Nog meer Spotify met deze 5 handige tips

© © Eugenio Marongiu

Nog meer Spotify met deze 5 handige tips

Geplaatst: 26 januari 2016 - 09:44

Aangepast: 23 april 2024 - 09:39

Redactie PCM

Spotify is al jaren een van de meest gebruikte diensten voor streaming muziek. En niet zonder reden. Het aanbod is groot, de interface is fraai en voor de prijs hoef je het ook niet te laten. Maar Spotify biedt veel meer dan alleen een playlist aanklikken of dat ene liedje opzoeken. Hier vind je 5 tips om Spotify optimaal te benutten.

t1. Vooraf

De online muziekdienst Spotify is een initiatief van een Zweeds bedrijf en is opgericht in 2006. In de muziekdatabase van Spotify zitten miljoenen nummers, voor elke gebruiker toegankelijk. Spotfiy is bij uitstek de dienst om jouw muzikale smaak te verbreden, want je kunt ongelimiteerd door de muziekbibliotheek grasduinen en zo nieuwe nummers en groepen ontdekken.

Op de website van Spotify download je de benodigde software. Om van Spotify gebruik te maken, heb je tevens een Facebook-account nodig. Je logt heel gemakkelijk in met je Facebook-gebruikersnaam en -wachtwoord, waarna de gebruikersomgeving van Spotify verschijnt.

Spotify is verkrijgbaar in drie varianten. In de gratis versie, Spotify Free, hoor je om de zoveel nummers een gesproken reclameboodschap en verschijnt er af en toe een reclamevenster, die je gelukkig gemakkelijk wegklikt. Je mag per maand twintig uur naar de muziek van Spotify luisteren. Daarnaast bestaan er ook twee betaalde varianten van Spotify. Kies je voor Spotify Unlimited, dan betaal je € 4,99 per maand, krijg je een reclamevrije versie, mag je onbeperkt luisteren en wordt de muziek gestreamd in 320 kbit/s. Met Spotify Premium (€ 9,99 per maand) geniet je ook deze voordelen en kun je de muziek ook nog eens beluisteren op je smartphone.

Om de servers van Spotify niet onnodig te belasten, wordt gebruikgemaakt van p2p-technologie. Dit betekent dat muziek zoveel mogelijk vanuit andere gebruikers wordt gestreamd. Als gebruiker van Spotify stel je dus zelf ook bandbreedte en schijfruimte beschikbaar.

 

© PXimport

Daar zijn de dan eindelijk: The Beatles maken sinds eind 2015 ook hun opwachting. 

 

2. Afspeellijsten maken en delen

Het is mogelijk om speellijsten te maken van favoriete nummers, artiesten of albums. Het aanmaken van een speellijst (ook wel playlist genoemd) gaat als volgt: ga in het menu naar Bestand, Nieuwe afspeellijst. Geef de afspeellijst een naam. Om een nummer toe te voegen aan deze afspeellijst, rechtsklik je erop. Kies Toevoegen aan en selecteer de afspeellijst.

Heeft je vriend een interessante muzieksmaak? Het is mogelijk om speellijsten van vrienden te bekijken. In de linkerkolom klik je op Vrienden. In het overzicht selecteer je een vriend. Mogelijk heeft deze persoon Gepubliceerde afspeellijsten vermeld. Zie je een interessante speellijst, dan klik je eenvoudig op Abonneren en de muziek wordt aan jouw Spofity-account toegevoegd.

 

3. Anoniem luisteren

Standaard maakt Spotify een koppeling met Facebook, waardoor meldingen van je Spotfiy-gebruik op dit sociale netwerk verschijnen. Wil je niet dat andere personen op Facebook zien welke muziek je luistert? Ga naar het menu Beweken, Voorkeuren en haal onder het kopje Activiteit delen het vinkje weg bij Posten naar Facebook inschakelen. Ook is het mogelijk om een tijdelijke privésessie te activeren. Klik rechtsboven op jouw gebruikersnaam. In het uitrolmenu kies je vervolgens voor Privé sessie. De privésessie beëindig je door nog een keer op Privé sessie te drukken.

 

4. Ontdekken

Door het overweldigende aanbod in Spotify is het ontdekken van nieuwe muziek soms lastig. Ben je op zoek naar de beste muzieknummers, dan is een bezoek aan www.pitchify.com aan te bevelen. De site heeft niet voor niets de ondertitel Spotify links based on great reviews en biedt geavanceerde zoekfuncties, zoals albums, random, date en rating. Een album toevoegen gaat heel simpel door op Play te klikken. Mocht je de muziek bevallen, dan voeg je deze gemakkelijk toe aan de eigen speellijsten binnen Spotify.

 

© PXimport

Spotify's bladerfunctie is handig, maar als je er niet uitkomt, zijn er altijd nog diensten als Pitchify. 

 

5. Sneltoetsen

Met behulp van bepaalde toetscombinaties kun je nog sneller werken met Spotify. Wil je muziek even pauzeren? Druk dan eenvoudig op de spatiebalk. Het volume zet je harder of zachter met de toetsen Ctrl en de pijltjestoetsen omhoog en omlaag. Naar de volgende song skippen, doe je met de toetsen Ctrl en pijltje naar rechts. Het vorige liedje beluister je met de toetsen Ctrl en pijltje naar links. Wil je Spotify snel afsluiten? Druk dan op Ctrl+Shift+W.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten