Schijfopruiming in Windows 10

Computer accessoires

Geplaatst: 31 januari 2019 - 04:30

Aangepast: 16 november 2022 - 09:43

Ronald Smit

Eigenlijk verwacht je van een modern besturingssysteem dat het min of meer z'n eigen rommel opruimt. In het geval van Windows 10 gebeurt dat toch niet helemaal. En dus blijft een oude bekende in de vorm van Schijfopruiming een noodzakelijk hulpmiddel.

Windows heeft al zo ongeveer sinds jaar en dag een wat obscuur tooltje met de naam Schijfopruiming voor gebruikers klaar staan. Gedurende het gebruik van dit besturingssysteem wordt in de loop der tijd namelijk onherroepelijk rommel verzameld. Denk aan bijvoorbeeld een uitdijende verzameling tijdelijke bestanden. Die dan blijkbaar toch minder tijdelijk bewaard worden. Of iets simpels als gecachte websitegegevens. Of - veel erger - de enorme hoeveelheid aan bestanden die overblijft na bijvoorbeeld een update of upgrade.

Heb je Schijfopruiming nog nooit gedraaid, dan kun je zomaar ineens tot tientallen Gigabytes aan schijfruimte vrijmaken. Wel geldt dat het dan een kwestie van de lange adem is. Het opschonen van een nooit opgeschoond systeem kan flink wat tijd kosten. Verder nog een kleine waarschuwing vooraf: soms lijkt Schijfopruiming zelf de soep in te draaien. Geduldig wachten is dan het advies. Meestal komt het uiteindelijk vanzelf weer goed.

Aan de slag

Je vindt Schijfopruiming in het menu Start onder Windows systeembeheer. Ook zoeken naar Schijfbeheer via het welbekende vergrootglaasje in Windows 10 is natuurlijk een optie. Feitelijk kent de tool twee modi: het opschonen van 'reguliere' bestanden en het opschonen van systeembestanden. Om de echt grote rommel op te ruimen is het verstandig om op de knop Systeembestanden opschonen te klikken. Er start dan een analyseproces dat even kan duren. Je ziet nu dezelfde lijst als net, met daarbij enkele extra opties die alleen in de modus Systeembestanden opschonen beschikbaar zijn.

In ons voorbeeld zien we meer dan 9 GB aan oude, niet meer benodigde Windows Updatebestanden. Da's erg veel als je een laptop met een wat bescheidener (SSD) opslagmedium gebruikt en dus een dankbaar doel voor opschonen. Loop alle opties dus eens rustig na. Dat wat hier vermeld staat kun je in principe met een gerust hart voor verwijderen selecteren.

Heb je eenmaal een selectie gemaakt, klik dan op OK en bevestig de actie middels een klik op Bestanden verwijderen. Ga vervolgens even achterover zitten. Als de actie (soms onder de verzuchting van 'eindelijk') voltooid is sluit het venstertje met de voorgangsindicator en merk je verder niks meer van het hulpprogramma. Als je echter even checkt hoeveel vrije schijfruimte je nu hebt op de systeemschijf levert dat wellicht een prettige verrassing op! Kortom: gewoon zo af en toe eens Schijfopruiming draaien, zéker eens per maand na bijvoorbeeld de obligatoire maandelijkse updateronde van Windows.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000