Speciale lp’s en gratis livemuziek: dit is Record Store Day 2024

Speciale lp’s en gratis livemuziek: dit is Record Store Day 2024

Geplaatst: 19 april 2024 - 12:02

Maikel Dijkhuizen

Zaterdag 20 april is het zover! Record Store Day is een wereldwijd eerbetoon aan de lokale platenzaak. Voor vinylliefhebbers betekent dat goed nieuws, want op deze dag zijn er honderden bijzondere lp’s in een beperkte oplage verkrijgbaar. Denk bijvoorbeeld aan unieke live-opnames, exclusieve 7inch-singles en albums die voor het eerst op vinyl verschijnen. Sommige Record Store Day-uitgaves zijn heuse ‘collector items’. Vroege klanten ontvangen bovendien een gratis album van de bekende band Within Temptation.

Lees ook: Zo maak je (vuile) lp’s het beste schoon

Record Store Day is in 2007 oorspronkelijk opgezet om de lokale platenzaak een hart onder de riem te steken. Vanwege de opmars van Spotify en andere streamingdiensten liep de fysieke verkoop van muziek namelijk sterk terug. Dankzij de vinyl-opleving van de afgelopen jaren gaat het met veel winkels inmiddels een stuk beter. Gelukkig is Record Store Day gebleven. In Nederland doen er 116 platenwinkels mee.

Zo scoor je een exclusieve plaat

Rolling Stones, U2, Golden Earring, Kate Bush, Elton John, Elvis Presley, Fleetwood Mac, Pearl Jam, Queen, Roger Waters… Zomaar een willekeurige greep van artiesten die op Record Store Day een lp uitbrengen. Dat kan van alles zijn, bijvoorbeeld een livealbum, picture disc, single, gekleurde lp of album met extra liedjes. Om maar iets te noemen: het bekende nummer Avond van Boudewijn de Groot verschijnt voor het eerst op een single van 7 inch. Naast vinyl zijn er ook exclusieve cd’s te koop. Op deze webpagina vind je de volledige lijst van bijzondere platen die op 20 april verschijnen.

Belangrijk om te weten is dat de albums in een beperkte oplage beschikbaar zijn. Wil je iets graag hebben? Vertrek dan op tijd naar de plaatselijke platenzaak. Veel winkels openen deze dag vroeger dan normaal. Meestal staat er ruim voor openingstijd al een behoorlijke rij. Om die reden delen winkelmedewerkers vaak nummertjes uit, waarbij er op volgorde telkens een groepje muziekliefhebbers wordt binnengelaten. Neem voor de zekerheid voldoende contant geld mee. Bij een onverhoopte pinstoring kun je die zeldzame lp dan alsnog afrekenen.

Website van Record Store Day Nederland

Gebruik op de website van Record Store Day de filters aan de linkerkant en ontdek of er iets voor je bij zit.

Gratis lp of cd voor vroege bezoekers

De eerste zesduizend klanten ontvangen op Record Store Day een gratis lp (5000 stuks) of cd (1000 stuks) van Within Temptation. Deze populaire Nederlandse rockband is dit jaar als ambassadeur aan het evenement verbonden. In dat kader nam de muziekgroep een album met vier akoestische nummers op. Kortom, extra reden om vroeg naar een deelnemende platenzaak te gaan.

Watch on YouTube

Beluister alvast een voorproefje van het (gratis) album Within Temptation - The Artone Sessions.

Liveoptredens

Verschillende artiesten dragen hun steentje bij om op Record Store Day zoveel mogelijk bezoekers te lokken. Zij treden in de winkels op. Dit zijn zowel bekende namen als lokale bandjes. Dit jaar staan onder meer Tim Akkerman, Van Dik Hout, Typhoon, The Kik, Novastar, Dotan, Johan en Marco Schuitmaker op de (winkel)planken. Bekijk op deze webpagina het complete overzicht.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten