KPN moet stoppen met 'gratis' Spotify-abonnement

© CIDimport

KPN moet stoppen met 'gratis' Spotify-abonnement

Computer accessoires

Geplaatst: 22 juli 2015 - 10:31

Aangepast: 26 augustus 2022 - 22:11

Redactie

Heb je een abonnement van KPN waarbij je gratis Spotify kunt luisteren? Dan heb je binnenkort pech, want de provider moet van de Autoriteit Consument en Markt stoppen met dat aanbod.

Het abonnement is namelijk tegen de wet op netneutraliteit, zegt de ACM. Huidige gebruikers kunnen nog gebruik maken van Spotify tot het eind van hun contract. Daarna verbruikt Spotify ook bij hen gewoon data uit de bundel.

'Eindeloos Spotify'

Het gaat om het pakket 'Eindeloos Spotify', dat KPN aanbiedt bij bepaalde abonnementen. Daarmee kun je Spotify luisteren op je telefoon, zonder dat je daarbij data verbruikt uit je 3G of 4G-bundel.

Verkeer afknijpen

Dat mag echter niet meer van de AFM. Zo'n dienst is namelijk tegen de wet op netneutraliteit, die sinds vorig jaar in Nederland is ingevoerd. Volgens die wet mogen providers bepaalde internetdiensten (zoals Spotify, maar ook bijvoorbeeld Netflix) niet achterstellen door het verkeer af te knijpen - bijvoorbeeld wanneer Netflix teveel bandbreedte kost.

Dat betekent echter ook dat diensten niet mogen worden voorgetrokken, en bij Spotify gebeurt dat wel. De dienst moet net zo behandeld worden als andere internetdiensten.

Contract

Nieuwe gebruikers kunnen geen abonnement met Spotify meer afsluiten. Bestaande gebruikers kunnen nog tot het einde van hun contract gebruik maken van Spotify zonder data. Dat is de einddatum van het contract - ook als je daarna blijft verlengen stopt KPN de bundel.

Andere regels

Overigens is het niet zeker of die stop echt definitief is. Een paar weken geleden werd besloten een Europese wet op netneutraliteit in te stellen. Een van de voorwaarden van die wet was dat bepaalde diensten juist wél voorrang mochten krijgen, zoals hier het geval is. 

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000