Sony LinkBuds S - No-nonse oortjes</p>

© PXimport

Sony LinkBuds S - No-nonse oortjes</p>

Audio

Geplaatst: 27 mei 2022 - 12:51

Aangepast: 25 november 2022 - 11:38

Joris Peterse

De Sony LinkBuds S zijn draadloze in-ears die opvallen, omdat ze juist niet opvallen. De dopvormige headset zit in je oor verscholen en hebben een laag gewicht. Je leest er meer over in deze Sony LinkBuds S review.

Sony scoort op het gebied van koptelefoons goed: de Sony WH1000-XM5 kwam uitstekend uit de test en de WH1000-XM4 was eerder zelfs testwinnaar van onze groepstest. Op het gebied van draadloze in-ears moet Sony echter alle zeilen bijzetten. De Sony WF-1000XM4 (weer zo’n pakkende productnaam) wist namelijk niet zo’n diepe indruk op ons achter te laten, terwijl veel concurrenten uitstekende oortjes op de markt brengen. Vaak voor lagere prijzen ook.

De zeilen worden ook bijgezet door Sony. Allereerst met de betaalbare WF-C500, die gewoon goed geluid geven zonder poespas. Met de LinkBuds valt Sony op door zijn innovatieve kant te laten zien door op een natuurlijke manier omgevingsgeluid door te laten komen. Helaas heeft de uitwerking nog wat verfijning nodig. Tenslotte heeft Sony nu ook de LinkBuds S op de markt gebracht, hoogwaardige oortjes met ruisonderdrukking die vooral op het gebied van draagcomfort naam moeten maken.

De Sony LinkBuds S vallen op dankzij het draagcomfort.

-

Draagcomfort

Om het draagcomfort optimaal te krijgen heeft Sony het gewicht van de oortjes zo laag mogelijk gemaakt en steken de dopvormige in-ears diep weg in het oor, waardoor je ze nauwelijks opmerkt op zowel gevoel als gezicht.

Het maakt de oortjes heerlijk comfortabel. Soms betrapte ik mezelf er op de werkplek op dat ik de oortjes nog in had terwijl de muziek al afgelopen was. Heel stevig zitten de oortjes niet in het oor, wat bijdraagt aan het comfort. Maar mocht je ze gebruiken bij bijvoorbeeld een hardlooprondje, dan is het nodig om ze zo nu en dan even aan te duwen. Hoewel deze beleving voor anderen anders kan zijn; niet alle gehoorgangen zijn hetzelfde. Overigens kun je de oortjes op maat afstellen dankzij drie paar rubber tipjes.

© PXimport

© PXimport

© PXimport

Geluidskwaliteit

Met geluidskwaliteit zit je bij Sony-audioproducten goed. Zo ook met deze LinkBuds S. Het geluid klinkt gebalanceerd, waarbij alle tonen goed te onderscheiden zijn en niets overstemt. Heel veel kracht zit er niet achter het geluid, waardoor het voor stevige muziek voor sommigen mogelijk wat vlak overkomt. Hoewel de geluidskwaliteit goed is, had ik gezien de prijs iets meer verwacht. AirPods klinken net even wat overtuigender bijvoorbeeld.

De oortjes zijn ook voorzien van ruisonderdrukking en een transparante modus, die omgevingsgeluid doorlaat. Deze afspeelmogelijkheden zijn bijzonder prettig, met name omdat ze zo subtiel werken. Je merkt bijvoorbeeld pas dat de ruisonderdrukking zijn werk goed doet wanneer je de oortjes uit doet. Geen drukkend gevoel of suisje. Niet alle omgevingsgeluiden worden echter weggefiltert, waardoor volledig afsluiten van je omgeving lastig is.

De transparante modus is nog even indrukwekkender. Niet alleen krijg je alles mee uit je omgeving, zoals voorbijkomend verkeer. Ik was zelfs in staat hele gesprekken op de werkvloer te volgen terwijl ik muziek luisterde met de LinkBuds S.

Functies

Dankzij de Headphones-app voegt Sony allerlei slimme functies toe. Bijvoorbeeld adaptieve geluidsregeling, die je instellingen optimaliseert op basis van je omgeving. Bijvoorbeeld door onderweg of op bepaalde locaties ruisonderdrukking of de omgevingsgeluidmodus aan te zetten. Ook is er Spreek-om-te-chatten, die het volume omlaag brengt en het omgevingsgeluid versterkt als de oortjes merken dat je spreekt. In de app kun je ook je favoriete spraakassistent kiezen. Tenslotte is er 360 Reality Audio, die een wat meer ruimtelijk geluid biedt.

In praktijk zijn deze functies leuk, maar verre van onmisbaar. De app gebruikte ik in praktijk om met de equalizer het geluid naar wens af te stellen en de tikbediening op de oortjes in te stellen.

De ingebouwde microfoons zorgen voor de werking van de afspeelmodi en slimme functies, maar ook dat je gesprekken voert via je oortjes als je belt of videovergadert. In praktijk ben je prima verstaanbaar, maar wind kan dit behoorlijk lastig maken.

© PXimport

© PXimport

© PXimport

Accu(duur)

Afhankelijk van je afspeelmodus gaan je oortjes maximaal zes uur mee op een volle acculading. Voor oortjes die zo licht zijn is dat best indrukwekkend. Het oplaaddoosje zorgt ervoor dat je de oortjes meer dan vier keer volledig oplaadt.

Het oplaaddoosje zelf beschikt over een usb-c-aansluiting voor het opladen. Helaas is draadloos opladen niet mogelijk. Het oplaaddoosje is mooi ontworpen met een matte afwerking, ook is deze makkelijk weggestoken in een broekzak. Nadeel is wel dat het dekseltje wat fragiel aanvoelt.

© PXimport

Alternatieven voor de Sony LinkBuds S

Ik heb de Sony LinkBuds S met veel plezier getest, dankzij de degelijke geluidskwaliteit en uitmuntend draagcomfort. Ook de afspeelmodi zijn dik in orde. In principe zijn er twee soorten oortjes als alternatieven aan te dragen: de Samsung Galaxy Buds2 en de AirPods Pro van Apple.

Vergeleken met de Buds 2 zijn deze Sony LinkBuds S een slagje duurder. Voor dat geld heb je wel betere geluidskwaliteit en draagcomfort. De AirPods Pro zijn op hun beurt weer een slagje duurder, alleen mis je functionaliteit als je deze koppelt aan een Android-smartphone. Qua ruisonderdrukking en geluidskwaliteit zijn deze oortjes prettiger dan de LinkBuds S. Het draagcomfort blijft hierbij toch een punt waar de concurrentie niet in mee komt.

Conclusie: Sony LinkBuds S kopen?

De Sony LinkBuds S zitten bijna onopgemerkt in je oor en zorgen voor prima geluidskwaliteit. De ruisonderdrukking werkt prettig en de omgevingsgeluidmodus stelt je zelfs in staat gesprekken te volgen. Kortom, de LinkBuds S zijn uitstekende comfortabele oortjes, die wel een tikje te hoog geprijsd lijken.

9,0

ONS OORDEEL

Sony LinkBuds S

Pluspunten

Geluidskwaliteit

Omgevingsgeluidmodus

Draagcomfort

Minpunten

Geen draadloos laden

Conclusie

**Adviesprijs** € 200,- **Kleur** zwart, wit, beige **Verbinding** bluetooth 5.2 **Accu** 51 mAh (oortje), 450 mAh (oplaaddoosje) **Gewicht** 4,8 gram (oortje), 35 gram (oplaaddoosje) **Features** microfoon, IPX 4, stembediening **Opladen** Usb-c **Website** [www.sony.nl](https://www.sony.nl/electronics/volledig-draadloze-oordopjes/linkbuds-s)...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000