Amazon Kindle (2022) - Weinig vernieuwende e-reader

Amazon Kindle (2022) - Weinig vernieuwende e-reader

Geplaatst: 25 januari 2023 - 18:30

Joris Peterse

De nieuwste Amazon Kindle e-reader is eigenlijk niet te onderscheiden van zijn voorgangers. En om eerlijk te zijn is dat prima zo. Je leest er meer over in deze Amazon Kindle (2022) review.

8,0

ONS OORDEEL

Amazon Kindle (2022)

Pluspunten

Prijs

Leescomfort

Nachtlampje

Minpunten

Lastig eigen boeken te importen

Account vereist

Conclusie

Ben je op zoek naar een e-reader, dan ben je zowel bij Amazon Kindle als Kobo aan het goede adres. Deze Amazon Kindle valt positief op door zijn lage prijs en no-nonsense eigenschappen. Het maakt de Kindle misschien wel de beste optie voor wie nu een e-reader zoekt. ...
Lees meer

Als je op zoek bent naar een e-reader kom je eigenlijk bij twee merken. Kobo of Amazon. Toegegeven, Storytell heeft ook een e-reader, maar die is eigenlijk te gemankeerd om echt serieus te nemen. Deze e-reader werkt namelijk alleen als je ook een abonnement hebt op dezelfde dienst.

Zowel Kobo als Amazon bieden e-readers aan waarmee je heerlijk comfortabel boeken leest dankzij een speciaal e-inkscherm dat geen licht uitstraalt. In praktijk leest het even prettig af als papier. En dankzij de ingebouwde boekenwinkel heb je een enorme bibliotheek tot je beschikking. Bovendien kun je bij beide merken ook gewoon je eigen e-books op het apparaat kopiëren. Hier heeft Kobo wel een streepje voor ten opzichte van Amazon’s Kindle. De Kindle accepteert alleen epubbestanden die je via het pc-programma Calibre op je reader zet. Bij een Kobo kun je met meerdere bestandstypes overweg, die je gewoon kopieert en plakt.

De Amazon Kindle is een bibliotheekje op zakformaat.

Verschil Kindle en Kobo

Het grote verschil tussen deze nieuwe Kindle en Kobo is eigenlijk dat Amazon niet zoveel vernieuwt. Kobo probeert hard de e-reader te vernieuwen, zonder succes. Wellicht is het ook een productgroep waar weinig aan te vernieuwen valt op dit moment. Natuurlijk, een e-ink-kleurenscherm zou een welkome vernieuwing zijn, maar zover zijn we helaas nog steeds niet. Kobo probeert te vernieuwen door bijvoorbeeld de e-reader ook dienst te laten doen als kladblok (met stylus en al). Dat kwam niet lekker uit de verf: het apparaat en scherm zijn hier gewoonweg te traag voor. Ook probeerde Kobo te vernieuwen door luisterboeken afspeelbaar te maken. Slim bedacht, rampzalig uitgewerkt: alleen luisterboeken van Kobo’s eigen dienst mochten afgespeeld worden en een audio-aansluiting ontbreekt.

Kobo laat zien dat vernieuwing in de productcategorie eigenlijk alleen maar werkt als het goed wordt uitgevoerd en écht iets toevoegt. Amazon brengt dat in praktijk, door de nieuwste Kindle basaal te houden. Gewoon een e-reader, waarop je comfortabel boeken leest.

Wat is er nieuw aan de Amazon Kindle (2022)?

Het zegt overigens niet dat Amazon helemaal niets gedaan heeft aan deze nieuwe uitvoering. Er was wel een update nodig op sommige gebieden. Zo is de nieuwe Kindle-uitvoering voorzien van een usb-c-aansluiting en het 6 inch beeldscherm heeft een hogere resolutie (1448 x 1072, nét geen full-HD dus). Dat leest prettiger weg.

Het opslaggeheugen is verhoogd naar 6GB, wat genoeg is voor meerdere boekenkasten vol aan e-books en ook de accucapaciteit is verhoogd. Volgens Amazon gaat de accu zo’n zes weken mee, maar dit is natuurlijk zeer afhankelijk van hoeveel je leest en of je je leesvoortgang synchroniseert. Zo merkte in praktijk dat als je de wifi uit laat je langer door kunt lezen zonder dat je echt iets mist. Tenzij je de Kindle-app gebruikt om bijvoorbeeld op je tablet of telefoon te lezen.

 Lezen op de Amazon Kindle (2022)

Eigenlijk werkt de Amazon Kindle een beetje als een kleine tablet. Alleen door het e-inkscherm reageert het allemaal iets minder snel. Het scherm is wel volledig anders dan van een smartphone of tablet. Het e-inkscherm van een e-reader zendt geen licht uit, waardoor het comfortabel is voor de ogen en het net als papier afleest. Wel fijn is dat de Kindle beschikt over een nachtlampje, dat op het scherm schijnt, en dus niet op je ogen.

Prettige toevoeging is ook de donkere modus. Hiermee lees je in feite witte letters op een zwarte achtergrond af. Het is even wennen, maar het kan ook best prettig lezen in (je raadt het al) donkere omstandigheden.

De e-reader houdt prettig vast door zijn lichte gewicht en brede schermranden. In combinatie met het prettige e-inkscherm en leeslampje ideaal voor zijn taak. Neem je de reader graag mee in een tas, dan is een hoesje wel aan te bevelen. Amazon verkoopt zelf een sleep cover die het scherm beschermt en aanzet wanneer je deze openklapt.

Conclusie: Amazon Kindle (2022) kopen?

Ben je op zoek naar een e-reader, dan ben je zowel bij Amazon Kindle als Kobo aan het goede adres. Deze Amazon Kindle valt positief op door zijn lage prijs en no-nonsense eigenschappen: geen geforceerde vernieuwing zoals Kobo tevergeefs tracht. Het maakt de Kindle misschien wel de beste optie voor wie nu een e-reader zoekt. Heb je echter al een e-reader, dan biedt deze Amazon Kindle geen eigenschappen om een upgrade te verantwoorden. Kleine nadelen zijn er wel: de e-reader ondersteunt alleen e-pubs, het is gedoe om eigen boeken op het apparaat te zetten en een Amazon-account is vereist.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000