Veiling van oudste werkende computerchip mislukt

De eerste computerchip die gisteren onder de hamer ging van veilinghuis Christie’s verwisselde niet van eigenaar, omdat er te weinig op werd geboden. De chip is een belangrijk prototype dat er onder andere voor zorgde dat onderzoeker Jack Kilby in 2000 de Nobelprijs ontving.

Niet dat er níet op het kleine, op een glasplaat geplakte chipje werd geboden: het hoogste bod was $850.000. Maar met geschatte waarden van tussen de $1 en $2 miljoen was dit niet genoeg om het vrij onooglijke kleinood van eigenaar te doen wisselen.

Werkend exemplaar

James Hyslop, wetenschap specialist bij Christie’s, beschreef de chip als ‘het geboortecertificaat van het moderne computertijdperk.’  De chip is het oudste werkende exemplaar van een geïntegreerde schakeling die in particuliere handen is. Er zijn nog twee oudere werkende prototypen in het bezit van het Museum of Science and Industry in Chicago en van het Smithsonian Instituut in Washington.

Sinusvorm

Toen Kilby de chip maakte in 1958, waren al zijn andere werknemers met vakantie. Kilby kon zelf nog geen vrij nemen omdat hij net was begonnen bij Texas Instruments en nog geen vakantiedagen had opgebouwd. Hij ging in zijn eentje in het lab aan het werk en kwam na wat prutsen met de chip op de proppen. Na wat uitproberen bleek de chip te werken: nadat hij er stroom op had gezet, verscheen er op een aangesloten oscilloscoop een sinusvorm.

Processor

Kilby mocht toen zijn bazen terugkwamen van vakantie verder werken aan het project. Een jaar later werd patent aangevraagd en zorgde de chip ervoor dat productiekosten van elektronica met een factor miljoen daalden. De chip is niet het enige project waar Chilby met succes aan werkte: de wetenschapper ontwikkelde ook de eerste rekenmachine en de eerste computer met een processor. 

Lees ook:

Dit apparaatje voegt handgebaren toe aan de Raspberry Pi
Autodesk gaat 3D-printers maken

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000