Denon HEOS 5 - Sterke concurrent voor Sonos

© PXimport

Denon HEOS 5 - Sterke concurrent voor Sonos

Computer accessoires

Geplaatst: 15 november 2014 - 07:00

Aangepast: 24 november 2022 - 11:08

Jeroen Boer

Sonos kun je beschouwen als de uitvinder van moderne multiroom geluidssystemen. Hun systeem is bijna tien jaar op de markt en inmiddels zijn er veel meer fabrikanten actief. Onlangs stapte ook de bekende audiofabrikant Denon met het merk HEOS in deze markt. Hoe doet Denon het met HEOS?

Denon heeft voor HEOS goed naar Sonos gekeken. Net als Sonos bestaat het assortiment van HEOS uit drie luidsprekersystemen, een muziekstreamer die je op een bestaand stereosysteem kunt aansluiten en een versterker die je op normale luidsprekers kunt aansluiten. De door ons geteste HEOS 5 is de middenmoter in het aanbod van Denon. Lees ook: Sonos PLAY:1 - Compacte luidspreker voor iedere ruimte

Qua naamgeving lijkt hij op de Sonos PLAY:5 en waarschijnlijk niet geheel toevallig is het prijskaartje ook hetzelfde. Sonos denkt er het zijne van en heeft Denon aangeklaagd omdat ze HEOS teveel op Sonos vinden lijken.

© PXimport

De HEOS 5 heeft een strak ontworpen behuizing.

Ontwerp

De HEOS 5 bevat twee tweeters, twee drivers en een passieve radiator. De voorkant en achterkant bestaan vrijwel volledig uit luidsprekerdoek. Vanaf de zijkant gezien is de behuizing driehoekig van vorm. Alle designelementen samen geven de HEOS 5 een subtiele, maar stijlvolle uitstraling. Aan de zijkant zijn knoppen geplaatst voor de volumebediening terwijl we aan de achterkant een netwerkaansluiting, usb-poort en 3,5mm-geluidsingang zien.

Opvallend is dat Denon een handgreep heeft verwerkt in de achterkant, kennelijk beogen ze dat je de HEOS 5 op meerdere plekken in je huis gebruikt. Dat is niet heel handig, want de HEOS 5 heeft netspanning nodig. Wat een beetje afbreuk doet aan het fraaie ontwerp is de losse en forse voedingsadapter, van het formaatje laptopvoeding. Dat maakt het verplaatsen van de HEOS 5 nog lastiger, want waarschijnlijk wil je de voeding netjes wegwerken waardoor je er niet eenvoudig meer bij kunt.

© PXimport

In de achterkant is een handgreep verwerkt.

Installatie

De installatie van een HEOS-luidspreker is niet heel moeilijk, maar wel een beetje vreemd. Je moet de meegeleverde 3,5mm-geluidskabel aansluiten op je smartphone of tablet en vervolgens op de HEOS-luidspreker. Via geluidssignalen worden de configuratiegegevens voor wifi vervolgens verzonden naar de HEOS.

De HEOS maakt gebruik van je normale wifi-netwerk, dus je moet zorgen voor een goede dekking op de beoogde plek. Je kunt de HEOS ook bedraad aansluiten op je netwerk. De duidelijke app is onderverdeeld in drie tabbladen waar je speakers kunt groeperen, muziek kunt kiezen en de huidige afspeellijst ziet. Helaas zijn er geen programma's voor Windows of OS X.

© PXimport

Voor de installatie sluit je een geluidskabel aan. De app zelf is verdeeld in drie tabbladen en erg overzichtelijk.

Muziek streamen met de HEOS 5

Belangrijk aan een streamingsysteem zijn de streamingdiensten die ondersteund worden. De belangrijkste dienst van dit moment, Spotify, wordt gelukkig ondersteund. Ondersteuning wordt geboden in de vorm van Spotify Connect waarbij je Spotify's eigen app gebruikt. Dat heeft als voordeel dat je alle mogelijkheden van Spotify kunt gebruiken, bij Sonos kan dat bijvoorbeeld niet.

Het nadeel is dat je vanaf Spotify niet verschillende liedjes naar verschillende luidsprekers kunt sturen. Wel kun je hetzelfde liedje naar gegroepeerde luidsprekers sturen. Na de keuze in de Spotify-app, kun je de basisbediening eventueel via de HEOS-app uitvoeren.

Naast Spotify worden Deezer, Napster en TuneIn via de HEOS-app ondersteund. Het afspelen van eigen muziek is uiteraard ook mogelijk en kan op verschillende manieren. Je hebt toegang tot DLNA-mediaservers, lokale muziek op je tablet of smartphone en muziek vanaf een usb-stick die je verbindt met een HEOS-luidspreker. Eventueel kun je ook een apparaat via de lijningang aansluiten.

De geluidskwaliteit van de HEOS 5 is uitstekend. Muziek klinkt helder en de laagweergave is dik in orde, waardoor de HEOS 5 alle muziekgenres probleemloos aankan. Kwalitatief is de geluidsweergave vergelijkbaar met Sonos' PLAY:5.

© PXimport

Je hebt toegang tot vier streamingdiensten en je eigen muziek.

Conclusie

Denon zet met HEOS een sterke nieuwkomer in de steeds vollere multiroom-geluidsmarkt neer. De HEOS 5 is fraai ontworpen en klinkt erg goed. De apps voor iOS en Android werken prettig. Helaas biedt Denon geen programma's voor Windows of OS X waardoor je altijd je smartphone of tablet nodig hebt voor de bediening. HEOS ondersteunt momenteel slechts vier streamingdiensten, maar gelukkig zitten daar wel Spotify en Deezer bij. Prettig is dat Spotify Connect wordt gebruikt, waarmee je toegang hebt tot alle mogelijkheden van Spotify.

8,0

ONS OORDEEL

Pluspunten

Geluidskwaliteit

Mooie behuizing

Duidelijke app

Spotify Connect

Minpunten

Geen Windows- of OS X-app

Weinig muziekdiensten

Conclusie

Specificaties ------------- **Prijs:** € 399,- **Kleur:** Zwart of wit **Aansluitingen:** 10/100-netwerkaansluiting, usb-poort, 3,5mm-geluidsingang **Draadloos:** 802.11a/b/g/n **Streamingdiensten:** Spotify, Deezer, Napster en Tunein **Audioformaten:** Mp3, wma, aac, flac, wav **Afmetingen:** 29,4 x 20,9 x 16,6 cm **Gewicht:** 3 kg...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000