Plex: De ultieme mediabibliotheek

© PXimport

Plex: De ultieme mediabibliotheek

Geplaatst: 13 februari 2013 - 14:28

Aangepast: 22 september 2023 - 04:59

Eric Beeckmans

Je muziek is geript, al je bluray’s en dvd’s zijn geconverteerd. Tijd om ze in een echte mediabibliotheek te stoppen, waarin je leuk kunt ronddwalen.

Na alle moeite die je je getroost hebt om je media in een moderne, digitale vorm beschikbaar te maken, rest je nog maar één taak: alles beschikbaar maken voor je speler. Wie zich al eens aan een dlna-avontuur gewaagd heeft, weet ongetwijfeld dat de interface van dlna-spelers bedroevend is. Maar ook mediaspelers waar je de media via een usb-stick of harde schijf aanlevert zijn geen grafische hoogstandjes. Je waant je regelmatig in de jaren tachtig of negentig, waar een tekstinterface de enige manier was om door je bestanden te struinen. Dat moet in dit tijdperk echt beter kunnen.

En daar komt Plex om de hoek kijken. In deze ‘bibliotheek’ krijgen je mediabestanden de aandacht die ze verdienen. Plex organiseert al je foto’s, muziek, films en tv-series en presenteert ze op een grafische en informatieve manier. Je krijgt een synopsis van de film, acteurs, regisseurs en zelfs sfeerbeelden voorgeschoteld. Televisieseries worden gebundeld per titel en per seizoen. Plex biedt bovendien een zeer ruime selectie internetcontent: denk dan aan YouTube, Vimeo, DailyMotion, filmtrailers en veel meer.

Plex bestaat uit twee onderdelen: de server (Plex Media Server) en de client (Plex Media Center). De serversoftware is beschikbaar voor Mac, Windows en Linux. De client, de mediaspeler zeg maar, is beschikbaar voor Mac, Windows, iOS en Android. Inderdaad, je kan al je media ook op je tablet of smartphone bekijken. Plex is overigens slim genoeg om je video’s te ‘transcoden’ naar een versie die optimaal geschikt is voor de speler. Bovendien heeft LG de Plex-client ingebouwd in zijn Smart TV-platform en bestaat er sinds kort ook een Samsung Smart TV-app voor.

Plex is gratis, zowel de server als de meeste clients. Enkel voor de iOS- en Android-versie moet je betalen. Je kan er ook gratis apps voor vinden, maar die doen enkel dienst als remote. Je vindt alle downloads op www.plexapp.com/getplex. In deze workshop tonen we je hoofdzakelijk hoe je de Plex-server moet configureren. Voor de clients heb je geen hulp nodig, die wijzen zichzelf.

Online bronnen configureer je niet in de server maar in de client. Ga in het hoofdmenu naar de Channel Directory. Daar vind je alle bronnen; selecteer diegene die je wenst. Je vindt daarna in het hoofdmenu Video Channels en Music Channels, waar je de online content kunt bekijken.

Afhankelijk van het platform waarop je werkt, kan de interface van de spelers wisselen. De Windows-client lijkt in elk geval vrij sterk op XBMC. Om audio en ondertitels te kiezen, druk je tijdens het spelen op M voor het optiemenu. Klik daarna op de Audio-en-subtitels-knop (het luidsprekericoontje).

Klik op de nieuwe Movies-sectie en kijk alles even na. Hoe slim de scanner van Plex ook is, af en toe is een fout onvermijdelijk. Klik in dat geval op de film en daarna rechts onderaan op Fix Incorrect match. Plex zoekt op basis van de bestandsnaam alle mogelijke opties af. Zit de gewenste film er niet bij, gebruik dan Custom Search.

Als laatste oplossing voor films die niet herkend worden, of voor persoonlijke media, kan je de info handmatig aanpassen. Selecteer de film, klik erop met de rechtermuisknop en kies Edit Metadata. Alle velden die je zelf invult worden vastgezet (slot is dicht) zodat een volgende scan de info niet overschrijft.

Plex kan prima overweg met ondertitels en scant zowel interne als externe ondertitels. Externe ondertitels moeten wel dezelfde bestandsnaam hebben als het videobestand. Om ze te activeren klik je op Preferences, selecteer Languages en zet de Subtitle mode op Always Enabled.

Zodra Plex gestart is, vind je rechtsonder in de taakbalk het Plex-icoon. Rechtsklik erop en selecteer Media Manager. Die opent dan in een browservenster. Klik rechtsboven op Preferences. Selecteer Library en plaats een vinkje bij Update My Library when changes to my folder are detected. De andere instellingen kan je ongewijzigd laten.

Klik rechtsboven op ‘Home’ en selecteer het type media. Klik op Add om een mediafolder toe te voegen en selecteer de folder met al je films. Klik op Add Section. Plex scant je bibliotheek en probeert nu alle films te identificeren en het bijhorende artwork te downloaden.

Om de organisatie van je mediacollectie zo vlot mogelijk te laten verlopen, kan je beter rekening houden met de naamconventies die Plex verwacht. Voor de bestandsnaam van een film is het formaat ‘Titel (Jaartal)’ (ijvoorbeeld ‘Watchmen (2009).mkv’). Jaartallen zoek je op via www.imdb.com. Tv-series organiseer je in één map per titel en seizoen, waarbij je als bestandsnaam de serienaam en ‘SxxExx’ gebruikt om seizoen en episode aan te geven, bijvoorbeeld: ‘Dexter - S01E01.mkv’. Een volledig overzicht vind je op: bit.ly/VFxQtb.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000