Apple Watch Series 9 met Tik dubbel-functie aangekondigd

© Apple

Apple Watch Series 9 met Tik dubbel-functie aangekondigd

Geplaatst: 12 september 2023 - 18:06

Aangepast: 12 september 2023 - 18:35

Wesley Akkerman

Tijdens het jaarlijkse iPhone- en Apple Watch-evenement heeft Apple officieel de Apple Watch Series 9 gepresenteerd. Dit nieuwe model heeft een snellere processor en verbeterde sensoren. Daarnaast kun je twee keer met je vingers tikken om allerlei zaken voor elkaar te krijgen.

De nieuwe Apple Watch Series 9 is verkrijgbaar in een aantal kleuren, waarvan de roségouden kleur een nieuwe optie is. De nieuwe smartwatch heeft een nieuwe S9-processor aan boord, die – hoe kan het ook anders – sneller is dan zijn voorganger. Dat zul je vooral merken zodra je apps opent op de smartwatch; dat gaat nu een stuk sneller.

Een andere vooruitgang heeft te maken met Siri. Voortaan worden verzoeken offline verwerkt, waardoor je niet meer afhankelijk bent van een internetverbinding. Daarnaast werkt de dicteerfunctie accurater en sneller dan voorheen. Later dit jaar komt er een update voor Siri. Je kunt de stemassistent dan vragen over je gezondheidsdata. Bovendien kun je recent verzamelde data meteen loggen.

Met de Ultra Wideband-chip van de tweede generatie krijgt de Watch een beter ruimtelijk inzicht en is het mogelijk je iPhone terug te vinden. Ook kun je een HomePod-speaker bedienen. Het scherm is met 2000 nits helderder dan ooit tevoren, waardoor je alles goed ziet in fel zonlicht. En deze keer kan het display ook worden ingesteld op 1 nit. Mag de felheid wat minder, dan kan dat ook gewoon.

Twee keer tikken: zo werkt dat

Met het nieuwe Tik dubbel-gebaar kun je de Apple Watch Series 9 met één hand bedienen, zonder het display aan te raken. Door met je duim en wijsvinger tegen elkaar aan te tikken (van de hand waaraan je de Watch draagt) kun je een aantal handelingen verrichten op je Apple Watch Series 9. Je gebruikt dit gebaar om de hoofdknop in een app te bedienen, bijvoorbeeld om een timer te stoppen, muziek af te spelen en te pauzeren of de sluimerfunctie van je wekker te bedienen.

Apple Watch Series 9 met Tik dubbel-functie aangekondigd-71321655

Daarnaast kun je telefoongesprekken aannemen en beëindigden en een foto maken met de camera-afstandsbediening op je Apple Watch. Verder open je met Tik dubbel de slimme stapel vanaf de wijzerplaat. Maak daarna nogmaals het gebaar om door widgets te scrollen.

Het nieuwe gebaar is mogelijk dankzij de snellere Neural Engine. Die verwerkt gegevens van de versnellingsmeter, gyroscoop en optische hartsensor met behulp van een nieuw machinelearning-algoritme.

Apple Watch Series 9 met watchOS 10

Het algoritme detecteert de kenmerkende kleine polsbewegingen en veranderingen in je bloedsomloop wanneer je het Tik dubbel-gebaar maakt met je wijsvinger en duim. Het Tik dubbel-gebaar is vanaf volgende maand beschikbaar als onderdeel van een gratis software-update.

Over watchOS 10 gesproken: het besturingssysteem van Apples klokjes krijgt uiteraard ook wat aandacht. De nieuwe software krijgt een frisse interface met vernieuwde apps en een slimme stapel, zodat je snel de juiste info te zien krijgt.

Je krijgt toegang tot nieuwe wijzerplaten (genaamd Snoopy, Palet, Zonnestand-analoog en Nike Globe) en de optie om allerlei fietsaccessoires aan de Watch te koppelen. De fietswork-out kan automatisch als Live activiteit worden weergegeven, er zijn nieuwe kompasroutepunten, Kaart-mogelijkheden en je kunt voortaan zelfs je gemoedstoestand bijhouden in de Mindfulness-app.

Ook gebruik je de sensor voor omgevingslicht om te meten hoeveel tijd je in daglicht doorbrengt. Zo beperk je het risico op bijziendheid en profiteer je ook van allerlei andere voordelen voor je fysieke en geestelijke gezondheid.

Apple Watch Series 9 met Tik dubbel-functie aangekondigd-71321658

Apple Watch Ultra 2

De Apple Watch Ultra 2 is verkrijgbaar als 49mm-model, met een scherm dat in staat is tot wel 3000 nits lichtsterkte op te brengen. De accuduur bedraagt 36 uur, maar met de energiezuinige stand kun je dat oprekken naar 72 uur.

Zowel de speaker als de microfoon zijn verbeterd, waardoor ze functioneler zijn in luide omgevingen. Verder is het zo dat je de Ultra 2 tot 40 meter onder water kunt gebruiken (10 meter meer dan vorig jaar) en dat de interne onderdelen verder hetzelfde zijn als die van de Series 9 – dus inclusief de Tik dubbel-functie.

Apple Watch Series 9 met Tik dubbel-functie aangekondigd-71321657

Prijs en beschikbaarheid

Je kunt de nieuwe Apple Watch-modellen (inclusief de nieuwe Apple Watch-bandjes, Apple Watch Nike-bandjes en Apple Watch Hermès-bandjes) vanaf nu bestellen. Vanaf 22 september zijn ze allemaal officieel verkrijgbaar.

De Apple Watch Series 9 is verkrijgbaar vanaf 449 euro, terwijl de bekende Apple Watch SE een vanafprijs heeft van 239 euro. De Apple Watch Ultra kost 999 euro. watchOS 10 is vanaf maandag 18 september beschikbaar voor Apple Watch Series 4 en nieuwer. Je hebt minimaal een iPhone XS met iOS 17 nodig om te updaten.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000