Miljardair Jed McCaleb: Van eDonkey tot cryptohandelaar

© PXimport

Miljardair Jed McCaleb: Van eDonkey tot cryptohandelaar

Geplaatst: 1 januari 2021 - 08:14

Aangepast: 17 november 2022 - 08:57

Redactie PCM

De naam van Jed McCaleb zal niet bij iedereen een belletje doen rinkelen maar dat is onterecht. Om een tipje van de sluier alvast op te lichten: hij is comfortabel miljardair, zeker nu de markt van cryptomunten weer aantrekt.

Een van de eerste zaken waarmee McCaleb de aandacht trekt, is de software eDonkey, waarmee bestanden kunnen worden uitgewisseld. McCaleb volgde daarmee in 2000 het voorbeeld van het succesvolle Napster dat vanaf 1999 op dit gebied de toon aangaf.

Toen Napster in 2001 als gevolg van een door de muziekindustrie aangespannen rechtszaak moest sluiten, was eDonkey als een van de vele opvolgers korte tijd succesvol. Maar ook McCaleb moest capituleren voor de platenmaatschappijen. Het kostte hem 30 miljoen dollar aan schadeloosstelling.

In 2007 kocht hij het domein mtgox.com om er een marktplaats van te maken voor kaarten uit het spel ‘Magic, the Gathering’. Eind 2010 besloot hij tot een ommekeer: Mtgox (uit te spreken als Mount Gox) werd een bitcoinbeurs. Bitcoin was minder dan drie jaar oud en de koers zat ver onder de 1 dollar.

De gebruikers stroomden toe en begin 2011 deed McCaleb de tent over aan de Fransman Mark Karpeles. Hij bleef wel minderheidsaandeelhouder. Begin 2014 ging Mount Gox ten onder in een groot schandaal, waarbij 850.000 bitcoins verdwenen, 7% van het totaal aantal dat op dat moment in omloop was en met een toenmalige waarde van bijna 500 miljoen dollar.

De koers van de bitcoin was al over zijn voorlopige hoogtepunt heen (ruim 1.100 dollar op 29 november 2013), maar het echec van Mount Gox versnelde de vrije val in 2014. Slechts 200.000 van de verloren bitcoins zijn ooit opgespoord en over het schadeloos stellen van de benadeelde klanten loopt nog altijd een rechtszaak.

Ripple Coin

McCaleb had de smaak te pakken. In 2012 had hij al OpenCoin mede opgericht, waarin een alternatief protocol werd ontwikkeld dat de naam Ripple kreeg. Bij Ripple worden transacties goedgekeurd door een aantal grootbezitters van de coins in plaats van door ‘miners’. Het protocol dat hierbij wordt gebruikt kan rekenen op belangstelling van sommige financiële bedrijven.

 

© PXimport

Verder is bij het in het leven roepen van de coin Ripple (XRP) een plas van 100 miljard stuks gecreëerd, veel meer dan het huidige aantal van 45 miljard dat nu rondcirculeert. Een deel hiervan is toegekend aan medewerkers van het eerste uur als McCaleb en Chris Larsen, die daar door de huidige prijs van de coin gigantische virtuele vermogens aan hebben overgehouden.

McCaleb verkoopt eens in de zoveel tijd voor miljoenen aan XRP. Tegelijkertijd doneert hij voor tonnen aan de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. Inmiddels heeft hij het trucje herhaald met het protocol Stellar, dat onder andere door IBM wordt gebruikt voor het faciliteren van goedkope internationale valutatransacties.

De marktkapitalisatie van XRP is 13,5 miljard en die van Stellar 2,1 miljard. Daarmee kun je McCaleb veilig een succesvolle geldfabrikant noemen.

Tekst: Herbert Blankesteijn

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten