Evernote vs. Keep vs. OneNote: Wat is de beste notitie-app?

© PXimport

Evernote vs. Keep vs. OneNote: Wat is de beste notitie-app?

Computer accessoires

Geplaatst: 7 mei 2013 - 10:27

Aangepast: 16 november 2022 - 10:04

Redactie Computer!Totaal

Google zorgde onlangs voor opschudding toen het bedrijf haar oude Notebook-service afstofte en opnieuw lanceerde als Keep. Google's nieuwe software wil een graantje meepikken in een ruimte die momenteel gedomineerd wordt door Microsofts OneNote en Evernote. Tijd dus om deze drie notitie-apps eens naast elkaar te leggen.

Je kunt deze tools beschouwen als opgevoerde zelfklevende memoblaadjes. Ze zijn geweldig voor het bijhouden van dagelijkse taken en het opslaan van rich media-content, maar vooral ook om taken te organiseren op het werk.

Of je nou op het punt staat om voor de eerste keer een notitie-app te gebruiken of overweegt om van je huidige notitie-app op een andere over te stappen, je moet eerst nadenken over de functies die je het meest nodig hebt. Zo kan de ene app uitblinken in OCR-ondersteuning, terwijl een andere misschien wel het beste is voor algemene toegang, terwijl een derde ideaal kan zijn voor het delen van content binnen een team. Om je te helpen een weloverwogen beslissing te nemen, kijken we hoe Google Keep, Microsoft OneNote en Evernote presteren in verschillende categorieën.

De prijzen

Google Keep is beschikbaar via het web en als Android-app. Beide versies zijn gratis. OneNote en Evernote hebben web- en app-elementen die je gratis kunt gebruiken, plus betaalde premium-edities.

OneNote is beschikbaar als onderdeel van een Microsoft Office 365 abonnement, vanaf 100 dollar per thuisgebruiker per jaar. Het zit ook gebundeld in Office desktop-suites, vanaf 140 dollar. Als standalone product kost OneNote 2013 70 dollar. Je kunt OneNote gratis gebruiken als web-app via Microsoft SkyDrive, en op Windows Phone, Android, of iOS. De Office-versie biedt extra functies, zoals de mogelijkheid om screenshots of documenten rechtstreeks naar OneNote te sturen of te “printen”.

Evernote is gratis tot en met 60MB aan data per maand. De datalimiet van de Premium-upgrade (5 dollar per maand of 45 dollar per jaar) is 1GB per maand. Je krijgt ook snellere prestaties, betere beveiliging, en meer geavanceerde zoekmogelijkheden. Voor 120 dollar per gebruiker per jaar geeft Evernote for Business IT-beheerders toezicht en controle, met extra opties voor samenwerking.

Winnaar: Alle drie de applicaties hebben gratis opties, dus we kunnen van geen enkele app zeggen dat hij te duur is. Maar wat de betaalde versies betreft, biedt Evernote meer functionaliteit door middel van apps en add-ons.

Platforms en ecosystemen

Met een notitietool wil je onderweg tekst, gesproken notities, afbeeldingen en webpagina’s vast kunnen leggen, ongeacht wat voor toestel je in je hand hebt. Google Keep is het nieuwste platform, en het heeft ook het beperktste bereik: Via internet en Android.

© PXimport

De Evernote-app voor Windows 8.

We hebben geen officiële bevestiging gehad, maar je kunt redelijkerwijs verwachten dat Google uiteindelijk iOS en Windows Phone-versies van de Keep-app zal ontwikkelen. Tot nog toe is Keep het beste geschikt voor Google-gerichte gebruikers die van Google Drive’s online opslag en productiviteitstools gebruikmaken.

OneNote biedt toegang vanaf het web, plus apps voor Windows Phone, Android en iOS. Voor Windows is OneNote beschikbaar binnen Microsoft Office en als de OneNote MX app voor Windows 8. Met uitzondering van OneNote 2013, dat deel uitmaakt van Office 365 of Office 2013, zijn alle andere OneNote-opties gratis. Als je de voorkeur geeft aan diensten en apparaten van Microsoft is OneNote de beste keuze.

Evernote geeft net als Google Keep en OneNote toegang via het web, en biedt tevens native apps voor Android, iOS, Windows Phone en BlackBerry, plus toegewijde clientsoftware voor Windows en Mac OS X. Evernote heeft een uitgebreide gemeenschap ontwikkeld en biedt een verscheidenheid aan eigen apps en apps van derden op haar Trunk website.

Winnaar: Evernote is op meer platforms beschikbaar, en het is niet gebonden aan een specifiek merk.

Organisatie

Met Google Keep kun je in de browser notities bekijken als een lijst of een raster dat op nette zelfklevende memoblaadjes lijkt. Je kunt kleuren aan je notities toekennen, maar je kunt ze niet op volgorde zetten of groeperen.

OneNote en Evernote werken echter met een notitieboek-met-notitieblaadjes metafoor. Je kunt een notitieboek aanmaken voor een specifiek onderwerp – zoals een website project, zomervakantie, of inkomstenbelastingen – en daarbinnen meerdere notities aanmaken.

Met OneNote en Evernote kun je notities ook met trefwoorden taggen. Je kunt in OneNote afzonderlijke notitieboeken creëren. Elk notitieboek kan meerdere secties hebben en elke sectie kan uit meerdere pagina’s bestaan met kleurcodering. Met de desktopversie van OneNote kun je een Section Group aanmaken, het equivalent van het inbedden van een notitieboek in een ander notitieboek. Evernote heeft een vergelijkbare functie die je in staat stelt om notitieboeken te groeperen in zogenaamde Stacks. Gebruikers van Evernote Business kunnen professionele content groeperen in een Business Library.

Het systeem van Keep is alleen goed voor het bijhouden van een klein aantal notities. Als je echt op je notitietool steunt heb je de extra functies van OneNote of Evernote nodig.

Winnaar: Evernote biedt meer functies om je informatie te organiseren.

Rich media

Notitie-apps zijn het sterkst wanneer je ze voor meer dan alleen tekst gebruikt. Met Google Keep op het web kun je alleen maar een afbeelding vanaf je pc toevoegen, terwijl je met de Android-app ook foto’s kunt maken of een audioclip kunt opnemen. Keep transcribeert de audio naar tekst, en zowel de audio als de tekst worden in je notitie ingebed.

© PXimport

Notities in de browser-versie van Google Keep.

Met de gratis versies van OneNote kun je web links, tekst en afbeeldingen invoegen. Met de betaalde OneNote versie die in Microsoft Office zit, kun je ook audioclips aan je notities toevoegen. Met de OneNote desktopsoftware voor Windows kun je een afbeelding scannen en meteen invoegen, of screenclips, Excel-spreadsheets, en andere bestanden toevoegen.

De web-versie van Evernote is vrij beperkt, maar de mobiele apps verzamelen foto’s, audioclips en andere bestanden. Het echte verschil zit hem in Evernote’s ecosysteem van apps, waarmee je bijvoorbeeld bonnetjes direct naar Evernote kunt scannen, of handschrift kunt converteren naar tekst. Zo biedt Evernote’s Penultimate voor de iPad handschriftherkenning, met Skitch kun je afbeeldingen markeren, Web Clipper en EverClip slaan webpagina’s op, en Hello voor de iPhone beheert je contacten. Evernote slaat zelfs handgeschreven notities en audio van digitale Livescribe Sky pennen op.

Functies variëren afhankelijk van de hardware en software die je bij de hand hebt. Zo kun je in zowel de desktopversie van OneNote als de OneNote MX-app voor Windows 8 met behulp van een digitale pen OneNote notities annoteren, maar alleen als je een apparaat met een aanraakscherm en een digitale pen hebt om mee te werken.

Winnaar: Evernote’s ecosysteem van apps breidt haar mogelijkheden met rich media uit.

Tekstbewerking

Hoewel een notitietool niet bedoeld is om je tekstverwerker vervangen, moet het je tekst er beter uit laten zien dan een wirwar van niet goed uitgelijnde karakters. Je probeert immers de boel te organiseren.

Met OneNote voor Android kun je tekst toevoegen, een genummerde lijst, een ongenummerde lijst, of lijst met selectievakjes aanmaken, of een foto invoegen in een notitie. Je kunt de tekst niet formatteren.

OneNote op iOS is vergelijkbaar, maar genummerde lijsten ontbreken, alhoewel de OneNote-app voor Windows Phone het wel mogelijk maakt om genummerde lijsten en tekstopmaak te hebben. De web- en Office-versies van OneNote bieden uitgebreidere mogelijkheden om tekst te bewerken, terwijl de OneNote MX-app voor Windows 8 gebruik maakt van een innovatief radiaal menu voor de opmaak.

Als je op Evernote’s Android- of iOS-app een selectievakje invoegt, creëert Evernote automatisch op elke nieuwe lijn een selectievakje wanneer je op Enter tikt. Op de browser-versie daarentegen, moet je het selectievakje handmatig aan het begin van elke regel toevoegen; als je dit vaak moet herhalen, bereid je dan maar voor op zware ergernis.

Winnaar: Het is logisch dat OneNote, aangeboden door de makers van Word, de meest geavanceerde tekstopmaak biedt.

Zakelijke functies

Google Keep heeft geen zakelijke functies of tools voor IT-beheerders. Althans, nog niet.

OneNote ondersteunt daarentegen managementfuncties via SharePoint of SkyDrive Pro. De IT-beheerder kan bedrijfsgegevens die daar zijn opgeslagen beheren, net als gebruikerstoegang met Active Directory en Group Policy. Je kunt notitieboeken met het hele bedrijf delen, of met bepaalde personen of teams. Individuen kunnen hun persoonlijke OneNote notitieboeken op SkyDrive benaderen, alsook de bedrijfsnotitieboeken waarvoor ze toestemming hebben op SharePoint of SkyDrive Pro.

© PXimport

Content in de browser-versie van Microsoft's OneNote.

Net als OneNote, stelt Evernote Business bedrijven in staat om notities en gegevens met betrekking tot het bedrijf te beheren, terwijl individuele gebruikers buiten de greep van de IT-beheerder persoonlijke notities en notitieboeken kunnen creëren en onderhouden.

Winnaar: Evernote is eenvoudiger te beheren dan de SharePoint of SkyDrive Pro back-end voor OneNote.

Datamanagement

Wanneer je intensief gebruikmaakt van een notitietool wordt het al snel een onmisbare opslagplaats van gegevens. Je moet erop vertrouwen dat de dienst zal blijven bestaan, en dat je nog bij je gegevens kunt, mocht dat niet het geval zijn.

Houd er rekening mee dat Google wispelturig kan zijn. Het bedrijf heeft al meer dan 70 functies of diensten afgeschaft sinds het in 2011 met haar “grote schoonmaak” begon (rust zacht, Google Reader).

Met zowel Evernote Business als OneNote met SharePoint of SkyDrive Pro zijn zakelijke gegevens het eigendom van de werkgever en blijven deze onder het toezicht van de IT-beheerder. Als een gebruiker een bedrijf verlaat heeft hij of zij niet langer toegang tot de notitieboeken en gegevens van het bedrijf, maar deze persoon behoudt dan wel toegang tot zijn of haar persoonlijke notities.

Als een Office 365-abonnement vervalt, wordt de lokaal geïnstalleerde OneNote-software teruggeschakeld op de alleen-lezen-modus. De data staat echter nog gewoon op SkyDrive, en je kunt nog steeds gebruik maken van OneNote via de browser of met mobiele apps.

Alle drie de diensten vermelden duidelijk dat je zelf de eigenaar van je gegevens bent. Dit biedt echter weinig troost als het bedrijf over de kop gaat of de dienst beëindigd wordt.

Winnaar: Gelijkspel. Alle drie de diensten waarborgen het eigendom van de gegevens op ongeveer dezelfde manier, maar bieden geen mogelijkheid om je gegevens buiten hun eigen formaten te exporteren of te archiveren.

De kampioen

Google Keep, Microsoft OneNote, en Evernote hebben stuk voor stuk hun eigen voordelen. Tenzij je Google-gericht of Microsoft-centrisch bent is Evernote echter de meest diverse en capabele dienst.

Google Keep is leuk en eenvoudig, maar de mogelijkheden zijn zeer beperkt.

OneNote is een bijzonder product en komt op de tweede plaats te staan, na Evernote. Hoewel OneNote voor een verscheidenheid aan platforms en apparaten beschikbaar is, is het is nog altijd een tool van Microsoft, dus het heeft niet de platform-agnostische benadering en sterke ondersteuning van derden die Evernote zo krachtig maken.

Winnaar: Evernote biedt gebruikers gratis een sterk notitieplatform, samen met maatwerk en uitgebreide mogelijkheden door middel van apps en add-ons. Bovendien is Evernote’s versie voor bedrijven eenvoudig en betaalbaar.

Dit is een vrij vertaald artikel van onze zustersite PCWorld.com, geschreven door Tony Bradley (@bradleystrategy). De mening van de auteur komt niet per definitie overeen met die van ComputerTotaal.nl en genoemde prijzen zijn afkomstig uit de Verenigde Staten.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000