Review Philips 55PUS8807/12 – Heeft hij echt alles?

© PXimport

Review Philips 55PUS8807/12 – Heeft hij echt alles?

Televisie

Geplaatst: 17 juli 2022 - 12:41

Aangepast: 13 januari 2023 - 19:50

Eric Beeckmans

Welke tv biedt een uitstekende combinatie van beeld, geluid, features, én prijs? Welke tv zou je aan vrienden en familie aanraden? Op die vraag hoopt Philips met de Performance-serie het antwoord te bieden. Maar is de 55PUS8807 ook echt zo’n uniek aanbod?

7,0

ONS OORDEEL

Philips 55PUS8807/12

Pluspunten

Stijlvol ontwerp

Driezijdige Ambilight

Kijkhoek, beeldverwerking, bewegingsscherpte

Minpunten

Beperkt contrast en zwartdetail

HDR mist impact

Kalibratie moet beter

Meer weten? Bekijk alle specificaties

Laagste prijzen & actuele levertijden

Bekijk alle prijzen en winkels

Conclusie

Philips koos voor de 55PUS8807/12 bewust een type scherm met brede kijkhoek, maar een wat beperkt contrast. Het scherm levert een mooi kleurbereik, en al is de piekhelderheid net wat bescheiden voor HDR-beelden, met Dolby Vision en HDR10+-content komt hij nog verrassend goed uit de hoek. De P5 processor zorgt voor prima beeldverwerking, en dankzij het 120 Hz-paneel zal hij ook sportfans plezieren. Staat er ook een spelconsole in de woonkamer? Twee HDMI 2.1-aansluitingen zijn klaar voor 4K120-gaming, met lage input-lag. De audioprestaties stellen niet teleur, maar stijgen anderzijds niet boven de middelmaat uit. Een goede soundbar kan dat oplossen, en dankzij DTS Play-Fi zijn er ook draadloze multiroom mogelijkheden. Aan streamingopties geen gebrek, Android TV biedt een enorm aanbod. Kortom, deze Philips is geen topkeuze voor de filmliefhebber, maar een prima optie als je op zoek bent naar een familie-tv met een uitgebreid feature-aanbod en exclusief tintje geleverd door Ambilight....
Lees meer

Een lichtzilveren centrale voet en een fijn, zilverkleurig kader dat de tv scherp en duidelijk aflijnt. Zelfs als je op zoek bent naar een premium design kan deze Philips wel voldoen aan de vraag. Enkel zijn profiel verraadt dat het geen topmodel is, hij is iets minder slank dan gehoopt, maar de lichte buiging van de achterzijde verbergt dat goed. De aansluitingen staan naar onder en opzij gericht, dus wandmontage kan je zeker overwegen.

Ambilight blijft een exclusieve Philips feature. En het moet gezegd, zet Ambilight aan en de tv maakt onmiddellijk een wat luxueuzere indruk. Deze driezijdige versie is enkel aan de onderzijde niet verlicht. Ambilight heeft over de jaren steeds meer opties gekregen. Zo is er dit jaar Ambilight Aurora bijgekomen. Zet een van de ingebouwde sfeerbeelden of bewegende scènes op het scherm en samen met Ambilight verandert dat je tv in prachtig decoratief onderdeel van je interieur wanneer je geen tv kijkt. Daarnaast kan je Ambilight nog steeds gebruiken als loungelamp, is er AmbiWakeup en AmbiSleep, en kan je Ambilight ook op muziek laten reageren. Wil je nog iets verder gaan? Dan kan je Ambilight zelfs verbinden met je Philips Hue lampen.

© PXimport

Android TV én goede gamerfeatures

Het toestel beschikt over een enkelvoudige DVB-T2/C/S2-tuner en een CI+-slot. Je kan eventueel opnemen of pauzeren met behulp van een USB harde schijf. Live tv neemt steeds meer een stap terug voor streaming, en gaming is in heel wat woonkamers doorgedrongen. Aan al die vragen kan deze Philips uitstekend voldoen. Hij beschikt over vier HDMI-aansluitingen, waarvan er twee 48Gbps bandbreedte leveren, en dus klaar zijn voor je 4K120 gaming-sessies. Ze ondersteunen ook VRR (HDMI VRR, AMD Freesync) voor een vloeiende spelervaring en de input-lag is uitstekend (17,9 ms in 4K60 en 8,6 ms in 2K120). Op een van deze twee aansluitingen kan je eARC gebruiken, de anderen leveren ARC. Via het Game Dashboard pas je gemakkelijk wat beeldinstellingen aan of kijk je na aan welke framerate het game werkt.

Aan streamingapps is er geen gebrek. Android TV biedt nagenoeg alle populaire apps en dan nog wat extra. Voor een volledige mediaspeler kan je steeds kiezen voor VLC, maar de Philips mediaspeler ondersteunt ook bijna alle formaten, al ontbrak het vroeger erg populaire Divx/Xvid. De ingebouwde Chromecast functie is ideaal als je liever zoekt op je smartphone en de video vervolgens cast naar de tv. Dankzij DTS Play-Fi kan je eenvoudig en draadloos compatibele surroundspeakers aansluiten, of de audio van je tv naar een draadloze speaker in de keuken of je smartphone sturen. Al die functies werken bovendien erg vlot dankzij een krachtige quad core chipset onder de motorkap.

De afstandsbediening zal geen prijzen winnen voor innovatieve aanpak, maar hij werkt wel prima. De toetsen zijn misschien wat klein, maar er is voldoende ruimte tussen om een foute toetsaanslag te vermijden. De vier sneltoetsen bovenaan zijn voor Netflix, Prime Video, Rakuten TV en de Philips app-gallery. Die laatste hadden we wel liever vervangen zien door een Disney+ toets.

© PXimport

Krachtige P5-processor voor beeldverwerking

De Philips P5 beeldprocessor levert al enkele jaren erg goed resultaten. Upscaling, ruisonderdrukking, deinterlacing, al die taken voert hij uitstekend uit. We hadden alleen nog graag gezien dat Philips een beter MPEG-ruisfilter implementeerde. Deze versie heeft het moeilijk om blokvorming en/of kleurbanden weg te werken. Sportfans mogen uitkijken naar een heel goede bewegingsscherpte. De processor grijpt niet alleen heel snel in, maar kan ook heel snelle actiebeelden goed verwerken. De actie blijft scherp in beeld, zonder stotter of lastige fouten in beeld.

Prima kijkhoek

Omdat de PUS8807 mikt op een functie als familie-tv koos Philips voor een S-IPS-scherm met een ruime kijkhoek maar matig contrast. De kijkhoek is in elk geval prima, zelfs vanuit een redelijke ruime hoek bewaart het scherm de kleurweergave. De schermuniformiteit in donkere beelden is minder goed (dit kan verschillen van toestel tot toestel). We zien bovenaan het scherm wat heldere vlekken waar de direct LED-achtergrondverlichting wat doorschijnt. Dat kan storend zijn bij films, omdat de vlekken extra opvallen in de zwarte banden boven en onder het beeld. In heldere beelden is de uniformiteit goed, maar zien we een beetje ‘dirty screen’ effect.

Deze Philips levert een ANSI-contrast van ongeveer 1.200:1, voor een IPS-scherm is dat prima. Met de Contrastmodus in de “optimaal beeld” instelling gebruikt het toestel ook een dimming techniek, maar zonder zones. Het hele scherm wordt gedimd afhankelijk van wat er in beeld te zien is. Daarmee win je wat contrast, tot 3.000:1, maar belangrijker is dat je in donkere scènes wat meer diepte krijgt door de beter zwartweergave. We activeerden ook Dynamisch Contrast om schaduwnuances beter zichtbaar te maken. Met die aanpassingen wordt het beeld al heel wat interessanter. Wil je nog iets meer uit het scherm en de processor halen kan je zelfs HDR Upscaling activeren.

De Films-beeldmode lijdt wat onder te warme kleurtemperatuur, waardoor veel kleuren iets te veel rood getint zijn, helaas ook zichtbaar in de huidskleuren. Stoort het je echt, schakel de kleurtemperatuur dan naar “normaal”.

© PXimport

Hoe zit het met HDR-weergave?

Meer en meer streaming en gaming content is beschikbaar in HDR, dus dat is belangrijk. De PUS8807 heeft een voldoende ruim kleurbereik (90% P3), maar de piekhelderheid van ongeveer 400 nits is wat teleurstellend, ook al kan hij die zelfs op een volledig wit scherm halen. Daar zien toch liever een goede 500 nits om HDR wat extra punch te geven, zeker gezien ook het contrast van dit toestel een impactvolle weergave in de weg staat. Goede tonemapping kan in zo’n geval nog veel goedmaken, maar ook daar zien we nog veel ruimte voor verbetering. Het toestel houdt rekening met de HDR-metadata, maar probeert het beeld helderder te maken. Daardoor werd de kleurweergave fletser, maar verschenen er ook kleurbanden in beeld. Uiteindelijk schakelden we HDR Perfect uit, dat kost wat helderheid maar leverde een veel aangenamer en kleurrijker beeld, zonder storende fouten. Het is zeker niet uitgesloten dat Philips dit nog kan verbeteren via software updates. Het toestel heeft voor HDR wel een belangrijke troef, het ondersteunt naast HDR10 en HLG ook de formaten met dynamische metadata, HDR10+ en Dolby Vision. Vooral Dolby Vision maakt heel veel goed, die content haalt het beste uit het toestel naar boven.

Conclusie

Philips koos voor de 55PUS8807/12 bewust een type scherm met brede kijkhoek, maar een wat beperkt contrast. Het scherm levert een mooi kleurbereik, en al is de piekhelderheid net wat bescheiden voor HDR-beelden, met Dolby Vision en HDR10+-content komt hij nog verrassend goed uit de hoek. De P5 processor zorgt voor prima beeldverwerking, en dankzij het 120 Hz-paneel zal hij ook sportfans plezieren. Staat er ook een spelconsole in de woonkamer?

Twee HDMI 2.1-aansluitingen zijn klaar voor 4K120-gaming, met lage input-lag. De audioprestaties stellen niet teleur, maar stijgen anderzijds niet boven de middelmaat uit. Een goede soundbar kan dat oplossen, en dankzij DTS Play-Fi zijn er ook draadloze multiroom mogelijkheden. Aan streamingopties geen gebrek, Android TV biedt een enorm aanbod. Kortom, deze Philips is geen topkeuze voor de filmliefhebber, maar een prima optie als je op zoek bent naar een familie-tv met een uitgebreid feature-aanbod en exclusief tintje geleverd door Ambilight.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000