Sony WH-1000XM4: De beste ANC-hoofdtelefoon verbeterd

© PXimport

Sony WH-1000XM4: De beste ANC-hoofdtelefoon verbeterd

Geplaatst: 9 september 2020 - 13:11

Aangepast: 25 november 2022 - 10:32

Roel Stortelder

Na ongeveer twee jaar komt Sony met een opvolger van de populaire WH-1000XM3. De nieuwe WH-1000XM4 is aan de buitenkant bijna niet te onderscheiden van zijn voorganger, maar is toch op een aantal vlakken verbeterd. Of het genoeg is om het grote prijsverschil te waar te maken, lees je in deze review.

De Sony WH-1000XM3 hebben we nog niet zo lang geleden benoemd tot beste hoofdtelefoon met actieve ruisonderdrukking. Ondanks dat het model al bijna twee jaar oud is, bleef het de concurrentie nog net een stapje voor. Nu, met de WH-1000XM4, probeert Sony de koppositie weer voor een paar jaar vast te leggen. Op het eerste gezicht lijkt het bedrijf daarbij uitstekend te hebben gekeken naar de kritiekpunten die er bij zijn voorganger te vinden waren.

Sony Sony WH-1000XM4 5

© PXimport

Design en comfort

Sony heeft duidelijk weinig kritiek gekregen op het design, want het nieuwe model lijkt als twee druppels water op de oude hoofdtelefoon. De plastic behuizing met matte afwerking is nog altijd beschikbaar in de kleuren zwart en beige met bijpassende accentkleuren. Wie echt goed kijkt, ziet dat een knopje een andere naam heeft gekregen en dat er nu een sensor in de oorschelp is geplaatst. Zelfs een kenner zou de twee dus niet zomaar uit elkaar kunnen halen gebaseerd op het uiterlijk.

Dat Sony weinig heeft gedaan aan het design, is in onze ogen een uitstekende beslissing geweest. De WH-1000XM4 is weer één van de lichtste ANC-hoofdtelefoons op de markt, maar biedt toch een degelijke bouwkwaliteit en een stijlvol ontwerp. Luxe materialen zoals je die tegenkomt bij de hoofdtelefoons van Bowers & Wilkins zijn hier niet te vinden, maar die vereisen meer onderhoud en zijn in veel gevallen ook een stuk zwaarder. Daarnaast is de hoofdtelefoon voorzien van scharnieren die je de WH-1000XM4 op laten vouwen tot een zeer compact pakketje.

Met een nagenoeg onveranderd ontwerp, is ook het comfort weer uitstekend. Toch zal een fanatieke gebruiker van de WH-1000XM3 het opvallen dat de nieuwkomer is voorzien van net iets dikkere oorkussens. Het effect op het comfort is voor de meeste mensen klein, maar voor wie de oorschelpen van de XM3 te ondiep waren, is de XM4 nu ook een zeer comfortabele optie. De kussens zijn nog altijd heerlijk zacht en de band klemt niet te hard om je hoofd. Het is dus mogelijk om uren lang naar muziek te luisteren zonder de hoofdtelefoon af te moeten doen. Op warme dagen is het door het gesloten ontwerp soms nodig om je oren te luchten, maar dat geldt eigenlijk voor elke ANC-hoofdtelefoon.

Sony Sony WH-1000XM4

© PXimport

Nieuwe feature

Hoewel het uiterlijk weinig is veranderd, heeft Sony wel degelijk een stel nieuwe functies toegevoegd. Eén van de belangrijkste daarvan is Multipoint Connect. Met behulp van Multipoint Connect is het nu mogelijk om meerdere apparaten tegelijkertijd aan te sluiten op de hoofdtelefoon. Zo kun je dus muziek luisteren via je computer en zonder opnieuw verbinding te maken eenvoudig overschakelen naar het geluid van je smartphone.

We hebben het net al kort benoemd, maar de hoofdtelefoon is nu ook voorzien van een extra sensor in een van de oorschelpen. Deze sensor wordt gebruikt om te detecteren of de hoofdtelefoon op het hoofd is geplaatst. Dit brengt interessante functionaliteit met zich mee, zoals het automatisch pauzeren van muziek bij het afzetten van de hoofdtelefoon. Een andere handige toevoeging is Speak-to-Chat. In de XM3 was het al mogelijk om omgevingsgeluiden door te laten door je hand op de oorschelp te plaatsen, zodat je eenvoudig gesprekken kon voeren zonder de hoofdtelefoon af te doen. Met Speak-to-Chat detecteert de WH-1000XM4 automatisch of je een gesprek aan het voeren bent en is het dus niet meer nodig om je hand op de oorschelp te houden. Dat werkt in de praktijk verbazingwekkend goed en voelt een stuk natuurlijker.

Sony Sony WH-1000XM4 2

© PXimport

Geluidskwaliteit

Ook van binnen is de WH-1000XM4 erg vergelijkbaar met zijn voorganger, maar toch is het geluidsprofiel duidelijk veranderd. Het nieuwe model heeft nog steeds een prettig warm geluid dat zich uitstekend leent voor de hedendaagse muziek, maar laat net iets meer detail horen in de hoge tonen. Daardoor lijken de midden- en lage tonen net iets minder te overheersen, ondanks de nog altijd krachtige en diepe bastonen. In onze ogen (oren) is dit een kleine stap vooruit voor een hoofdtelefoon dat zich al kon meten met de absolute top. Verwacht echter géén referentiehoofdtelefoon met een heel neutraal geluid. Dit is een hoofdtelefoon die voornamelijk een zeer prettig geluid produceert zonder in te leveren op kwaliteit.

Het is echter niet allemaal positief nieuws als het gaat om de geluidskwaliteit. Sony heeft er namelijk voor gekozen om de ondersteuning van AptX achterwege te laten en enkel ondersteuning te bieden voor AAC, SBC en LDAC. Hoewel Sony’s eigen LDAC in staat is om een betere geluidskwaliteit te streamen en tegenwoordig op de meeste Android-apparaten wordt ondersteund, is er nog geen ondersteuning voor LDAC op Windows-computers. Daarnaast werkt LDAC niet in combinatie met Multipoint Connect. In die gevallen is de gebruiker dus aangewezen op de SBC-codec, met een duidelijke vermindering in geluidskwaliteit als resultaat. Voor Apple-gebruikers is er niks veranderd, iOS en iPadOS hebben enkel ondersteuning voor AAC.

Eén van de grote kritiekpunten van de Sony WH-1000XM3 was de microfoon voor telefoongesprekken. De microfoon pikte relatief veel omgevingsgeluid op en het geluid was ook verre van helder, waardoor het klonk alsof stemopnames gebeurde met een zeer goedkope microfoon. Daar heeft Sony nu iets aan gedaan bij de WH-1000XM4. De verstaanbaarheid heeft een grote sprong gemaakt door een veel helderdere stemopname en een betere onderdrukking van omgevingsgeluiden. De hoofdtelefoon kan nu dus ook in drukke omgevingen gebruikt worden om telefoongesprekken te voeren.

Sony Sony WH-1000XM4 3

© PXimport

Ruisonderdrukking

Als er iets was waar de WH-1000XM3 in uitblinkt, dan was het wel de actieve ruisonderdrukking. Zelfs twee jaar na de lancering is de concurrentie weliswaar dichterbij gekomen, maar is het nog niet gelukt om de ANC-techniek van Sony te evenaren. Dat stelt het bedrijf nu ook weer even uit, want de WH-1000XM4 heeft een kleine upgrade gekregen. De chip die gebruikt wordt voor de ruisonderdrukking is onveranderd, maar Sony heeft het algoritme geoptimaliseerd. Het is lastig om het verschil goed te horen, maar de verbeteringen hebben voornamelijk effect gehad op het onderdrukken van lage frequenties. Storende bromtonen, ronkende motoren en stemmen worden daardoor nog beter onderdrukt.

Conclusie

De Sony WH-1000XM4 is weer een pareltje, maar voelt tegenover de WH-1000XM3 meer als een update dan een upgrade. Heb je al het model van vorig jaar, dan is er dus geen directe reden om de nieuwe aan te schaffen. Ben je nu op zoek naar een nieuwe ANC hoofdtelefoon, dan is de WH-1000XM4 zonder twijfel het nieuwe topmodel. Op het moment van schrijven is het prijsverschil van ruim €150 euro met de voorganger echter te groot als je niet specifiek op zoek bent naar nieuwe functies zoals Multipoint Connect.

9,0

Sony WH-1000XM4

Pluspunten

Beste ANC van het moment

Uitstekende geluidskwaliteit

Uitstekend comfort

Uitgebreide smartphone-app

Minpunten

Geen AptX

Meerprijs tegenover WH-1000XM3

Conclusie

**Prijs** € 379,- **Batterijduur** 30 uur (ANC aan) **Verbinding** Bluetooth 5.0 (SBC, AAC en LDAC) en 3.5mm jack **Frequentiebereik** 4-40.000 Hz **Meegeleverd** Reisetui, vliegtuigadapter, audiokabel, USB-C-kabel **Gewicht** 255 gram...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000