ASUS ZenBook Pro UX501J - Krachtige ultrabook met UHD

© PXimport

ASUS ZenBook Pro UX501J - Krachtige ultrabook met UHD

Computer accessoires

Geplaatst: 15 juni 2015 - 11:06

Aangepast: 24 november 2022 - 11:25

Jeroen Boer

De combinatie van vormgeving, naamgeving en specificaties maakt duidelijk dat de ZenBook Pro ASUS' antwoord op Apples MacBook Pro is. Maakt ASUS indruk met deze premium ultrabook?

Uiterlijk stelt ASUS in ieder geval niet teleur. De aluminium behuizing ziet er fraai uit. Op de achterkant van de schermdeksel heeft ASUS het cirkelvormige patroon geëtst dat we op vrijwel alle ZenBooks terugzien. Doorgaans staat een metalen behuizing garant voor een stevige notebook. Helaas kun je bij deze ZenBook Pro de behuizing op sommige plekken wel behoorlijk indrukken. De ZenBook Pro weegt 2,27 kilogram. Niet heel licht, maar voor het formaat prima.

© CIDimport

Op de achterkant heeft ASUS het kenmerkende cirkelvormige patroon geëtst.

De toetsen zijn net als de behuizing aluminiumkleurig, iets dat ik niet heel fraai vind. Het toetsenbord is gelukkig wel voorzien van verlichting. ASUS gebruikt een glazen touchpad dat prima werkt. De ZenBook Pro bevat met een Core i7, 16 GB RAM, een SSD en een NVIDIA GeForce GTX 960M behoorlijk krachtige hardware. Qua uitbreidingspoorten biedt de notebook genoeg mogelijkheden, al ontbreekt een netwerkaansluiting. ASUS levert wel een VGA-adapter en een usb-ethernetadapter mee. Waarschijnlijk zul je de adaptertjes niet vaak nodig hebben, maar het is wel handig als je je laptop wilt aansluiten op een beamer of een hoop bestanden wilt kopiëren. Het netwerkadaptertje is helaas wel een 10/100Mbit/s-model. Jammer, want gigabit over usb 3.0 is prima mogelijk.

© CIDimport

Het toetsenbord heeft dezelfde kleur als de behuizing.

Hoge resolutie, lage helderheid

Het scherm heeft een UHD-resolutie van 3840 x 2160 pixels. Het scherm staat hiermee garant voor een indrukwekkend en haarscherp plaatje. Ter vergelijking: dat is zelfs flink hoger dan het Retina-scherm op de MacBook Pro dat een resolutie van 2880 x 1800 pixels heeft. Gelukkig zijn de beeldelementen niet overdreven klein, maar wordt de hoge resolutie gebruikt om alles lekker scherp weer te geven. Windows 8.1 kan inmiddels best goed omgaan met een UHD-resolutie, al zitten er nog wel elementen in het besturingssysteem die of heel wazig of juist heel klein worden weergegeven. Qua inkijkhoek en kleuren is het scherm prima. Het grootste nadeel is dat de schermhelderheid niet heel hoog is, iets dat in combinatie met de spiegelende aanraaklaag in sommige omstandigheden erg hinderlijk kan zijn. Zeker in een fel verlichte kantooromgeving komt de UX501J eigenlijk een tandje te kort qua helderheid.

© CIDimport

Het scherm is goed, maar de helderheid had in combinatie met de spiegelende afwerking hoger gekund.

Prestaties

De ZenBook Pro bevat met een Core i7, 16 GB RAM, een SSD en een NVIDIA GeForce GTX 960M behoorlijk krachtige hardware. De prestaties in zowel benchmarks als tijdens het werken met de ultrabook zijn dan ook prima. De GeForce GTX960M is in de meeste spellen geschikt voor gamen in een Full HD-resolutie, al zul je bij de zwaarste spellen het detail of de resolutie moeten terugschroeven. Gamen in volledig UHD kun je overigens vergeten, daar is de GTX 960M niet geschikt voor. Zelfs voor heel krachtige desktopkaarten is dat een flinke kluif. De SSD in ons testexemplaar is afkomstig van SanDisk en is een M.2-uitvoering die gebruik maakt van de SATA-interface. De SSD is qua prestaties niet heel bijzonder, maar zoals je misschien wel weet maakt dit in de praktijk binnen een bepaalde bandbreedte niet zo heel veel uit.

Helaas stelt de ultrabook qua accuduur wel een beetje teleur. ASUS belooft een accuduur van zo'n zes uur, maar een uurtje of vijf is bij normale werkzaamheden realistischer. Deze korte werktijd is een tegenvaller, want de accu is met een capaciteit van 93 Wh fors. Vermoedelijk zorgt de aansturing van het UHD-scherm voor een hoger energieverbruik. Tijdens licht gebruik is de ZenBook Pro niet hoorbaar, maar bij een wat zwaardere belasting slaat de koeling wel hoorbaar aan.

Conclusie

De ASUS ZenBook UX501J is een fraaie 15inch-ultrabook die opvalt door zijn UHD-scherm dat tevens is voorzien van een aanraaklaag. Natuurlijk is de prijs van ongeveer 1750 euro niet heel laag, maar je krijgt er wel naast het scherm ook krachtige hardware voor terug. Zo is de ultrabook met een Core i7, SSD en NVIDIA GeForce GTX 960M lekker snel. Het is kortom een fraaie ultrabook, maar een paar puntjes hadden wat mij betreft nog net wat beter gekund. Zo had de maximale helderheid wel wat hoger kunnen zijn en de werktijd van vijf uur zou ook wel minstens twee uurtjes langer mogen zijn. Als ASUS daarnaast de behuizing op de zwakke punten versterkt, zou de ZenBook Pro helemaal fraai zijn.

7,0

ONS OORDEEL

Pluspunten

UHD-scherm

Krachtige hardware

Fraai ontwerp

Minpunten

Accuduur

Behuizing op punten flexibel

Maximale helderheid

Conclusie

ASUS ZenBook Pro UX501J ----------------------- **Prijs:** € 1749,- **Processor:** Intel Core i7-4720HQ **RAM:** 16 GB **Opslag:** 256 GB SSD **Grafisch:** Intel HD Graphics 4600 en NVIDIA GeForce GTX 960M **Camera:** HD Web Camera **Beeldscherm:** 15,6 inch UHD-aanraakscherm (3840 x 2160 pixels) **Draadloos:** 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.0 **Afmetingen:** 38,3 x 25,5 x 2,1 cm **Gewicht:** 2,27 kilogram **Accu:** 96 Wh **Besturingssysteem:** Windows 8.1...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000