Dit heb je aan een Amazon Prime-abonnement

© PXimport

Dit heb je aan een Amazon Prime-abonnement

Geplaatst: 31 augustus 2022 - 09:37

Aangepast: 25 november 2022 - 11:46

Laura Jenny

Met Amazon Prime kun je talloze films en series streamen, maar er is nog veel meer mogelijk met een abonnement. Zo kun je genieten van allerlei kortingen op Amazon Prime Day op 21 en 22 juni. Is Amazon Prime iets voor jou?

Op 21 juni begint Amazon Prime Day 2021. Dan is er via de webshop van Amazon een groot aantal deals te scoren op techgebied. Deze deals gelden exclusief voor Amazon Prime-leden.

Het grootste nadeel van Amazon Prime is natuurlijk dat het geld kost, want je betaalt maandelijks voor deze dienst. Je kunt eerst een maand gratis gebruikmaken van Prime, maar vervolgens betaal je 2,99 euro per maand. Een interessant bedrag, want het ligt lager dan zowel Netflix als Disney+. Bovendien is Amazon Prime niet alleen de video-streamingdienst, want in die maandelijkse zes euro zit ook een Prime-abonnement op winkelplatform Amazon en meer. Wat precies, dat zetten we eerst uiteen.

Winkelen met Prime

Dat Prime-abonnement op de webwinkel Amazon, betekent dat je veel spullen (meer dan 1 miljoen, herkenbaar aan het Prime-logo) die je op Amazon koopt binnen 1 dag in Nederland geleverd kunt krijgen. Hierbij komen bovendien geen verzendkosten kijken, waardoor even snel één ding bestellen aantrekkelijker wordt gemaakt. Daarnaast krijg je een half uur eerder toegang tot Lightning Deals, wat een soort dagdeals zijn van Amazon. Op de speciale Prime-day van Amazon kun je bovendien rekenen op Lightning Deals, exclusief voor Prime-leden. Let op: je shopt trouwens niet op Amazon.nl (al is dat ook mogelijk, maar dat richt zich vooral op ebooks), maar gaat naar amazon.de/nederlands. Het is de Duitse Amazon die ingericht is voor Nederland, vandaar dat de levering van niet-Prime-pakketjes doorgaans meestal 2 of meer dagen in beslag neemt.

Dit heb je aan een Amazon Prime-abonnement-18699960

© PXimport

Gamen met Prime

Het andere voordeel is dat je gratis van Twitch Prime gebruik kunt maken. Twitch is een gamestreamingplatform dat is gekocht door Amazon en waar bekende gamers als Ninja hun carrière zijn begonnen. Met Twitch Prime krijg je gratis gamegoodies en verrassingen. Je kunt streams op Twitch kijken zonder advertenties, je hoeft geen geld te betalen om je op kanalen te abonneren en je krijgt er korting mee op fysieke games op Amazon.

Foto’s opslaan met Prime

Daarnaast kun je ook nog gebruikmaken van Amazon Cloud Drive. Het zit inclusief Prime en je kunt er onbeperkt foto’s op opslaan. Er is wel een beperking, namelijk dat de video of documenten in totaal 5GB mogen beslaan. Amazon Prime Photos is dus voornamelijk bedoeld voor kiekjes. Helaas niet om je eigen films en series in op te slaan.

Amazon Photos is beschikbaar op de desktop, maar ook op smart-tv’s en je smartphone. Als je overal inlogt met hetzelfde account, heb je overal toegang tot je foto’s. Het kan wat tijd kosten om alles in mappen te zetten en precies zo te ordenen als je wenst, maar het kan je -zeker als je echt alleen foto’s opslaat, veel geld schelen aan cloudopslagdiensten. Meer lezen over Amazon Photos? Sla dit artikel er dan eens op na.

Series en Films met Prime

Een van de beste deals is dat Amazon Prime inclusief Prime Video komt (of andersom, het is maar net waar je het aanschaft). Deze Netflix-achtige streamingdienst heeft succesvolle eigen series en films in zijn bibliotheek, maar ook een heleboel films en series van andere filmhuizen. Er is qua content een heleboel te zien en Netflix mag dan de koning der streamingdiensten zijn, Amazon Prime Video heeft ook een bibliotheek waar je maanden voor nodig hebt om het helemaal uit te kijken. Bovendien kun je deze dienst gebruiken via de app op je smartphone, maar ook via de browser of speciale smart-TV-apps.

Het is een uitgebreide bundel, dat Amazon Prime. Zo uitgebreid dat zelfs Apple inmiddels een soortgelijke bundel aanbiedt, Apple One. Apple One is een combibundel met vier betaalde Apple-diensten, met een lagere maandprijs dan losse abonnementen. Het abonnement geeft je onbeperkte toegang tot Apple Music, Apple TV+, Apple Arcade en iCloud.

In Nederland is die daglevering met Prime een goede zet, want het is de manier om te zorgen dat online warenhuizen als Coolblue en Bol.com niet langer een streepje voor hebben door alles vanuit hun magazijnen in Nederland te kunnen leveren. Die snelheid hebben beide winkels nog steeds wel, maar Amazon kan vanaf Duitsland alsnog erg rap leveren in ons land.

Dit heb je aan een Amazon Prime-abonnement-18699962

© PXimport

Nadelen

Hoewel zo’n abonnement erg handig is, kleven er ook nadelen aan. Eén van de grootste nadelen aan Prime is dat de 0 euro verzendkosten ervoor zorgen dat je eerder tot een bestelling overgaat. Dat is positief voor Amazon en handig voor jou, maar niet zo duurzaam. Zelfs één ding van een tientje kun je gratis laten bezorgen. Een ander nadeel aan Prime in Nederland, is dat je bijvoorbeeld niet gebruik kunt maken van Prime Music, wat Amerikaanse Prime-abonnees er wel gratis bij krijgen. Die dienst is (nog) niet live in Nederland, wat hem onbereikbaar maakt.

Een ander lokalisatie-minpunt is dat wanneer je als Nederlandse Prime-gebruiker shopt in de winkel die is geopend voor Nederlandssprekenden, je merkt dat veel slecht vertaald is of Duits is. Dat komt omdat de Nederlandse Amazon een soort vertaalde versie is van de Duitse Amazon, waarvandaan ook wordt geleverd. Soms is het even worstelen met een productomschrijving.

Er is veel uit Amazon Prime te halen, waardoor het niet verbazingwekkend is dat er wereldwijd meer dan 100 miljoen abonnees zijn. Prime bestaat al in andere plekken op de wereld sinds 2005. Het hangt erg van je locatie af wat je kunt verwachten van de dienst. Zo hebben Londenaren gratis bezorging bij de restaurant-bezorgservice van Amazon als ze voor meer dan 15 pond bestellen. En in Amerika heb je op meer dan 10 miljoen producten gratis bezorging binnen één dag. Voor veel Nederlanders is Prime, net als Amazon in het (semi-)Nederlands, echter nog vrij nieuw. Of je het abonnement het ontdekken waard vindt, dat zal voornamelijk afhangen van je shopgedrag op Amazon én de mate waarin je graag naar de exclusieve series en films wilt kijken op Amazon Prime Video.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten