Epos H3Pro Hybrid – comfortabel en breed inzetbaar
Onlangs verschenen er nieuwe kleuren van de Epos H3Pro Hybrid-headset voor gaming op de markt en dat geeft reden genoeg de koptelefoon eens onder de loep te nemen. Je kunt de headset koppelen aan alle belangrijke consoles, de computer en natuurlijk een smartphone. Dat gaat via usb, een audiokabel of draadloos via bluetooth.
Wanneer een headset gericht op gamers een prijskaartje heeft van 279 euro, dan mag je daar echt wel wat van verwachten. Toegegeven, de prijs komt niet in de buurt van bijvoorbeeld de Beoplay Portal, maar staat ook ver verwijderd van de koptelefoons die PlayStation en Xbox aanbieden voor 99 euro. Wat haal je precies voor die 280 euro in huis?
De Epos H3Pro Hybrid is een gaming headset met gesloten oorschelpen. Daar zitten drivers van 40 millimeter in, met een bereik van twintig tot twintigduizend Hertz. Je sluit de koptelefoon aan via bluetooth en kunt tevens gebruikmaken van de meegeleverde 2,4Ghz-dongle. Daardoor koppel je hem moeiteloos met bijvoorbeeld de PlayStation 5 of de Nintendo Switch.
Via de audiokabel sluit je hem tevens aan op de controller van bijvoorbeeld de Xbox Series X of de audiopoort op een pc. Tot slot heb je de optie om op pc verbinding te maken via usb-c.
©PXimport
Breed inzetbaar
Opties genoeg dus, wat de Epos H3Pro Hybrid erg toegankelijk maakt. De headset beschikt verder over een afneembare microfoon, waardoor je hem ook buiten kunt dragen voor het beluisteren van muziek. Toegegeven, het design is een beetje out there, en totaal niet stijlvol en onopvallend als menig koptelefoon van Sony of Sennheiser. Dat hoeft geen groot probleem te zijn, helemaal als je deze koptelefoon zou willen kopen omdat die juist zo breed inzetbaar is. You do you.
Epos biedt tot slot gratis software aan waarmee je enkele onderdelen van de koptelefoon instelt. Dat gaat via een simpele equalizer of de mogelijkheid te wisselen tussen 2.0- en 7.1-geluid. Hoe goed dat 7.1-geluid ook klinkt (voor virtueel surround sound), er kleeft een groot nadeel aan: die optie is alleen beschikbaar voor pc-gamers. Game je dus op je PlayStation, Switch of Xbox, dan vis je achter het net.
De software is verder een beetje traag en doet het niet altijd goed (het is erg afhankelijk van de manier waarop je de Epos H3Pro Hybrid aansluit), dus dat is een beetje jammer.
De Epos H3Pro Hybrid zit wel heel comfortabel. Dat is natuurlijk deels afhankelijk van de vorm van je hoofd. Hij is wat smaller dan een gemiddelde koptelefoon – in elk geval gevoelsmatig – waardoor gamers met een wat breder hoofd misschien kunnen ervaren dat die iets strakker zit.
De oorkussen en het kussen in de hoofdband zijn in elk geval erg zacht. En omdat de schelpen schuin gepositioneerd aan de band bevestigd zijn, schuift de headset ook vrijwel nooit af. Ideaal.
©PXimport
Microfoons klinken blikkig
De headset beschikt dus over een afneembare microfoon, maar heeft ook een tweede microfoon in de oorschelp zitten. Dit helpt niet alleen bij de over het algemeen prima functionerende ruisonderdrukking, maar ook bij het opvangen van je stem. Je bent prettig verstaanbaar, maar erg rijk klinkt het stemgeluid niet. Je mist wat diepte en warmte, waardoor het geluid soms nogal blikkig overkomt. Helemaal als die audio daarna nog over een internetverbinding gaat.
Op de rechteroorschelp zit een schuifregelaar voor de ruisonderdrukking. Die is niet van het hoogste niveau, maar dat mogen we ook niet verwachten in dit deel van de markt. Hij is goed genoeg om het geluid van je toetsenbord of een Nespresso-apparaat weg te filteren (ja, dat viel serieus op, omdat het oude beestje hier al bijna tien jaar meegaat en er niet minder luid op wordt). De echte hoge tonen komen er soms nog wel doorheen, dus je kunt je nog steeds niet helemaal afsluiten van gillende kinderen om je heen. Dit is desondanks redelijk goed gedaan.
©PXimport
Vol en warm geluid
Dat merk je goed wanneer je er eens lekker voor gaat zitten tijdens het gamen. Met de ruisonderdrukking aan kun je optimaal in het spel opgaan. Dat komt ook door de uitstekende geluidskwaliteit. De audio klinkt warm en vol en geeft voldoende ruimte aan details op de achtergrond, of aan de uiteinden van het spectrum. De nadruk ligt wel heel erg op basgeluid en lagere tonen. Daardoor krijgen die nog wel eens de overhand, wat ten koste kan gaan van hogere uitlatingen. Dat merk je vooral wanneer je naar muziek luistert.
Daarnaast geeft de Epos H3Pro Hybrid de indruk een beperkt geluid te presenteren. Dat komt wellicht door het gebrek aan die hogere tonen. Echt beperkt is de headset niet, omdat die toegang biedt tot het volledige gehoorbereik van de mens. Dat heeft dan weer met de standaardafstelling te maken, die dus warm en vol klinkt en minder nadruk legt op een neutrale audiodoorvoer. Dat is een keuze, eentje die vaak prima werkt voor videogames. Gesprekken zijn goed verstaanbaar en de headset weergeeft sfeer en ambiance op een fijne manier.
Omdat de Epos H3Pro Hybrid alleen stereo weergeeft op spelcomputers, kan de audio-ervaring soms een beetje rommelig zijn. Dat ligt niet alleen aan de headset, maar ook de manier waarop een game audio presenteert, natuurlijk. In de game Horizon: Forbidden West merken we bijvoorbeeld dat gesprekken op de achtergrond te veel naar voren komen tijdens dialogen, wat enorm afleidt. Op andere momenten missen we echt de virtuele surround sound wanneer we proberen te achterhalen waar er vandaan geschoten wordt – verder dan links of rechts komt het vaak niet, helaas.
Als je op een pc gamet, dan kun je de headset dus afstellen middels een equalizer. Dan kun je de baslijn dus wat terugschroeven, terwijl je de treble meer ruimte geeft. Daarnaast kun je dus kiezen voor 7.1-geluid, wat de game-ervaring echt ten goede komt. Dan hoor je wel heel goed waar bepaalde geluiden vandaan komen.
©PXimport
Epos H3Pro Hybrid – conclusie
Voor pc-gamers lijkt de Epos H3Pro Hybrid een no-brainer te zijn. Je koppelt hem op verschillende manieren aan je pc, krijgt toegang tot actieve ruisonderdrukking en kunt de geluidservaring afstemmen op je eigen gehoor. Ook gaat de accu lekker lang mee (tenminste dertig uur) en kun je instellen dat je geluid in virtuele surround sound hoort. Voor consolegamers is de boodschap ietwat gemengd. De headset is gewoon goed en kan mooi geluid presenteren, dat de nadruk legt op baslagen en warme tonen. Neutraal is het niet en dat is ook niet aan te passen.
Desondanks vinden we het bewonderenswaardig dat Epos een headset uitbrengt die zo breed inzetbaar is als de Epos H3Pro Hybrid. Je kunt hem op alle consoles, je smartphone en tablet en dus je computer gebruiken, via bluetooth, een audiobabel of een dongle. En alles wat je daarvoor nodig hebt, zit gewoon in de doos. Daar scoort de fabrikant punten mee.
Het geluid op pc is dus beter dan op consoles, maar dat betekent niet dat de ervaring op je Xbox of PlayStation per se tegenvalt. Voor die 279 euro hadden we wel graag gezien dat consolegamers iets meer opties kregen.
**Adviesprijs** € 279,- **Verbinding** Usb-c, 2,4 GHz, bluetooth 5.2, audiokabel **Compatibiliteit** Computers, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox-consoles, Nintendo Switch, smartphones, tablets **RGB-features** Nee **Batterijduur** 30 tot 37 uur **Website** [https://www.eposaudio.com/](https://www.eposaudio.com/en/sg/gaming/products/h3pro-hybrid-sebring-bluetooth-low-latency-connection-gaming-headset-1000892)
- Actieve ruisonderdrukking
- Afneembare microfoon
- Audio-opties op pc
- Meegeleverde kabels
- Breed inzetbaar
- Accuduur
- Alleen 2.0-audio op consoles
- Mic klinkt blikkig
- Weinig aandacht voor hoge tonen
- Prijs