Kledingstomer of stoomstrijkijzer: wat gebruik je waarvoor?
Wat gebruik jij om je kleding kreukvrij in de kast te hangen? Een stoomstrijkijzer en een kledingstomer zijn apparaten die je hiervoor kunt inzetten. We kijken naar de overeenkomsten én de verschillen tussen strijkijzer en kledingstomer, en vertellen je welk apparaat je voor welke kleding gebruikt.
Aan het einde van dit artikel weet je:
- Het verschil tussen een stoomstrijkijzer en een kledingstomer
- Welk apparaat je voor welke kledingstof gebruikt
- Wat je nog meer met een kledingstomer kunt Wil je liever meer weten over de huishoudelijke stoomreiniger? Lees dan Hoera voor de stoomreiniger.
Een strijkijzer (met of zonder stoomfunctie) wordt het meest gebruikt om kleding na het wassen weer netjes kreukvrij te krijgen. Er bestaat ook een ander apparaat dat hiervoor van pas kan komen: een kledingstomer. Beide hebben hun eigen voor- en nadelen én toepassingen.
Stoomstrijkijzer
Een stoomstrijkijzer is, zoals de naam al zegt, een strijkijzer dat ook gebruikmaakt van stoom. Van oorsprong was een strijkijzer een ijzeren bout die op de kachel heet werd gemaakt. Intussen wordt de voet vaak niet meer (alleen) van ijzer gemaakt, en wordt deze elektrisch verwarmd. Je gebruikt een strijkijzer in combinatie met een strijkplank. Door de zool van een strijkijzer tegen de kleding aan te duwen, wordt de stof gladder en kreukvrij. Een stoomstrijkijzer is een upgrade van het gewone strijkijzer, want hiermee voeg je met een druk op een knop stoom toe om de kreukels nog makkelijker glad te strijken.
©Seventyfour
Kledingstomer
Een kledingstomer is een apparaat waarmee je kreukels uit je kleding kunt stomen. Er zijn twee categorieën: handstrijkijzers en varianten met een standaard. De apparaten met standaard hebben vaak een groter waterreservoir en een wat hogere stoomproductie. Hierdoor zijn deze geschikt voor dikkere stoffen. De standaard werkt dan bovendien als een strijkbout en zorgt dat je de stof een beetje helpt om strak en glad te worden.
De overeenkomst: stoom
Een stoomstrijkijzer en kledingstomer hebben een belangrijke overeenkomst: stoom. Een stoomstrijkijzer werkt door water om te zetten in stoom. Dit wordt vervolgens met wat extra kracht via door de platte, hete onderzijde van het apparaat op kleding verspreid. Tijdens het strijken zet je zelf ook wat druk op het strijkijzer. Kreukels worden uit de kleding gehaald door de combinatie van stoom, druk en warmte. Een kledingstomer maakt ook stoom, maar wordt niet op de kleding geduwd om de stoom over een kreukel te verspreiden. Je houdt deze een stukje van het kledingstuk af en verspreidt vanaf een afstandje de hete stoom over het kledingstuk.
Het voordeel van het gebruik van hete stoom is dat bacteriën op deze manier gedood worden. Je kleding komt er dus niet alleen netjes uit te zien, het is ook nog extra hygiënisch.
©africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)
Vervangt een kledingstomer een strijkijzer?
Kan een kledingstomer het strijken volledig vervangen? Nee, dat kan niet. Ze kunnen namelijk niet genoeg stoom produceren om daadwerkelijk de meest hardnekkige kreukels eruit te krijgen of dikkere stoffen onder handen te nemen. Tenzij je heel veel tijd hebt, maar het is de vraag of het goed is voor de stof om heel vaak opnieuw over de kreukel heen te gaan. Dan is een strijkijzer toch net even beter. Echter is het nadeel van een strijkijzer dat hij opwarmtijd nodig heeft: een stomer kun je direct gebruiken. Wil je dus een kledingstuk nu aantrekken omdat je over 5 minuten weg moet, dan is de kledingstomer je enige redding als je nog een kreukel ziet of het even wilt opfrissen.
Tip: Een kledingstomer is meteen een goede workout voor je armen! Zeker als je meerdere items achter elkaar stoomt, dan merk je dat je wat lamme armen krijgt.
©GALINA VETERTSOVSKAYA
Praktisch voor de kledingkast
Strijk je in één keer een hele was weg om in je kledingkast te hangen, dan kun je het best kiezen voor een strijkijzer. Het is sneller en effectiever, mede omdat je die extra druk kunt zetten op de strijkplank. Heb je echter direct iets nodig, dan is een kledingstomer handiger om je kledingstuk op te frissen en kreukels te verwijderen. Een kledingstomer nemen mensen ook weleens mee op reis om even iets te kunnen opfrissen wanneer het uit de koffer komt.
Er is nog één reden om te kiezen voor de kledingstomer: hij heeft meer mogelijkheden in huis. Zo kun je met een kledingstomer ook kussens of gordijnen opfrissen. Er zijn zelfs mensen die matrassen ermee stomen. Er zijn ook mensen die erbij zweren een stomer te gebruiken om ramen en spiegels te reinigen met een streeploos resultaat. De prijs van de twee apparaten is vergelijkbaar, hierdoor hoef je je dus niet te laten leiden.
©Tan Wei Ming
Verschillende stoffen
Heb je kleding van delicate stoffen? Kijk dan even goed welk apparaat je voor welk kledingstuk inzet. Een strijkijzer kan je kleding beschadigen. Als je hem net even te lang op een stof houdt, dan kunnen er beschadigingen in de stofvezels optreden, of zelfs brandplekken als je het écht heel bont maakt. Je moet dan ook altijd goed kijken in het kledingstuk hoe warm er mag worden gestreken. Een kledingstomer heeft dat probleem minder snel, omdat je die vanaf een afstandje gebruikt.
Met een stoomapparaat kun je wol, kasjmier, linnen en polyester heel goed stomen, dat zijn stoffen die minder geschikt zijn voor een strijkijzer. Een strijkijzer kan echter weer veel beter overweg met katoen en spijkerstof. Zeker die laatste categorie is met een stomer eigenlijk onmogelijk om te doen: je hebt daar echter de kracht van een strijkijzer voor nodig. Voor leer, suede, plastic en kleding met een wassen laag kun je overigens geen enkel apparaat gebruiken: zowel het strijkijzer als de kledingstomer is hiervoor ongeschikt.
Misschien ook interessant voor jou: Vijf misverstanden over zuinig wassen
Tip: Twijfel je of een bepaald kledingstuk wel kan worden gestreken of gestoomd? Check dan altijd even het label in het kledingstuk. Je herkent het strijkicoon aan de strijkbout. Staat er een kruis doorheen, dan kan het niet, staat er 1 bolletje in het strijkijzer, dan kan het tot 110 graden, twee bolletjes tot 150 graden en drie bolletjes staat voor maximaal 200 graden.
Kledingstomer of strijkijzer?
Kies jij voor een kledingstomer of strijkijzer. Als je beide apparaten kunt bekostigen, dan is het zeker geen overbodige luxe om ze allebei te hebben. De stomer gebruik je voor van alles en nog wat in huis en de last-minute stroomnood bij een outfit die je direct aan wilt trekken. Het strijkijzer is wat meer een krachtpatser die kleding strakker kan krijgen en ook op hardnekkige kreukels werkt. Echter is die weer wat minder aantrekkelijk om even last minute te gebruiken, mede omdat je die strijkplank weer moet uitklappen, het apparaat moet opwarmen enzovoort. Wil je er één kiezen, dan is het vooral persoonlijk: wanneer heb je behoefte aan iets kreukvrij kunnen maken?