kijken op een virtueel bioscoopscherm, maar de mogelijkheden zijn wat beperkt. Bigscreen is veel uitgebreider. Deze app tovert je bureaublad tevoorschijn op een megascherm, waarna je er alles mee kunt wat je normaliter ook met je pc doet. Dus films kijken, maar ook gamen is een optie. Niet alleen in een woonkamer, maar ook in de bergen, in een theater of in het heelal. Het aardige van Bigsceen is dat je ook anderen kunt uitnodigen om online met je mee te kijken of te gamen. Zo kijk je met mensen van over de hele wereld naar dezelfde film!
©PXimport
3 Jaunt VR - Gratis
Wanneer je wel eens virtual reality hebt uitgeprobeerd op smartphones, dan komt de naam Jaunt VR je misschien wel bekend voor. De app is nu ook uit voor mixed-reality-headsets en laat je ook op Windows 10 verschillende 360graden-video’s bekijken. Denk aan een natuurdocumentaire waarbij je midden tussen de pinguïns staat. Of woon een concert bij van Paul McCartney bij alsof je zelf op het podium bent. Zo zijn er tientallen filmpjes beschikbaar in allerlei genres, van muziekvideo’s tot sport en animatiefilms.
4 Tee Time Golf - € 14,99
Sportspellen lenen zich heel goed voor virtual reality, zo bewijst onder meer Tee Time Golf. Door een golfbeweging na te doen met de controllers, geef je de bal een klein tikje of juist een harde slag. Lukt het jou om op die manier een hole-in-one te slaan? Standaard zijn er zes banen, maar je kunt ze ook zelf ontwerpen. Zorg er met dat gezwaai wel voor dat je niet per ongeluk iets omstoot of omstanders raakt. Een ongeluk zit in een klein hoekje.
©PXimport
5 Space Pirate Trainer - € 14,99
Wil je nou weleens een potje gamen in vr? Space Pirate Trainer is dan een aanrader. Hierin krijg je twee virtuele pistolen in handen gedrukt om jezelf te verdedigen tegen hordes aan vliegende robots. Bedoeling is om een zo hoog mogelijke score te halen. Het leuke aan deze game is dat je ook tegemoetkomende kogels dient te ontwijken. Het beeld vertraagt, zodat je op tijd kunt bukken of opzij kunt stappen. Nu weet je hoe Neo zich voelde in The Matrix!
©PXimport