Turtle Beach Stealth 700 Gen 2 Max – helder en vol

© PXimport

Turtle Beach Stealth 700 Gen 2 Max – helder en vol

Geplaatst: 19 mei 2022 - 10:25

Aangepast: 25 november 2022 - 11:37

Wesley Akkerman

De Turtle Beach Stealth 700 Gen 2 Max is een gaming headset bedoeld voor zo’n beetje elke spelcomputer van dit moment. Het apparaat heeft een mooie audioweergave, maar ook een gigantisch probleem met één van de nieuwe functies.

In tegenstelling tot het vorige model, waar versies voor andere consoles uitkwamen, is de Turtle Beach Stealth 700 Gen 2 Max echt bedoeld voor alle belangrijke spelcomputers. Denk dan aan de Xbox-consoles, PlayStations, Nintendo Switch en natuurlijk de pc. De accessoire is dit keer wel iets duurder, namelijk 199,99 euro, maar daar krijg je een hoop voor terug. Je hoeft namelijk niet per se te investeren in andere headsets voor je overige consoles. Plus: de Gen 2 Max ondersteunt bluetooth, maar daar komen we later in de review op terug.

We houden het nog even op vergelijkingen met het vorige model. Want dit keer krijg je niet iets meer dan twintig uur luisterplezier uit het apparaat, maar zit je ergens tussen de veertig en vijftig uur. Aansluiten op een console gaat via de meegeleverde usb-dongle, die je het beste in de voorkant van je spelcomputer kunt prikken. Zit die namelijk aan de achterkant, dan kan dat voor storingen in het geluid zorgen. Dankzij die dongle kun je hem op allerlei apparaten aansluiten en hoef je geen rekening te houden met een specifieke draadloze verbinding.

© PXimport

De nadruk ligt op Xbox

Turtle Beach legt voor dit model wel de nadruk op Xbox. Dat blijkt uit de verpakking, evenals de tekst “designed for Xbox”. Wat houdt dat precies in? Nou, de usb-dongle beschikt over twee standen: Xbox en USB. Wanneer je hem in een usb-poort van een Xbox-console stopt (zoals de One of de Series) en de Xbox-modus activeert, dan maakt de Turtle Beach Stealth 700 Gen 2 Max verbinding met de console via het Xbox-protocol. De headset connecteert dan via een stabiele en snelle 2,4GHz-verbinding, en wordt tevens verbonden aan je Xbox-profiel.

Wil je het apparaat gebruiken op je PlayStation 4, PlayStation 5 of Nintendo Switch? Dan sluit je de dongle aan op die consoles en verschuif je het knopje naar USB. Vervolgens zoekt de headset automatisch verbinding en kun je meteen beginnen met gamen. In sommige gevallen moet je misschien handmatig de geluiduitvoer instellen; wij hebben echter onze consoles voor zover mogelijk ingesteld automatisch te reageren op aangesloten headsets. Het proces voelt daardoor naadloos en toegankelijk en tijdens het gamen ontstaan er haast geen problemen.

Natuurlijk moet je niet te ver van de console vandaan gaan. Ga je naar de wc of de keuken met de headset op, dan is de kans groot dat de verbinding wegvalt en je de headset opnieuw verbinding moet laten maken. De oplossing is om de koptelefoon dan gewoon even af te zetten. Is dat handig als je ondertussen in een groep met vrienden aan het chatten bent? Dat niet, maar het kost meer moeite om de Turtle Beach Stealth 700 Gen 2 opnieuw te koppelen aan de usb-dongle. Verder klinkt de microfoon wat blikkig; maar je bent verstaanbaar, dus soit.

© PXimport

En die bluetoothverbinding?

Het echte probleem dat de Turtle Beach Stealth 700 Gen 2 Max heeft, is de bluetoothverbinding. Het voorgaande model, en de iets goedkopere Stealth 600 Gen 2 Max, beschikken niet over die optie. Dit kan een waardevolle toevoeging zijn, omdat je de uitstekend klinkende koptelefoon (daar later meer over) dan ook kunt gebruiken als daily driver voor je muziek, podcasts en video’s op je smartphone. Maar dan moet die verbinding wel werken. En als de verbinding al werkt, dan loop je weer tegen andere problemen aan.

Soms is het niet eens mogelijk een telefoon of tablet verbinding te laten maken met de koptelefoon. En dat is vreemd, omdat het apparaat wel reageert op commando’s vanuit de gratis te downloaden Audio Hub-app. Daarmee pas je verschillende modi en geluidsniveaus aan; reden genoeg om die app op je telefoon te zetten. Maken de smartphone en de headset wel verbinding, dan staat het geluid heel zacht ingesteld. Dat is dan weer op te lossen door een willekeurige instelling aan te passen binnen de app; maar dat is niet waar we mee bezig willen zijn.

Het is al gek dat er zulke verbindingsproblemen zijn; dan komt er nog eens bij dat je moet gaan zitten rommelen met willekeurige instellingen om de boel draaiende te houden. Op Reddit staat er redelijk wat threads die dezelfde soort problemen aanhalen, dus we zijn hierin niet de enigen. We hopen dat Turtle Beach dergelijke problemen snel aanpakt, want het is een enorme smet op de verder fijne ervaring. De koptelefoon klinkt namelijk heel goed voor het beluisteren van muziek en het spelen van games; dat maakt deze misstap zo enorm zonde.

© PXimport

Audio klinkt helder en vol

De Turtle Beach Stealth 700 Gen 2 Max heeft een frequentiebereik van 20 Hertz tot en met 22 kHz (oftewel, heel het spectrum dat een mens kan horen). De luidsprekers binnen de oorkussen, die over het oor gaan, beschikken over drivers van vijftig millimeter. Het materiaal van de oorkussens is overigens nepleer, met daaronder geheugenschuim. Nu kan dat nepleer vrij warm worden en mettertijd gaan bladderen, dus dat is iets om rekening mee te houden. Maar dat schuim is heel fijn; dat voorkomt dat de headset té strak gaat zitten.

Het geluid dat uit die drivers komt, is van hoog niveau. De Turtle Beach Stealth 700 Gen 2 Max geeft elke toon en laag de plek die het verdient, waardoor je rijkelijk kunt genieten van zowel helder als vol geluid. De ondertonen klinken warm, terwijl de hogere tonen niet afgemeten worden – zonder dat je te maken krijgen met een vervormd geluid. De baslaag is goed aanwezig, maar niet zo erg als op de H3Pro Hybrid van Sennheiser. Het overheerst dus niet, maar is ook niet zo afwezig als op de veel duurdere BeoPlay Portal van Bang & Olufsen.

Gouden standaard?

Turtle Beach lijkt met deze headset een soort gouden standaard gevonden te hebben met de audio. Echt neutraal is de sound niet, door de kleine nadruk op bas, maar zo komen we ze niet vaak tegen. Als je gamet, dan hoor je alles goed om je heen. Voetstappen, gesprekken, rondvliegende robots of kogels; je kunt het allemaal volgen. De optie Superhuman Hearing moet je in staat stellen sneller te achterhalen waar de vijand zit. Maar in de praktijk wordt voornamelijk het achtergrondgeluid verhoogd, wat niet altijd een betere optie is.

Tot slot kijken we nog even naar de software. Je hebt twee programma’s nodig: eentje op je pc en eentje op je smartphone. Dat is een beetje overtollig, helemaal omdat je met het pc-programma alleen updates downloadt. Via de app op je smartphone kun je dus alle instellen met betrekking tot je headset, maar daar heb je wel bluetooth voor nodig. Hoewel de bluetoothverbinding geen sterk punt van dit apparaat is, kun je op één of andere manier wel altijd de headset afstellen zoals je wil. Dat is dan maar een gouden rand.

© PXimport

Turtle Beach Stealth 700 Gen 2 Max – conclusie

De Turtle Beach Stealth 700 Gen 2 Max is wat audio betreft een marktleider. Voor 200 euro hoef je dat niet per se te verwachten, maar zelden zijn we zo onder de indruk geweest van een audiobeleving. Bediening via de app of de headset is toegankelijk, en het pc-programma voelt overbodig. Firmware-updates kun je immers ook via de app vrijgeven. De bluetoothverbinding is het minste sterke punt aan de koptelefoon. Daarnaast overtuigt de microfoon niet, maar doet die wel prima dienst als basaal communicatiemiddel.

Het design oogt stoer en redelijk onopvallend, zeker in vergelijking met de H3Pro Hybrid. De koptelefoon zit lekker dankzij het geheugenschuim. Het nepleer valt niet bij iedereen in de smaak, omdat veel gamers de voorkeur geven aan stoffen hoofdkussens. De accu is eveneens een onderdeel waar we heel blij van worden. De Turtle Beach Stealth 700 Gen 2 Max heeft geen actieve ruisonderdrukking, maar laat dankzij de pasvorm minder geluid door dan je zou verwachten. Maar is de Turtle Beach Stealth 700 Gen 2 Max een echte aanrader?

Het is heel flauw om te zeggen, maar dat hangt er dus echt van af waar je naar op zoek bent. Wil je een koptelefoon met een goede mic die ook werkt als bluetoothkoptelefoon voor je smartphone? Of wil je liever iets met actieve ruisonderdrukking? Dan moet je verder kijken. Ben je op zoek naar een goede gaming headset die je moeiteloos op al je consoles en pc gebruikt, die toegang biedt tot een helder en volle geluidservaring? Dan ben je aan het juiste adres. De accuduur en de fijne pasvorm krijg je er dan als een soort cadeautje bij.

7,5

ONS OORDEEL

Turtle Beach Stealth 700 Gen 2 Max

Pluspunten

Hoogwaardige audiokwaliteit

Fijne pasvorm door geheugenschuim

Voor elke spelcomputer

Indrukwekkende accuduur

Minpunten

Problemen met bluetoothverbinding

Twee programma's nodig

Kwaliteit van microfoon

Geen ruisonderdrukking

Conclusie

**Adviesprijs** € 199,99 **Verbinding** Usb-c, 2,4 GHz, bluetooth **Compatibiliteit** Computers, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox-consoles, Nintendo Switch, smartphones, tablets **RGB-features** Nee **Batterijduur** 48 uur **Website** [https://www.turtlebeach.com/](https://nl.turtlebeach.com/collections/stealth-700-gen-2-max)...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000