De eerste supercomputer met flashdrives, in de vorm van 1024 ssd’s, gaat in januari in gebruik. Hij krijgt als naam ‘Flash Gordon’, genoemd naar de populaire strip uit de jaren 30.

De supercomputer bevat 1024 flash drives, in totaal 300TB, van Intel (model 710). De Flash Gordon heeft een rekenkracht van meer dan 280 teraflops en is daarmee goed voor de 48ste plek in de top 50 van supercomputers. Niet de snelste dus maar het is dan ook een koopje voor $20 miljoen. Op het gebied van i/o-handelingen (input/output) waarbij de ssd’s een grote rol spelen, is het met 36 miljoen IOPS waarschijnlijk wel de snelste volgens de San Diego Supercomputer Centre (SDSC), de gelukkige eigenaar. Die noemt de supercomputer de grootste en snelste data-warenhuis ter wereld, bedoeld voor wetenschappelijk onderzoek.

Naast de flash drives zit er ook nog voor 4PB aan ‘gewone’ harde schijven in. En 64TB DRAM. Directeur Michael Norman van SDSC ziet de supercomputer als een nieuw soort ruimteschip, dat hem op ontdekkingsreis zal brengen in nieuwe gebieden van de wetenschap. De naam Flash Gordon is daarbij dus ook erg toepasselijk gekozen aangezien de Flash Gordonstrip die in de jaren 30 begon ook over ruimtereizen ging. In de jaren 50 kwam er ook een populaire tv-serie van.

 

 

 

Via: The Register

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000