Je randapparatuur schoonmaken in 3 stappen

© PXimport

Je randapparatuur schoonmaken in 3 stappen

Computer accessoires

Geplaatst: 30 oktober 2015 - 13:01

Aangepast: 16 november 2022 - 09:22

Jeroen Boer

Je randapparatuur wordt al snel vies. Vooral je toetsenbord en muis vormen een bron van vuil en bacillen. Een toetsenbord is doorgaans viezer dan een wc-bril! Wij laten in drie stappen zien hoe je je randapparatuur weer schoon krijgt.

1 - Toetsenbord schoonmaken

De eerste stap is je toetsenbord ondersteboven houden en even schudden. Je zult verbaasd staan hoeveel viezigheid je eruit kunt schudden. Ook een stofzuiger met een borsteltje komt van pas om het vuil eruit te krijgen. Pas wel op met de stofzuiger, je wilt niet dat een toets in de stofzuiger verdwijnt: een stukje dunne stof, zoals een panty, over de zuigmond kan dan helpen. Ook bij het toetsenbord van een laptop moet je oppassen, het vervangen daarvan is erg kostbaar. Is het grove vuil eruit, dan kun je de toetsen afnemen met een microvezeldoekje dat je een klein beetje vochtig maakt met een milde zeepoplossing, bijvoorbeeld op basis van een beetje afwasmiddel. Ook de rest van het toetsenbord maak je schoon met het microvezeldoekje en het sopje.

2 - Muis schoonmaken

Ook de muis verdient zeker je aandacht. De behuizing kun je schoonmaken met een vochtig doekje met een zeepsopje. Kijk ook vooral naar de onderkant van je muis, er zit vaak vuil vastgekoekt op en naast de glijvoetjes. De behuizing van een muis bestaat doorgaans uit twee delen waar een naad tussen zit. In die naad hoopt zich na verloop van tijd vuil op in de vorm van huidresten en andere viezigheid. Met een doekje kom je doorgaans niet tussen de kiertjes en het is geen goed idee om het heel nat te maken in de hoop dat het vuil dan oplost. Je kunt proberen je muis uit elkaar te halen, maar soms is dat lastig en zitten er schroefjes verstopt onder de glijvoetjes. Die kun je er beter niet afhalen, want je hebt kans dat je ze niet meer netjes krijgt terug geplakt. Een handig trucje is een stukje dubbelgevouwen papier. Dat trek je door de groeven waardoor je het aangekoekte vuil er uit kunt trekken. Ook tandenstokers en wattenstaafjes komen van pas.

© CIDimport

Met een stukje dubbelgevouwen papier trek je vuiligheid uit de naden van je muis.

Toetsen eruit!

Wil je je toetsenbord echt grondig schoonmaken? Bij een normaal toetsenbord kun je de toetsen er één voor één uitwippen. Doe dit bijvoorbeeld met een oud bankpasje. Gebruik geen metalen schroevendraaier, dan beschadig je de toetsen. Maak voordat je begint even een foto van je toetsenbord, zo weet je later nog op welke plek welke toets hoort. Je kunt de toetsen nu schoonmaken in een afwassopje terwijl je ook de bodemplaat van het toetsenbord onder handen kunt nemen.

Je zou de toetsen zelf in het bestekbakje van je afwasmachine kunnen leggen, kies wel een wasprogramma met een zo laag mogelijke temperatuur. Laat de toetsen goed drogen en druk ze weer op het toetsenbord. Heb je een toetsenbord met laptopachtige toetsen, dan kun je de toetsen beter niet lostrekken. Vaak krijg je ze niet meer goed vast. Ook bij een laptop kun je de toetsen er beter niet aftrekken, ook die zijn weer lastig vast te maken.

© CIDimport

Wip je toetsen er voorzichtig uit om ze schoon te maken.

3 - Scherm schoonmaken

Een scherm wordt snel vies door stof en ander vuil zoals vingerafdrukken. Het is verleidelijk om een schoonmaakspray te pakken en het scherm goed schoon te poetsen. Pas echter op, want moderne monitoren (en televisies) zijn erg kwetsbaar. Gebruik nooit een schoonmaakmiddel dat bedoeld is voor ramen. Daar zitten oplosmiddelen in die de coating van je scherm aantasten. Ook het gebruik van tissues en keukenpapier zijn uit den boze: papier bevat kleine scherpe vezels die je scherm bekrassen waardoor stof er nog sneller aanhecht. Het enige doekje dat in de buurt van scherm mag komen, is een microvezeldoekje. Als je beeldscherm niet heel vies is, dan kun je het scherm schoonmaken met een droog doekje. Maak zo groot mogelijke veeg begingen van links naar rechts en van boven naar onder, ga niet te veel in cirkelvormige bewegingen poetsen.

Is je scherm wat viezer, dan lukt het waarschijnlijk niet met een droog doekje. Sommige monitorfabrikanten raden een speciale monitorspray aan, die zijn doorgaans gemaakt van water gemengd met isopropylalcohol (afgekort IPA). Er zijn ook monitorsprays zonder alcohol, die bestaan grotendeels uit water. Andere monitorfabrikanten raden speciale schoonmaakmiddelen af. Alleen water met eventueel een heel klein beetje afwasmiddel is genoeg om je scherm schoon te maken.

Wij raden je aan om je scherm met alleen water schoon te maken. Je kunt kraanwater gebruiken, maar beter is gedestilleerd of gedemineraliseerd water (ook wel demi-water genoemd). Spuit water of een speciaal schoonmaakmiddel nooit direct op je scherm. Je hebt dan kans dat vocht in kieren loopt waar het niet thuishoort. Spuit of sprenkel een beetje water of schoonmaakmiddel op je microvezeldoekje tot het vochtig is en maak daar je scherm mee schoon. Zet voordat je het scherm gaat schoonmaken het scherm uit. Heb je het scherm net een tijd gebruikt, wacht dan tot het scherm is afgekoeld.

© CIDimport

Kom alleen met een microvezeldoekje in de buurt van je scherm.

Speciale schoonmaakspullen?

Je zult gemerkt hebben dat we je in dit artikel speciale schoonmaakmiddelen niet direct aanraden. Alles wat je nodig hebt voor de grote schoonmaak heb je vermoedelijk al in huis. Het enige dat je uit je keukenkastje met schoonmaakmiddelen nodig hebt, is handafwasmiddel waarmee je een licht zeepsopje maakt. Alle andere reinigingsmiddelen voor in huis, zoals glasreinigers, allesreinigers, spiritus, chloor en vloeibare schuurmiddelen blijven tijdens het schoonmaken van je elektronische apparatuur in je keukenkastje staan.

Het enige dat dergelijke middelen doen is het wegpoetsen van coatings of zelfs oplossen van plastic onderdelen op je pc of randapparatuur. Zelfs het zeepsopje heb je voor veel zaken niet nodig, water is vaak afdoende. Voor je beeldscherm (en televisie) is demi- water het meest geschikt. Deze waters zijn ontdaan van onzuiverheden en drogen op zonder lelijke vlekken. Je kunt demi- water kopen bij de drogist of bouwmarkt, het is bedoeld voor strijkijzers of luchtbevochtigers. Poetsen doe je met een doekje en het enige doekje dat wij aanraden is een microvezeldoekje dat van zichzelf niet krast. Vaak krijg je een dergelijk doekje bij een beeldscherm, televisie of notebook meegeleverd, anders kun je ze op veel plekken kopen.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000